Langyos kampány után a hétvégén szépen csendben lezajlott az elnökválasztások első fordulója – két jelölt továbblépett, öten hoppon maradtak. Vérmérséklettől függően ki-ki örvendezik vagy szomorkodik, a választások eredményei világosan rámutatnak arra a politikai átrendeződésre, ami a színfalak mögött  az utóbbi két évben végbement. Messze van még az elnökválasztások vége (egészen pontosan két hétig szoríthatak még az izgulós típusok), de az első körnek már megvannak a maga győztesei és vesztesei.

Győztesek:

1, Iveta Radičová

Akármi is történik a második fordulóban, Radičová biztosan jól jön ki belőle. A legjobb (?) esetben elnökként, egyébként pedig ő lesz az a politikus, Aki Képes Megváltoztatni A Dolgokat Mert Sokan Szeretik. Radičová egyesítette a morális és programválságban levő ellenzéket és egészen elfogadható eredményt produkált a választások első körében. Gondosan felépítette az imidzsét, megvetette lábát a politikában és ha nem is lesz elnök, mindenképpen domináns szereplő marad. Ha úgy akarja.

2, Csáky Pál

A magyar szavazók, ha nem is túl lelkesen, de elfogadták az MKP hivatalos álláspontját. Gašparovič Komáromban és Dunaszerdahelyen óriási pofonokba futott bele. Ismét megerősítést nyert az a tény, hogy a magyarok nélkül semmit sem ér a szlovákiai jobboldali ellenzék, Csákyval tehát tárgyalni kell, az izoláció nem vezethet semmi jóra. Az MKP elnökének a belső harcokban is jól jöhet ez az eredmény, hiszen igazolja, hogy a párt a magyarokat az ő vezetésével is meg tudja szólítani.

3, A szlovák társadalom

Meglepően sokan mentek el szavazni, ami azt jelenti, a lakosság még nem fásult bele a politikába és képes hallatni a hangját, ha kell. Ennek csak örülni lehet, hiszen a demokrácia akkor működik a legjobban, ha minél többen beleszólnak a végső döntésbe. A szlovák társadalom a várakozásokhoz képest jól vizsgázott.

Vesztesek:

1, Vladimír Mečiar

Szegény embert az ág is húzza, az egykori bokszoló-miniszterelnökre már a saját választói sem hallgatnak – már amelyikük nem halt még meg. Az a HZDS-szavazó, aki egyszer már figyelmen kívül hagyta a Vezér utasításait, könnyebben szavaz másodszorra is a Smerre. Vagy az SNS-re, temperamentum kérdése. Mečiar pártja rohamosan esik szét, ha a tendencia folytatódik, nem kapnak újabb négy évet a parlamentben.

2, František Mikloško

Mikloškónak nem sikerült szépen búcsúzni, nem a veresége, hanem a hozzáállása miatt. A szimpatikus, de egyre furcsább lépéseket produkáló veterán politikus a pártjával együtt lassan azon kapja magát, hogy nincsenek szövetségesei – ez pedig nem kis bravúr. A KDS ásott maga köré egy mély árkot és a politikai elmúlás lassú módját választotta.

3, A kampánycsend

Soha nem volt még ennyire népszerű az internetes média, soha nem volt ennyire értelmetlen az elnökjelöltek reklámozását tiltó rendelkezés. A mai világban az információ huszonnégy órán keresztül tódul a fejekbe, korlátozni szinte lehetetlen. A kérdés csak az, mikor unja meg végre már valaki, hogy a kampánycsend fölösleges és értelmetlen.