Mintha csak tegnap lett volna… igazából alig pár hete hívta össze Dzurinda az első, történelmi össz-ellenzéki találkozót – fél évvel a választások előtt. 2009 második fele már “csak” egy elbukott választást hozott az ellenzék számára, az utolsó hónapokra pedig sikerült elérni, hogy a kis és a nagy pártok még az együttműködés látszatát sem utasítják vissza annyira vehemensen. A Híd-MKP rébusz, valamint a Smer választások előtti stratégiája azért jócskán megkeveri még a kártyákat, de a legközelebbi hasonló összegzés csak valamikor a választások után, a nyáron jelenik meg. Köszönöm a figyelmet, egy ügyes politológuspalánta lelophatja innen a szakdolgozatának alapjait, a Szótlan Szemtanú figyelme pedig végre lazább témák felé terelődik.

2009. július

* Többek között a Most és a Szabadság és Szolidaritás is ajánlatot tesz Iveta Radičovának, az ellenzék közös, de sikertelen elnökjelöltjének. A politikus az előző hónapokban még komolyan fontolgatja jelölését az SDKÚ választási listájának az élére, de az utolsó pillanatban nyilvánosságra nem hozott okok miatt meggondolja magát. Radičová kijelenti, marad pártjában.

* Szokásosnak mondható módon a parlamenti viszonyokkal nem teljesen összhangban lévő koalíciók alakulnak a megyei választások előtt. Pozsonyban ugyan a hagyományos jobboldali pártok kötnek szövetséget, Nyitrán viszont szokás szerint szlovák nagykoalíció alakul az MKP ellen.

* Pavol Hrušovský szerint pártja számára elfogadhatatlan az MKP jelenlegi politikája, Bugár Bélával ellenben “korrekt, baráti” kapcsolatot ápol. Az SDKÚ ugyanakkor a hagyományos magyar pártot tekinti partnerének, a Híd esetében óvatosan foglal állást.

augusztus

* A Focus felmérése szerint a Híd 5,2, míg az MKP 6,3 százalékon áll. Csáky Pál szerint a közvélemény-kutatás eredményeit manipulálták.

* Sólyom László magyar köztársasági elnököt gyakorlatilag kitiltják Szlovákiából az augusztusi ünnepségek és szoboravatás kapcsán. Az SDKÚ elnöke, Mikuláš Dzurinda provokációnak nevezi Sólyom látogatását, míg a KDH szintén elítéli az ünnepséget annak kapcsán, hogy az eseményre egyetlen hivatalos szlovák kormányképviselőt sem hívtak meg.

* Dzurinda a Smer ötödik hadoszlopának nevezi a Hidat.

* Az MKP és a Híd egyaránt kijelenti, hogy előnyben részesítené Dzurinda jobboldali koalícióját, mint egy esetleges választások utáni együttműködést a Smerrel.

szeptember

* Az MKP a dunaszerdahelyi stadionban tartott nagygyűlésen tiltakozik a nyelvtörvény módosítása ellen. A kormánypártok mellett az ellenzéki pártok is elítélik a gyűlés összehívását.

* Az SDKÚ “leigazolja” Eugen Jurzyca közgazdász-elemzőt, a KDH pedig Jana Žitňanská televíziós-újságíróval, valamint Anton Marcinčin közgazdásszal erősít.

* Csáky Pál szerint a három ellenzéki pártnak a Szabadság és Szolidaritással kellene együttműködnie a választások után. “Naív elképzelésnek tartom. Sok sikert kívánok Csáky Pálnak a következő szlovák kormány összetételének megtalálásában és a tárgyalásaihoz is a parlamenten kívüli pártokkal” – véli Pavol Hrušovský a KDH feje. Az SDKÚ alelnöke, Pavol Kubovič szerint idő előtti dolog ilyesmiről beszélni, csak a választások után van értelme számba venni a lehetséges partnereket.

* Ján Figeľ lesz a KDH elnöke. A kereszténydemokraták három új alelnököt is választanak, köztük Žitňanskát és Marcinčint. Daniel Lipšic régi-új alelnök felveti, a pártnak tennie kellene valamit azért, hogy megmentsék a Híd és az Sas bizonytalan szavazatait. Egyfajta koalíciót is elképzelhetőnek tart a két új párttal.

október

* Richard Sulík kijelenti, hogy pártja nem hajlandó belépni egy választások előtti szuperpártba, Bugár Béla nem ellenzi az ötletet.

* Orbán Viktor az MKP rimaszombati gyűlésén a Híd ellen foglal állást.

november

* Anton Marcinčin, a KDH újonnan választott alelnöke konfliktusba keveredik Július Brockával a párt gazdasági programjának kidolgozása közben. A szakember nézetei túl liberálisnak bizonyulnak a KDH kemény magjának.

* Az érdektelenségbe fulladó megyei választások ismét gyászos eredményeket hoznak a jobboldali pártok szempontjából. A KDH, az SDKÚ és az MKP összesen 59 megyei képviselői helyet veszít el – gyakorlatilag minden harmadikat, a Smer egymagában annyi mandátumot nyer, mint a jobboldali pártok. Az SaS gyakorlatilag egy, a Híd két mandátumot szerez a megyei parlamentekben. A választások első fordulójában csak baloldali kötődésű megyefőnökök szerzik meg a győzelemhez szükséges abszolút többséget, később Pavol Frešo révén Pozsonyban az ellenzék is szerez egy megyefőnöki széket.

december

* A pozsonyi jobboldali koalíció partnereinek körében kisebb felzúdulást kelt, hogy Dzurinda egyedül jelentette be Frešo győzelmét. A partnereknek megköszönték a segítséget, de meghívást egyetlen párt sem kapott az ünnepélyes aktusra. “Jobban szerettem volna, ha közösen jelentjük be az eseményt, mivel a csapatmunkának köszönhetően nyert. De nagy problémát nem csinálunk belőle” – vélekedik Bárdos Gyula.

* Dzurinda ellenzéki találkozót hív össze a KDH, az MKP, az OKS, az SaS, valamint a Híd (később pedig a Zöldek Pártja) részvételével. Csáky Pál nehezményezi a hirtelennek vélt ötletet és személyesen el sem megy a találkozóra, helyette Budapesten tárgyal. Ján Figeľ szerint a találkozó inkább kérdéseket vet fel, mintsem bizalmat ébreszt. Bugár Béla üdvözli a találkozót. A megbeszélés után Dzurinda kijelenti, hogy az családias hangulatban telt, valamint “majdnem egy hullámhosszra került” Bugárral. A KDH és az MKP mindenfajta koalíciót elutasít. Megnyílik az elvi lehetőség egy koalícióra az SDKÚ és egy, vagy több kis párt között.

* Richard Sulík egy beszélgetésben kizárja a kormányalakítást a Smerrel, a HZDS-től nem határolódik el élesen.