Troll: az internetes szlengben egy olyan személyt jelöl, aki ellentmondásos, irreleváns, vagy a témától teljesen eltérő szövegeket írogat egy netes közösség fórumjaira provokálási szándékkal, érzelmek kiváltásával, vagy az értelmes párbeszéd megakadályozásának szándékával. (forrás: hegesztett-fordított angol wikipédia)

A szlovák társadalom egészen biztosan beteg. Ezt többé-kevésbé rendszeres internetezőként lehet leszűrni abból a nagy halmazból merítve, melyet a Sme napilap (egyébként felvilágosult és liberális) kommentelői alkotnak. A kormányváltás óta nagyon megváltozott a hozzászólások hangneme.

Az emberek gondolkodása sosem változik. A körülmények változtak meg az elmúlt pár évben. Sokadszorra is előkerült a magyarkártya, de ezúttal nem az ellenzéki SNS hozta elő, hanem a kormánypárti nemzetiek. A korábban kötelező lesajnáló hangnemet pedig átvette az eszméletlen fantáziálás. Most már nem Slota privát hülyesége, ha magyar kifejezéseket raknak a tankönyvekbe, hanem egy olyan téma, amelyen komolyan el kell gondolkodni.

A hajmeresztő végkifejlet pedig, ha tízből kilenc hozzászóló egyezségre jut abban, hogy tulajdonképpen semmi rossz sincs ebben, a magyarok a hibásak, illene végre megtanulni szlovákul (offtopik probléma). További ellenérv a magyarországi szlovákoktatás (szintén nem a témát érinti), az “unszimpatikus MKP” (ehhh…), valamint az a rejtélyes tény, hogy az összes hozzászóló barátjának barátja magyar iskolába járt és az életben nem vitte semmire.

Jó eséllyel bármilyen internetes véleménycserénél előjönnek ugyanezek a problémák, egyszerűen nem láttam manapság olyan működő szlovák fórumot, ahol értelmes párbeszéd alakult volna ki bármilyen témakörben, ami a magyarságot érinti. A céltalan fröcsögések száma hatványozódott, itt-ott előfordul egy értelmes, összeszedett hozzászólás – igazi visszhang nélkül.

Sosem volt még az az érzésem, hogy az interneten -annak minden szabadságával együtt- ekkora legyen a szakadék. A kölcsönös párbeszédet érdeklődés hiányában tíz évre elhalasztottuk.