Szabad gondolatkísérlet. Mi lenne, ha csak két hétre is, de “elhungarizálódna” a szlovák politika és a közélet?

Kiderült, hogy voltaképpen etnikai ellentéte van az kormánypárti – ellenzéki konfliktusnak. Az SDKÚ képviselői fizetett sajtóközleményben hozták nyilvánosságra, hogy Mikuláš Dzurinda a köznyelvben máig is élő lecigányozása a Smer képviselőinek a munkája. A jobboldali szervezetekhez köthető A Demokrácia Tisztaságáért közhasznú szervezet aláírásgyűjtést kezdeményezett a Smer “európai és általános értékeket megcsúfoló” suttogó propagandája ellen és az etnikai feszültségkeltés elleni elhatárolódásra szólítja fel a Smert, a párt koalíciós partnereit, a kormány minisztereit, valamint a köztársasági elnököt. A legnagyobb kormánypárt válaszközleményében kitalációnak és koholmánynak nevezte az ellenzéki képviselők vádjait.

Robert Fico megjegyezte, fogalma sincs, miért éppen most támadja őt ennyire vehemensen az ellenzék, amikor a gazdasági válság idején nemzeti egységre van szükség. A Smer a hivatalos nyolcvan pontba szedett gazdaságmódosító csomagját és a Szlovákiáért! reformtervezetet hátrahagyva pont ezért új intézkedéseket szeretne elfogadni. A kormánypártok egy nemzeti kerekasztalra bíznák az ország vezetését a jövő héten, igaz, előtte mindenképpen szükségesnek látják, hogy az ellenzéki erők közleményben deklaráják elhivatottságukat az ország ügyeinek megoldása iránt, valamint testületileg ítéljék el az ország szétverésére irányuló szeparatista törekvéseket.

A kormánynak egyébként is nagy fejtörést okoz, hogy az ország legreményteljesebb befektetése, a zsolnai alkohollepárló építési munkálatai váratlan nehézségekbe ütköztek. A létesítmény ellen a telektől alig pár kilométerre lakó absztinens lengyel kisebbség képviselői emelték fel a szavukat, petíciót fogalmaztak meg és a szlovákiai jogvédő szervezetekhez fordultak, a kezdeményezést az ellenzék is felkarolta. “Szlovákiát ne itassa át az alkohol gőze” – jelentette ki egy nyilvános sajtókonferencián a legnagyobb ellenzéki párt szóvivője. A projekt egyébként is csigalassúsággal halad, a lepárlóhoz vezető autópálya építése váratlan csúszásban van, valószínűleg a beszállítók miatt.

Az ország nehézségeit a bizakodó kormányfő időszakosnak véli és úgy érzi, senki sem vonhatja kétségbe, kormánya feltett szándéka megoldani a krízishelyzetet és ez úgy is lehetséges, hogy a megszorítások ellenére senki sem kényszerül túlzott áldozatokra. Kormányának konkrét cselekvési terve van, melyet majd egy nyilvános rendezvényen ismertet a választókkal. A miniszterelnök ugyanakkor tudja, hogy a szélsőségeknek hadat kell üzenni, hogy megfontolt, felelős politikusokhoz méltóan tudjunk úrrá lenni a nehézségeken.