Az Egyesült Államok elnökének lenni hálátlan, fáradságos feladat. Napi szinten piszkálnak minket az iszlám szélsőségesek, a lobbisták, a szexéhes titkárnők, a fajvédők, az ellen-fajvédők, pisztollyal leselkednek ránk a mániákus őrültek, a vallási fanatikusok, az exhibicionisták… meg néha a nyulak. Jimmy Carternek nem volt szerencséje a politikával, az olajválsággal, az irániakkal és a nyulakkal sem.

1979 áprilisában járunk, a világ ügyes-bajos dolgaiba belefáradt amerikai elnök kivesz magának pár nap szabadságot Georgiában. Kenuba száll és kievez a mocsárba horgászni, hogy pihenjen egy nagyot és kitisztítsa a fejét. Egyszer csak furcsa zajokat hall az erdőből, majd hirtelen csobbanást. Meglepődve tapasztalja, hogy vérben forgó szemekkel és kivicsorított fogakkal úszik felé egy… mocsári nyúl (Sylvilagus aquaticus).

A nyulak alapból nem tudnak úszni és elég félősek is, de ez a nyúl szemmel láthatóan olthatatlan gyűlöletet táplált magában az amerikai világrenddel és Jimmy Carterrel szemben. A megszeppent elnök az evezőlapáttal rávágott párszor az állatra még a vízben (később az állatvédők miatt meggondolta magát és állította, hogy csak “vizet fröcskölt rá”), mire a nyúl meggondolta magát és elmenekült. Hiába, az Egyesült Államok erőfölénye egy georgiai mocsárban is nyilvánvaló.

Carter balszerencséjére egy paparazzi lefotózta őt is meg a nyulat is. A gonosz internet korában nyúltámadós flashjátékok és nyúlimádó weboldalak jöttek volna létre az esemény tiszteletére, de mivel 1979-ben reneszánszát élte az írott sajtó, “csak” a Washington Post jelentetett meg egy speciális egy oldalas mellékletet a támadásról. Benne egy karikatúrával, ahogy illik. Carter hírnevének nem tett jót az eset.

Válságban vigyázzunk a nyulakkal.