Malina HedvigA történet 2006-ban kezdődik. A szlovák-magyar kapcsolatok történelmi mélyponton vannak, amikor Nyitrán ismeretlenek megtámadnak egy magyarul beszélő diáklányt az utcán. Az incidens után a rendőrség a megtámadott Malina Hedviget maratoni vallatásnak veti alá, melynek célja finoman szólva sem a tettesek nyomrakerítése. Néhány nappal az események után R. Kaliňák belügyminiszter, R. Fico miniszterelnök kíséretében és véres blúzzal a kezében, egy teátrális sajtótájékoztatón tudatja velünk, hogy a támadás meg sem történt.

Az eset óta eltelt csaknem nyolc év alatt a hatóságoknak mindmáig nem sikerült pontot tenni az ügy végére. A legfrissebb fejlemények szerint az ügyészség hamis tanúzás vádjával bíróság elé idézi Hedviget.

Komoly aggályaink vannak, hogy az ügy elhúzódása és Hedvig sakkban tartása szándékos és az államhatalom céljait szolgálja. Az ügyészség az új főügyész kinevezése óta is folytatja azt a gyakorlatát, amely szerint a mindenkori hatalom védelme előnyt élvez az állampolgár jogaival szemben.

Április 30-án este hat órakor a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala tüntetést szervez a pozsonyi Vármegyeház téren (Župné námestie) Malina Hedvigért. Fontosnak tartjuk, hogy Szlovákia uniós csatlakozásának 10. évfordulóján a Hedvig-ügyön keresztül rámutassunk a szlovákiai igazságszolgáltatáson belül uralkodó viszonyokra. Míg ugyanaz a miniszterelnök és minisztere – akik nyolc éve azon az ominózus sajtótájékoztatón elindították ezt az ügyet – a Nemzeti Szinhazban pezsgőt bont az évforduló alkalmából, mi szeretnénk emlékeztetni a díszes társaságot arra, hogy hol tart a szlovákiai igazságszolgáltatás tíz évvel az elit Európához való csatlakozásunk után.

És hol tart a szlovákiai magyar közösség? Képesek vagyunk közösen kiállni a hatalom által megtiport Hedvig jogaiért?

 ————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Píše sa rok 2006, cítiť nepríjemné zhoršovanie slovensko-maďarských vzťahov, ktorého vyvrcholením je napadnutie maďarskej študentky v Nitre. Hedviga Malinová to má v ten augustový deň namierené do školy, ale v odľahlom parku neďaleko fakulty ju čaká brutálny incident. Nasleduje nemenej brutálne vyšetrovanie zo strany štátnych orgánov. Niekoľko dní po útoku vystupuje pred kamerami v sprievode R. Fica minister R. Kaliňák a teatrálnym mávaním krvavej blúzky oznamuje Slovensku, že “skutok sa nestal”. V tej chvíli sa spúšťa najväčšia ľudsko-právna kauza na Slovensku od neslávnych mečiarovských čias.

Od útoku uplynulo takmer osem rokov, ale prípad stále nie je uzavretý. Generálna prokuratúra navyše vyvolala novú vlnu rozhorčenia slušných ľudí obžalovaním Hedvigy z krivej výpovede.

Máme vážne podozrenie, že naťahovanie tejto kauzy je zámerné. Domnievame sa, že avizovaný súdny proces je pokračovaním stratégie vyvíjania tlaku na Hedvigu. Generálna prokuratúra aj pod novým vedením pokračuje v trende, podľa ktorého ochrana štátu, štátnych orgánov a štátnych činiteľov má prednosť pred ochranou občana.

Dňa 30. apríla o šiestej hodine organizuje Okrúhly stôl Maďarov na Slovensku na Župnom námestí v Bratislave demonštráciu za práva Hedvigy Malinovej. V predvečer desiateho výročia nášho členstva v EÚ chceme poukázať pomocou tejto kauzy aj na pomery v slovenskej justícii. Kým ten istý premiér a minister, ktorí pred rokmi spustili túto kauzu, budú oslavovať v národnom divadle 10. výročie členstva, my im chceme pripomenúť kauzu Hedvigy Malinovej a spýtať sa: kde sa nachádza slovenská spravodlivosť po desiatich rokoch nášho členstva v elitnej Európe?

A kde sa nachádza slovenská spoločnosť? Dokážeme spoločne podporiť už ôsmy rok neprávom šikanovanú ženu?