Szinte már biztosra vehető, hogy a szlovák válogatott – története során először – színre léphet a labdarúgó vb-n! A szlovák külügyminisztérium felbuzdulva Sólyom László kitiltásának sikerén megvonta a belépési jogot a cseh és a szlovén válogatott keret huszonkét-huszonkét játékosától. Az ellenfelek csak a B-csapatukkal indulnak, a siker szinte biztosnak tűnik. Amennyiben a válogatott megnyeri hátralevő két hazai találkozóját, csak matematikailag veszítheti el a csoport első helyét.

A cseh csapat tájékán levertség és tanácstalanság uralkodik. “A vendégválogatott az izraeli olimpiai válogatott müncheni lemészárlásának évfordulóján lépett volna pályára Pozsonyban, ez pedig hallatlan. A Csehországban egyre inkább elharapózó antiszemitizmus veszélyes jelenség, a mérkőzés kiemelt rizikófaktorú. Úgy érzem, egy kiélezett összecsapás esetén aligha tudnánk kordában tartani a két nemzet szurkolóit, ezért arra kérem a cseh válogatottat, hogy ne jelenjen meg a mérkőzésen” – jelentette ki a szeptember ötödikei összecsapás margójára Robert Fico miniszterelnök. A hatóságok ösztönzésképpen ideiglenesen megtiltották a cseh válogatott keret huszonkét játékosának, hogy az ország területére lépjen. A külügyminisztérium rendelkezése csak ajánló jellegű, nem kötelező. A játékosok minden további nélkül átléphetik az országhatárt, mindössze az újonnan bevezetett végbéltükrözéses procedúrán kell átesniük.

A szlovák külügy váratlan problémákat talált a szlovén csapat október tizedikei vendégjátéka kapcsán is. sőt, az államiság ellen indított direkt provokációnak tartják az időpontot. “Elképzelhetetlen precedenst teremtene, ha a szlovén válogatott a müncheni egyezmény érvénybe lépésének napján győzné le Szlovákiát. A nagyhatalmak döntése értelmében október tizedikéig kellett feladnia Csehszlovákiának a szudétanémet területeket. Mi nem fogjuk hasonló módon feladni a vb-döntőről szóló álmainkat, erről a Szlovák Köztársaság minden polgárát biztosíthatom!” – véli a kormányfő. Fico egyenesen nemzetgyalázással vádolta meg a szlovén csatárt, Zlatko Dedicet. A Bochum támadója egy mérkőzés szünetében azt találta mondani csapattársának, Stanislav Šestáknak, hogy “elkenjük a szátokat”. A figyelmetlen támadót két évre tiltották ki az országból, a keret további huszonegy tagja október tizenegyedikéig nem léphet pályára Szlovákiában.

A kormányfő kategorikusan cáfolta azokat az állításokat, melyek szerint a kitiltási hullámra azért került sor pont most,  mivel újabb korrupciós ügyre bukkantak az építésügyi minisztériumban. Fico szerint mindössze arról van szó, hogy az ország megérdemli a jó focit, kormánya pedig külön programmal szeretné elősegíteni a sportág mielőbbi, dinamikus fejlődését. Kezdőlépésként a miniszterelnöki hivatal különleges keretéből százezer eurót különítettek el pályafüvesítésre. Az összeget érthető módon a hátrányos helyzetben levő zsolnai régiók kapják, ahol a focistáknak és a gondnokoknak évente a nagy hóval is meg kell küzdeniük. Pozsony 2011-ben, Kelet-Szlovákia 2014-ben, a déli régiók pedig előreláthatóan 2018-ban kerülnek sorra.