Szombaton választunk. Te meg a többiek… és én is. Így, közösen. Lehet, hogy nem megy valaki szavazni, de akkor is mindenki választ – és akit a legtöbben gondolnak a megfelelő jelöltnek, az öt évre Szlovákia elnöke lesz.  A következő felvonás csak 2014-ben várható, szóval történelmi alkalom előtt állunk.

Nem véletlenül írtam, hogy mindenki választ. Azzal, hogy nem megyünk el az urnák elé, ugyanúgy leadjuk a voksunkat, csak még nem tudjuk, kire. Szombaton például a két legerősebb jelöltre “szavaz” az, aki inkább felássa a kertet a voksolás helyett. Jó eséllyel a jelenlegi elnök, kicsit kisebb valószínűséggel pedig az ellenzék közös jelöltje stresszelhet még a funkció miatt az eredmények kihirdetése után. Elvből távolmaradók, ezt véssétek az eszetekbe.

A komolynak kinéző férfiak és asszonyok arról beszélgettek a tévében, hogy nagyon szeretne mindegyikük elnök lenni. Államfő. Őszintén szólva akármelyikük is lesz az, nem lesz tőle olcsóbb a kenyér. Nem áll meg hirtelen a magyar kisebbség asszimilációja. Nem fogod úgy érezni, hogy véget ért a világválság. Tulajdonképpen ezek a dolgok mind Tőled függenek majd továbbra is, az elnöki funkció ugyanis inkább csak reprezentatív. Amolyan jelképes dolog.

Az államfő ugyanakkor képviseli Szlovákiát. Beszél a Nevedben. Aláírja a törvényeket, néha meg beszólogat a parlamentnek. Vagy éppenséggel beszól Neked. Egy jó elnöktől jobban otthon érzed majd magad az országban és talán olyan érzésed is lesz, hogy van még olyan politikus, aki Érted dolgozik. Ellenben egy rossz elnök hülyeségeket beszél. Gonoszul megemeli a vérnyomásod és a stressz miatt néhány perccel kevesebb ideig fogsz élni. Az is lehet, hogy az államfő összejátszik majd a deformált kormányunkkal és zökkenőmentesebben születnek majd olyan törvények, amitől Neked rosszabb lesz. Magyarként és emberként is.

Gondold át, döntsd el mennyit ér meg Neked ez az egész cirkusz és cselekedj aszerint. Nincs rossz döntés, tedd azt, ami jólesik. Én csak annyit kívánok Neked, hogy teljen kellemesen a hétvégéd. Érezd magad jól és ha úgy gondolod, élj az alkotmányos jogoddal, hallasd a hangod. Most kivételesen mindenki kíváncsi rá.