Időgéppel írt bejegyzés

Némi meglepetésre Barack Obama kapta a legjobb férfi főszereplő díját az idei Oscar-gálán. Az Egyesült Államok elnökét eredetileg nem is nevezték a versengésbe, de a zsűri utólag is úgy ítélte meg, hogy folyamatos tévészereplései miatt versenybe szállhat a legrangosabb, színésznek járó díjért.

“Obama egy jelenség, egy tündöklő csillag Amerika egén, ezt a jelenséget pedig egész egyszerűen díjazni kell” – lelkendezett Salomon Kudowsky, az elismerést kiosztó Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia tagja. Kudowsky elmondta, hogy az amerikai elnök rengeteget volt látható a tévében, közfelkiáltással döntöttek arról, hogy ezt akár főszerepként is lehet értékelni.

A döntés szakmai körökben is általános megdöbbenést keltett, a díj legfőbb várományosa ugyanis Dustin Hoffman volt – a színész állítólag máris komoly szakmai elismeréseket zsebelt be Roman Polanski filmrendező ellentmondásos szerepének megformálásával a hat hónap múlva mozikba kerülő “Egy másik csodálatos elme vallomásai” nevű monstre produkcióban.

Mindhiába, a fokozatosan egyre népszerűbb Obamával szemben a legjobb pillanatait idéző Hoffmannak sem volt esélye. Az Egyesült Államok első embere az utóbbi időben egyre közkedveltebbnek számít. Nemrég adta ki -hosszú idő után- az első platinalemezt, “Legújabb összegyűjtött beszédeim” címmel, az arcával fémjelzett reklámtárgyak eladási mutatói rekordokat döntenek és még a magyar köznyelvben is meghonosult a problémamegoldás szinonimájaként emlegetett “obamázok” kifejezés. Az Oscar-díj az államfő életének legújabb fényes fejezete.

“Még soha, egyetlen fekete amerikai elnöknek sem sikerült elnyernie ezt a díjat, történelmi pillanat tanúi vagyunk” – jelentette ki Baruch Cohen, egy másik akadémiai tag. A győzelem hírére egy órával a díjátadás után spontán szimpátiatüntetés kezdődött a ceremóniának helyt adó Kodak Színház előtt. “Nagyon örülök a díjnak, bár kissé fáj, hogy Obama nem kapta meg a legjobb rendezésért járó elismerést is. Pedig milyen jól igazgatja az országot. Nyilván azért ignorálta a zsűri, mert fekete” – dohogott a rendezvényen egy megkérdezett rajongó.