A misztikum ködébe vesző jós világszerte híres próféciái sokszor hajszálpontosan jelölik meg a jövő nagy eseményeit. Furcsa ugyanakkor, hogy ezeket a verseket eddig még egyetlen szlovák kutatócsoport sem vizsgálta meg – egészen addig, amíg színre nem lépett a New Europe Foundation-finanszírozta Vlastimil Horáček-vezette társulás. A tudósok megfeszített munkával dolgoztak és előásták azokat a verseket, amelyek az újkori szlovák eseményekre vonatkoznak. Kiderült, Nostradamus igenis komoly figyelmet fordított a kontinens szívében található, kulcsfontosságú országra, melynek nagy a múltja, de még nagyobb a jövője.

A törpe két kerékre pattan

midőn a nagy küzdő uralkodik

elfogy a nap, sötétre vált az ég

a pirosat világoskék cseréli ki.

Ezt a verset sokáig nem tudták értelmezni a tudósok, amíg el nem jött az 1998-as szlovákiai választások ideje. Nostradamus nyilván a biciklis Dzurinda győzelmét jósolja a nagy küzdő Mečiar felett utalva arra, hogy a HZDS elnöke négyszer is visszatért a kormányba (esetleg arra, hogy bokszoló volt). A francia jós némi eltéréssel, de a változások dátumát is megadja, az 1999-es napfogyatkozással körülírva azt.

Nagy sírás, jajgatás a magas hegyek alatt

Hideg, nyers hús, sötét uralkodik

a négytornyú várból menekül a vezér

nyugatról a mammon uralja a földet.

Ez a centurio ékes példája annak, hogy Nostradamus szociálisan érzékeny témákat sem hanyagolt el, feltüntetett jósverse a szlovákiai privatizáció árnyoldalait vetíti elő. A magas hegy a Tátra, allegórikusan tehát a szlovák elégedetlenségre utal, melyet a gáz- (hideg, nyers hús), és villamosművek (sötét) magánkézbe adása idézett elő. A négytornyú várból menekülő vezér az elnöki palotában székelő Rudolf Schuster lehet, aki nem sokkal korábban távozott tisztségéből. Esetleg gyakori turistaútjaira is utalhat.

Most nézzünk pár, a kutatócsoport által előásott aktuálpolitikai tartalmú próféciát:

Messziről jött ember őrizkedj,

a csalfa vöröshajú szép szavaitól

kettőből sem lesz soha három

sírni fogsz ha jön négy újabb évnyi böjt.

A messziről jött ember sokak szerint az uniós biztosi székből visszatérő friss KDH-elnök Figeľt jelzi, a kettőből három pedig az SDKÚ és a KDH (MKP nélküli) ellenzéki szövetségét takarja.

A megfáradt őszes-harsány ember

átjárót emelne át a folyón

hamisnak tartják majd, felháborodik

nem szűnnek meg őt támadni.

Egy szó. Híd.

Zárszóként álljon itt Nostradamus azon verse, amit a Horáček-féle kutatóbrigád nem nagyon akart értelmezni és elrejtették egy sötét kutatószoba mélyére, de az SNS ifjúsági tagozata megszerezte és a köz rendelkezésére bocsátotta:

Dögvész, jajgatás, nyomor és fekély

Tátra alatt pestis és sok idegen

a nagy folyó felett acélmasinák átdübörögnek

délről jön a veszély, az új Batu kán.