Az uborkaszezonban a kis hírt is meg kell becsülni. A Most-Híd  óriásplakátokkal támadó imidzsépítő kampánya jó időben kezdődött – rosszul. Egy dolog az, hogy Bugár Bélának sok a haragosa, de nem kell ahhoz ellendrukkernek lenni, hogy csupa negatív jelző jusson az eszünkbe a szlogenekről és a plakátok mondanivalójáról. Most ironizálásmentes fika következik.

A Híd óriásplakátjain Bugár Béla mosolyog (arcképe elfoglalja a hirdetőfelület harmadát), a színvilágból eltűnt az MKP-ra jellemző zöld, az alkotók egy hosszú szlogennel hirdetnek toleranciát. Legalábbis ez lenne a szándékuk. A három összetett üzenet alkotja a lényeget:

– Az orvos nemzetisége? Nem akadály, ha gyógyít.

– A pék nemzetisége? Nem akadály, ha jó a kenyér.

– A szomszéd nemzetisége? Nem akadály, ha segítjük egymást.

A gond abban rejlik, hogy ezeket a mondatokat számtalan módon félre lehet értelmezni, és még csak az elsődleges jelentésnél tartunk. Akadály az orvos nemzetisége, ha éppen nem gyógyít? Szívből le lehet tótozni a szomszédot, amennyiben nem vagyunk egymással jóban? Egyáltalán miért kell, hogy érdekeljen engem a pék nemzetisége? Senkinek nincs gondja a szlovák pékekkel, legfeljebb az első meghökkenés után rozskit kér.

Nekem az első gondolatom az volt, hogy valakinek tényleg baja van a pékekkel meg az orvosokkal is, ez a szlogen pedig egy aktuális problémára adott állásfoglalás. Már csak a konfliktus hiányzik, ugyanis a szlovák társadalomról sok rosszat el lehet mondani, de a magyar mesteremberek sikanírozása elvétve előforduló jelenség. Arra már gondolni sem merek, hogy az SNS álomvilágán kívül pont fordítva, a szlovák lakosokat diszkriminálnák látványosan a magyarok.

A szlogen mögé nézve még rosszabb a helyzet. Pontosan ez az a jelszó, amellyel bármelyik szlovák párt (beleértve az SNS-t is) nyugodtan kampányolhatna délen. A legkedveltebb nacionalista séma nem véletlenül hangzik úgy, hogy “nekem semmi bajom sincs a magyarokkal, csak ez a Duray/MKP/Orbán…”. Az összes szlovák politikai erő azonosul azzal a gondolattal, hogy a pékek, az orvosok, a szomszédok nemzetisége nem akadály. Kivéve, ha éppen valamiféle “átlagon felüli” nyelvi és etnikai jogokat próbálnak maguknak kibokszolni. Ebben rejlik a szlovák-magyar konfliktus lényege, nem pedig a Híd által megfogalmazott, közhelyszámba menő örökigazságokban.

Nehezen tudom elképzelni, hogy Híd ezzel a szlogennel választókat szerezhet. Még szerencse, hogy Bugár Béla mosolya felkerült az óriásplakátokra – így legalább nem vesztek kárba a kampányra szánt milliók.