“Tüzesen süt le a nyári nap sugára

a keményen dolgozó miniszter elnök úr homlokára”

Dolgozatom témája az én példaképem, az én példaképem a Szlovák Köztársaság miniszterelnöke, Robert Fico. Robert Fico egy topolčanyi munkáscsaládban született 1964-ben, apja munkás, anyja cipőeladó. A későbbi miniszterelnök jogot tanult Pozsonyban és az emberi jogokért is sokat küzdött.

Robert Fico 1987-ben belépett a kommunista pártba, de nem igazából, mert neki mindig is a politikai spekter bal oldalán volt a helye. A tehetséges politikus az SDĽ-ben próbált szerencsét, de a párt nem miatta tönkre ment, pedig Peter Weiss azt mondta, hogy ő lesz a helyettese. Robert Fico később belátta, hogy a pártot rossz emberek igazgatják és hiába tiltakozott, 1998 után szövetséget kötöttek a jobboldali tőkésekkel és a magyarokkal. A párt romlása miatt Fico kilépett és nagyon ravaszul a Harmadik Út követőjének vallotta magát. A miniszterelnök úr pártja, a Smer (szimbólikus neve irány, mint életünk helyes iránya) már az első választásokon is bekerült a parlamentbe. Robert Fico innentől kezdve következetesen ellenzéki politikát folytatott a szegények, meg az elesettek védelmében.

Mikor az idegen tőke túlsanyargatta az országot hirtelen beköszöntött Robert Fico győztes napja is. A Smer gyönyörú diadalt aratott 2006-ban az idegen erők kiszolgálói felett és szebb napok köszöntötték az országot. A miniszterelnök úr az idegenek ellen szövetséget kötött a nemzeti oldallal és ügyesen kirakta a kormányból a fékezhetetlen Ján Slotát akitől azóta is el határolódik.

Azóta merő munka és gondoskodás a kormányfő úr élete. Robert Fico megakadályozta, hogy az idegen egészség biztosítók átvegyék a hatalmat és keményen fellép a népet sanyargató nyugdíj pénztárak ellen. Robert Fico kirúgta székéből a korrupt mezőgazdasági minisztert Jahnátekot aki milliárdokat lopott, de nem engedett az ellenzék trükkjének és tisztségben tartotta Ján Počiatekot akiről csak hazudják. A kormányfő keményen lehordja a véres szájú autonómistákat (Csáky Pált), a szuverén Slovákia ellenségeit és a tőke elvtelen kiszolgálóit a talpnyaló médiákat, a hírek hiénáit. Résen is kell lennie, mert minden sarkon ellenség áll.

A miniszter elnök úr gyakran focizik és kemény férfias hangja van. Gondoskodik a népről és sok juttatást el intézett nekünk. Remélem nagykoromban én is olyan tudok lenni, mint Robert Fico, az én példaképem.

Liška Ján

8. osztály ZŠ Levice