Milyen volt 2008 második fele? Az elsőhöz képest szerencsére unalmas. Megalakult a Szabadság és Szolidaritás, Radičová szépen lassan a kampányára készülődött, míg az MKP gyakorlatilag izolálódott a többi párttól, csak az év végére jött rá mindenki, hogy nem a legjobb ötlet a szuperválasztási év előtt durcizni egymással. Az SDKÚ ugyanakkor az új elnökjelölthöz híven programjában is “középre fordult”, de valamint félúton elrontottak a marketingstratégák. 2008 második fele a csendes kínlódás időszaka.

2008. július

* Ľuboš Micheľ volt játékvezető kilép az SDKÚ parlamenti frakciójából – állítja, azért, mert pártja a Lisszaboni Szerződés ellen szavazott.

* Az MVK felmérése alapján a Smer minden választói csoportban a legnépszerűbb pártnak számít – beleértve a főiskolásokat és a pozsonyiakat is. A legnagyobb kormánypárt egyedül a magyar nemzetiségű lakosság körében nem áll az első helyen. Egy másik felmérés alapján Ivan Gašparovič és Iveta Radičová támogatottságának aránya 47,9 a 35,4-hez.

augusztus

* Iveta Radičová kijelenti, hogy lemond alelnöki székéről az SDKÚ-ban. Az elemzők szerint ezzel a lépéssel próbálja erősíteni hitelességét.

* Vladimír Plávka, a KDH rózsahegyi járásának OT-tagja átlép a Palko-féle KDS-be, állítása szerint azért, mert nem tudott kibékülni  Radičová támogatásával.

szeptember

* A KDH és az SDKÚ ismét találkozik egymással, az MKP-t nem hívják meg a megbeszélésre. A téma: Štefan Harabin igazságügyi miniszter visszahívása. Később Dzurinda a magyar pártot a kormánnyal való együttműködéssel gyanúsítja meg, különös tekintettel a Közbeszerzési Hivatalt vezető Angyal Béla tevékenységére.

* A kormánykoalíció az MKP szemére hányja, hogy a magyar párt képviselői részt vettek a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának megbeszélésén.

* Az SDKÚ bejelenti új, szociális csomagját, mint a Smer politikájának legfőbb alternatíváját. A csomag erősen szociális elemeket tartalmaz, a párton belül pedig megjelenik a középre orientálódás igénye. Dzurinda szerint a párt új arcai Lucia Žitňanská, Tatiana Rosová és Pavol Frešo, ugyanakkor az elnökváltásról szóló pletykákat cáfolja. Egy hónappal később megjelennek a párt óriásplakátjai.

* Csáky Dunaszerdahelyen, a Tőkés Lászlóval való megbeszélésén előhúzza az autonómiatémát, a hír a szlovák sajtót is bejárja.

október

* Az SDKÚ választások utáni „előszerződést” forszíroz a KDH-val, Pavol Hrušovský elutasítja az ajánlatot. A két párt öt közös bizottságot hoz létre, hogy november végéig egy kölcsönösen elfogadható programot dolgozzon ki.

* Mede Vencel, az MKP pozsonyi kerületi szervezetének elnöke a párt etikai bizottsága elé utalná Csáky Pál ügyét, aki állítása szerint megsértette a párt alapszabályzatát a földalap MKP-s jelöltjeinek megnevezésénél, mikor csak a frakcióval egyeztetett. „Meg kell ismételnem, amit neki is megmondtam négy szem között. Sem ő, sem valamelyik embere nem kerülhet a földalap közelébe” – reagál Csáky.

* Az SDKÚ pozsonyi megyei szervezete ismét működőképes a tisztogatások után, az új megyei elnök Lucia Žitňanská. A tagok mintegy harmada kicserélődik.

* Duray Miklós közúti balesetet szenved, majd elutasítja a szondáztatást – az MKP végül nem szankcionálja az esetet.

* Bugár és Csáky összevesznek az uniós választások várható következményein. A párt alapszabályzata homályosan fogalmaz arról, mikor kell új vezetést állítani. Az egyik értelmezés szerint, amennyiben az MKP képviselőt veszítene az EP-választáson, az elnökségnek kötelessége lemondani és új belső választásokat kiírni.

november

* A kormánykoalíció közösen hívja fel az MKP képviselőinek figyelmét arra, tartsák be a képviselői esküjüket és ne járjanak a KMKF üléseire.Az ellenzéki képviselők közül csak kevesen vannak jelen, a magyar párt képviselői bojkottálják az ülést.

* Richard Sulík üzletember, közgazdász bejelenti, hogy hamarosan pártot alapít Szabadság és Szolidaritás néven. A Smerrel való együttműködést kizárja, az adókat és járulékokat egységesen 16 százalékra csökkentené, eltörölné a mezőgazdászoknak nyújtott támogatásokat, szélsőséges esetben támogatná az eutanáziát.

* Iveta Radičová gyakorlatilag megkezdi elnökválasztási kampányát, az előírt tizenöt napos határidőnél fél évvel korábban – lakossági találkozók, kisebb gyűlések következnek.

* A KDH és az SDKÚ vezetése megegyezik arról, hogy frakciószinten felújítják az MKP-val való egyeztetéseket.

december

* Ľuboš Micheľ, az SDKÚ kiugrott képviselője június után ismét megjelenik a parlamentben és szavaz. A volt játékvezetőt időközben a Sahtor Donyeck is szerződtette a klub szakmai stábjába, de kijelenti, hogy szeretné megtartani mandátumát.

* A Smer népszerűsége az MVK felmérése szerint 42,3 százalékon áll.