Nem lehet nem visszafogottan mosolyogni, vagy bosszankodni az Új Szó mai vezércikkén. Az írás (majd linkelni fogom, ha elérhető a neten is) lényege: az MKP felépít magának egy médiabirodalmat. A magyar párt hálózatának három pillére a felvidek.ma, a Szabad Újság  – és a bumm.sk, soraikban egy képviselő-asszisztenssel, rengeteg pályázati pénzzel és egy EP-képviselőjelölttel. A cikkben sorra megszólalnak az érintettek, akik tagadják, hogy az MKP szája íze szerint írnának (muhaha), vagy beismerik, hogy csúnya-csúnya dolog egyszerre jelen lenni a politikában és a médiában is.

Az embernek akaratlanul is arra áll a keze, hogy elkezdje feszegetni az Új Szóban megjelenő publikációk némelyikének színvonalát és pártatlanságát. Viszont ez annyira színvonalon aluli dolog, hogy inkább evezzünk konstruktívabb vizekre. Például ott az egész cikket átható sugallat, miszerint az MKP az “utóbbi időben” felépítette a saját, a párt politikájához lojális médiabirodalmát és ez rossz.

Lehet, hogy újdonságot írok: az MKP, sőt, az elődpártok is jelen vannak a sajtóban már évtizedek óta. Dobjunk el egy féltéglát egy tetszőleges újságíró baráti körében, eltalálunk vele egy politikust. Közszereplőt. Ebben a közösségben mindenki ismer mindenkit, a pályázatoknál néma egyetértésben sorakozik egymás mellett a liberális, a keresztény-konzervatív, meg a magát baloldalinak hazudó liberális-konzervatív. A szlovákiai magyar közélet mindig arról szólt, hogy van a Párt, meg a hozzá ilyen-olyan szinten kötődő közszereplők. Kissé furcsa, hogy a Most-Híd indulásakor valakinek feltűnik, léteznek az MKP-val közvetlenül kapcsolatba hozható hírportálok.

A nemrég még egyetlen magyar párttal való közvetlen kapcsolat nem egy olyan dolog, amit szégyellni kell. Fel kell és fel is lehet vállalni. Az nem mindegy, hogy milyen vélemények jelennek és jelenhetnek meg, hogy mennyire sikerül az objektivitás látszatát kelteni az olvasóban. Hiszem azt, hogy ez függetlenné tehető bármilyen párttól.

Egy párt helyett lett kettő. Megkezdődött a nyílt helyezkedés a piacon, az egyes sajtótermékek az újságírók habitusától, vagy éppen az ezen túlmutató személyes ambícióktól vezényelve foglalnak állást az MKP mellett, vagy éppen ellen. Persze az is lehet, hogy megpróbálják megtalálni a helyet a kettő között és olyan jó arcnak mutatkozni, amennyire az erejükből telik. Ez a direkt egyenlősítés a bumm, a felvidék.ma és a Szabad Újság között kicsit fájt. Nem ártana esetleg olvasni is, mielőtt értékítéletet mondunk valamelyik portál fölött.

…és ha valakinek olyan érzése támadt az utóbbi hónapban, hogy valamelyik párt faszát szopjuk, tessék nyugodtan beírni a kommentek közé. A részemről görcsösen próbálok jó arc maradni.

A cikkre a rövid reakció: Jujj+++