A változatosság kedvéért 2009 első féléve is rettentően siralmasan sikerült az ellenzék számára. Kettő (illetve tulajdonképpen három) választásból mindet elbukták a jobboldali pártok. Iveta Radičová felépítette magát, mint hiteles politikus, ennek megfelelően gyorsan meg is buktatták az SDKÚ-ban, miközben Bugár Béla útjai  hosszas veszekedés és pár ultimátum után elváltak az MKP-tól, a politikus pedig megalakította a Hidat.

2009. január

* Iveta Radičová hivatalosan is elindítja elnökválasztási kampányát. A KDH támogatása viszont továbbra sem egyértelmű az ellenzék közös jelöltje felé.

* Megemlékezés Komáromban az 1994-es nagygyűlésről, Duray Miklós az MKP-n belüli árulókat és a liberálisokat kritizálja.

* František Mikloško, a KDS elnökjelöltje és a KDH volt tagja megkezdi elnökválasztási kampányát.

* A KDH-ban elnökválasztás készül, hat hónappal az esemény előtt három lehetséges jelölt jöhet számításba – Pavol Hrušovský jelenlegi elnök mellett Daniel Lipšic, a Palkóhoz egykor közel álló volt igazságügyi miniszter, valamint Ján Figeľ uniós biztos is elnöki ambíciókat dédelget.

* Daniel Lipšic nagy viharokat kiváltó nyilatkozatában hibának bélyegzi két HZDS-es képviselő “megvásárlását” a második Dzurinda-kormány idején. A kijelentéseket az érintettek és Dzurinda is tagadják. Az SDKÚ elnöke szerint a politikus ugyan saját pártja felé címezte az üzenetet, de a kijelentéssel a közös elnökjelöltet károsította meg, aki most magyarázkodni kényszerül.

február

* Mária Sabolová a KDH alelnöke szerint Lipšic aláásta a párt hitelét, távoznia kellene alelnöki funkciójából a kereszténydemokratáknál, valamint bocsánatkérést is követel.

* Tovább éleződnek az MKP-n belüli feszültségek a májusban esedékes pártgyűlés előtt.  Rimaszombatban petíciót írnak alá Bugár Béla visszatérése érdekében, míg Mede Vencel pozsonyi kerületi elnök kijelenti, hogy Csáky Pál visszahívását fogja kezdeményezni a gyűlésen.

* Ján Figeľ kijelenti, csak akkor jelölteti magát a párt élére, ha későbbre halasszák a júniusban esedékes belső elnökválasztásokat. Később megegyezés születik a három jelölt között – valóban a meglehetősen konfliktuskerülő, kompromisszumkész uniós biztos lesz az egyedüli induló, Hrušovský és Lipšic visszalép.

március

* Teljes gőzzel folyik Radičová kampánya. Az SDKÚ pénzzel, aktivista emailekkel, videókkal és képviselői közbenjárásával propagálja jelöltjét, az MKP regionális találkozókat szenved, személyes támogatást biztosít képviselői részvételével, de pénzbeli támogatást nem ad, míg a KDH elvben nem utasítja el az együttműködést, de a gyakorlatban nem mutat fel nagy aktivitást.

* Ivan Gašparovič a szavazatok 46,7 százalékának besöprésével nyeri az elnökválasztások első fordulóját, Radičová 38,1 százalékot szerez. Csak a három nagyvárosban – Pozsony, Kassa, Besztercebánya -, valamint a magyarok lakta területeken győz az ellenzéki jelölt, a különbség közte és ellenfele között több, mint 160 ezer szavazat. František Mikloško a harmadik 5,4 százalékkal, Zuzana Martináková 5,1 százalékos eredménnyel negyedik.

* Mikloško, az egyre inkább perifériára szoruló KDS jelöltje elutasítja Radičová támogatását a választások második fordulójában.

* A közvélemény-kutatások szerint az ellenzéki elnökjelöltet a választók sokkal jobban elfogadják Dzurinda támogatása nélkül, mint a volt miniszterelnök aktív közreműködésével.

április

* Ivan Gašparovič a szavazatok 55,5 százalékát megszerezve viszonylag sima győzelmet arat az elnökválasztások második fordulójában.

