Régi-új falura akadt hazafelé menet egy parlamenti képviselő. Robert Kapusta, az SDKÚ tőketerebesi  származású képviselője aktuális félévi hazaútja során talált rá az ismeretlen településre – mikor egy mellékúton tévedésből bal helyett jobb irányba hajtott le az új Audijával. “Nem gondoltam volna, hogy itt emberek is élnek” – jegyezte meg a politikus, utalva a mintegy ezer lelket számláló falura. “Úgy gondoltam, hogy ez a völgy lakatlan, közben meg kiderült, hogy csak húsz éve lelopták az útjelző táblákat és azóta sem pótolták a közúti jelzéseket.”

Kapusta az útjáról a törvényhozásban is beszámolt, a nem mindennapi felfedezés hatására egy hét múlva külön kormányküldöttség utazott el a településre. A delegációt kísérő biológusok tizenkét ismeretlen állatfajt azonosítottak a felsőmeggyesi térségben. Az utolsó írásos emlékek 1957-ből származnak a faluról, a helyi illetőségű Ján Micháleket ebben az évben nevezték ki a szocializmus élmunkásának. A szakemberek szerint azóta nem tette be a lábát kutató a községbe, a  meglehetősen  könnyelmű népszámlálási biztosok is inkább a szomszéd faluban töltötték ki az íveket, hamis adatok alapján.

“Varázslatos ez a hely, ha nem látnám, nem is hinném el. Mesebeli körülmények között élnek itt az emberek, sem a liberális, sem a posztkommunista eszmék nem voltak képesek megfertőzni a becsületes, tradicionális értékeket valló helyieket” – jelentette ki Vladimír Palko. A parlamenten kívüli KDS elnöke az elnökválasztások különleges fontosságára is felhívta a lakosság figyelmét, majd ellátogatott a vasárnapi misére.

A küldöttséggel utazó iskolaügyi államtitkár meglepődve tapasztalta, hogy Felsőmeggyes (Horná Vyšná) meglehetősen rozzant állapotban található alapiskolája egy sikertelen felújítási pályázatot nyújtott be alig egy éve. “Nem csoda, hogy nem díjaztuk a kezdeményezést, hiszen azt sem tudtuk, egyáltalán létezik ilyen község” – kommentálta az államtitkár. A politikus nem volt hajlandó kommentálni  a kérdést,  amely azt firtatta, a támogatás összegét miért osztották ki végül Jánošík szülőfalujának – a szakember véleménye szerint minden az uniós előírásokkal összhangban történt, Terhely (Terchová)  pályázata minden formai követelménynek megfelelt.

“Kormányunk mindig is szívén viselte a régiók sorsát, Felsőmeggyes számára külön összeget biztosítunk a rendelkezésemre álló forrásokból, hogy három éven belül felzárkózzanak a fővároshoz” – jelentette ki Robert Fico miniszterelnök. A kormányfő ígéretet tett, hogy a minél előbbi életszínvonal-növelés érdekében külön lehajtót építenek a község irányába az alig negyven kilométerre található E 50-es főútnál.

Az SNS már röviden jelezte kettőskereszt-állítási szándékát a felsőmeggyesi völgyben.