Nyolcvankétezren látták a kormányfő televíziós vendégszereplését Štefan Hríb politikai vitaműsorában. Robert Fico nagyon elégedett lehetett a másfél órás beszélgetés után, a nézők többsége pedig valószínűleg nem. A .týždeň főszerkesztője megmutatta, hogyan nem szabad levezetni egy ilyen eseményt – Ficóban viszont (szerencsére?) nem volt annyi magabiztosság, hogy feltörölje vele a padlót, mint anno Orbán Viktor tette Sváby Andrással.

Robert Fico a jobb- és a baloldal közötti különbségről ment beszélgetni a stúdióba. Hríb saját maga is meglepődött rajta, hogy a miniszterelnöknek egységes, összefüggő ideológiája van – márpedig az összes valamirevaló politikus képes kialakítani egy logikus, kerek világképet és hozzáállást a politika nagy eseményeihez. Ján Slota talán a kivétel, de az SNS elnökét nem az eszéért szeretjük.

Hríb ideológiai síkon kezdett vitázni Ficóval. Ez a taktika nemhogy egy miniszterelnökkel, de egy választóval szemben sem működhetne, innentől fogva pedig egész egyszerűen elbeszéltek egymás mellett – ami az álszocialista intézkedéseket hosszas körmondatokban elemző Ficónak tökéletesen meg is felelt. Ezen a ponton vált nyilvánvalóvá, hogy Hríb egész egyszerűen nem készült fel a beszélgetésre, csak a saját szólamait és frusztrációját próbálja meg nyilvánosan a kormányfőre zúdítani, ha már egyszer alkalma van rá.

Fico fellengzős állításait egyetlen módon lehetett volna kontrázni – tényekkel, adatokkal, számokkal, rákészüléssel és a saját, korábbi idézeteivel. Hríb mindezt elmulasztotta, és maradt a szokásos, közszájon keringő jobboldali paneleknél. Ami még rosszabb, képtelen volt logikusan felépíteni a beszélgetést és ide-oda kapkodott a témák között. Ezzel egyrészt azt érte el, hogy mind a két fél elmondta az adott problémával kapcsolatos álláspontját (jegyzem meg, engem, mint tévénézőt nem érdekel, hogy Hríb “szégyenkezik a kormány miatt”), mélységében pedig egyetlen témát sem sikerült kibontani.

Fico egyetlen ponton ingott meg – Malina Hedvig ügyében -, de egy óvodás szintű szópárbajon túl nem jutottak, nem is juthattak a felületesen felvezetett problémakörben.*

Összességében túl sok változás nem történt – az egészen biztos, hogy egyetlen Smer-választó sem gondolkodott el a váltáson, a jobboldali keménymagnak pedig szintén mindegy, hogy miket mond a kormányfő. Az összes, Ficóval a jövőben vitatkozni akaró politikusnak viszont érdemes lenne megtanulnia a receptet, ami így hangzik:

1, felkészülni

2, figyelni és a témára reagálni tényekkel és számokkal

3, higgadtnak és összeszedettnek maradni

Igaz, Hríb egy újságíró, nem pedig politikus, de neki tegnap este nagyon nem sikerült.

* Ezt a párbeszédet az emlékezetes volta miatt érdemes írásban is megörökíteni:

  • Hríb: Nem érdemelt volna meg Malina Hedvig egy bocsánatkérést?
  • Fico: Minden kérdésére érdemben válaszoltam.
  • Hríb: Ez az ő kérdése.

  • Fico: Minden kérdésére érdemben válaszoltam.
  • Hríb: Szerintem nem.

  • Fico: Minden kérdésére érdemben válaszoltam.
  • Hríb: Hmm. Szerintem nem.
  • Fico: Minden kérdésére érdemben válaszoltam.
  • Hríb: Na jó, na ezt a nézők majd eldöntik.