* Mikuláš Dzurinda váratlan nehézségekkel találja magát szembe,a júniusi, az SDKÚ parlamenti választási listájavezetőjéről is döntő szavazás előtt. A politikus kijelenti, Iveta Radičová nem lenne alkalmas a feladatra, mire az megelőlegezi, hogy elfogadja a felkérést, amennyiben valaki jelöli a tisztségre. Radičová népszerűsége választási kudarca ellenére töretlen, az SDKÚ-ban is sok támogatója akad – elmondja, ha nem választják meg listavezetőnek, akár távozhat is a pártból.

* Simon Zsolt kilép az MKP-ból, független képviselő lesz – először történik meg, hogy az MKP mandátumot veszít a törvényhozásban. Az ok: Csáky Pál politikai módszerei. Simonnal együtt a lévai járási szervezet több tagja is távozik.

* A KDS elsőként megkezdi az EP-választási kampányt.

* Ferdinand Devínsky az SDKÚ képviselője feladja parlamenti funkcióit, miután kiderül, hogy a nyolcvanas évek végén együttműködött a titkosszolgálattal. Ugyanakkor továbbra is képviselő marad.

* Bugár Béla, A. Nagy László, Gál Gábor és Bastrnák Tibor elhagyják az MKP frakcióját, visszatérésüket “bizonyos feltételekhez” kötik, melyek közül az egyik a pártvezetés “stílusának” megváltoztatása. Az ultimátum május közepén jár le.

* Kiderül, hogy Iveta Radičová pártkollégája, Tatiana Rosová nevében is szavazott a parlamentben. A kormánypárti képviselők mandátuma feladását követelik, ügyét a mentelmi bizottság tárgyalja meg. Az SDKÚ alelnöke egy nappal később, még a tárgyalás előtt bejelenti, távozik a parlamentből, de a politikai életben továbbra is aktív marad.

május

* Bugár kijelenti, hogy megosztó személyisége miatt biztosan nem lesz még egyszer az MKP elnöke. Az elégedetlenkedők két hét alatt egyszer tárgyaltak a párt vezetésével, a kibékülés esélye csökken. “Még nem tartunk ott, hogy új pártot alapítsunk” – jelenti ki május elején.

* Csáky állítólag a választási lista vezetését és bizalmi szavazást ajánl fel Bugárnak személyéről egy közelebbről nem meghatározott időpontban, egyébként viszont több híresztelés és pletyka vetődik fel a megbeszélésekkel kapcsolatban, mint konkrétum.

* Iveta Radičová a korábbi híresztelésekkel ellentétben mégsem jelölteti magát az SDKÚ választási listavezetőjének. A pártot – csakúgy, mint korábban – Mikuláš Dzurinda vezetheti harcba.

* A tárgyalások a Bugár- és Csáky frakció között a júniusi EP-választások utánra halasztódnak, Bugárék legújabb követelése a platformok létrehozása az MKP-n belül.

* Marek Maďarič kulturális miniszter kijelentései kapcsán először vetődik fel komolyabban egy választások utáni SDKÚ-Smer nagykoalíció lehetősége.

június

* EP-választások Szlovákiában. A Smer a várakozásoknak megfelelően győz, 32,1 százalékos eredménnyel, az SDKÚ 16,9, az MKP 11,3, a KDH 10,8, a HZDS 8,9, az SNS pedig 5,5 százalékos eredménnyel zár. A részvételi arány mindössze 19,63 százalék.

* Bugár Béla bejelenti a Most-Híd megalakulását, az MKP frakciójából távozó képviselők, Gál Gábor, A.Nagy László, Bastrnák Tibor és Simon Zsolt részvételével. Az MKP volt elnöke a radikalizáció ellen és a megbékélés mellett foglal állást, egy magyar és szlovák politikusokkal vegyített párt vízióját hirdeti. Az MKP a pártalapítók távozását követeli a parlamentből.

* Az SDKÚ elnöke Mikuláš Dzurinda elutasítja a Smerrel való együttmködést, viszont nem határolódik el a HZDS-től és az SNS-től sem.