Akármi is történik a második fordulóban, a Fidesz kezében lesz az ország sorsa. Összeomlanak? Megoldják? Mihez kezd magával a Jobbik? A generációk harcát most még a régi elit nyerte, de ha Orbánék elbaltázzák, mehetnek nyugdíjba.

Nem tudom, volt-e valaha is a történelemben olyan politikus, aki siralmasabban nézett ki egy óriási győzelem napján, mint Orbán Viktor. A Fidesz elnöke igencsak gondterhelt arccal nyilatkozott a küszöbön álló kétharmados fölény ellenére az első forduló másnapján. Fáradtnak tűnt, s látszott rajta, hogy a legszívesebben itt és most abba is hagyná az egészet – viszont komoly igazságokat fogalmazott meg a jövőre nézve.

“Tegnap bebizonyosodott, hogy a demokrácia stabil, megvédte magát” – jelentette ki, viszont egy apróságban tévedett. Nem a demokrácia védte meg magát, hanem a régi elit. Kiderült, hogy a választók még mindig jobban bíznak egy, a rendszerváltás óta ismert pártban, mint egy új formációban. Az MSZP, az SZDSZ és az MDF elbukott, végleg hiteltelenítette magát, a Fidesz (avagy a jó ötvenes vezetőket tömörítő fiatal demokraták) egyelőre programot nem, csak egy viszonylag sikeres négy éves periódust és nyolc év tehetetlen ellenzékiséget tudott felmutatni.

Alternatívaként ott van az új elit. A magyar társadalom óriási pechjére ez az új elit az utcapolitikusok és zavaros ideológiák gyűjtőhelyéül szolgáló Jobbikban és a mindennapi politika gyakorlására teljesen képtelen LMP-ben összpontosul. Előbbi párt az MSZP szavazóit szippantotta fel, utóbbi pedig az SZDSZ szimpatizánsait. A fiatal szavazókat pedig mindketten, ami nem is csoda, hiszen a másfél nagypárt vezető politikusai már évtizedek óta ugyanazok a kevéssé hiteles arcok, akik évtizedek óta a politikában mozognak.

A választók mindezek ellenére még egyszer, utoljára letették a voksukat a Fidesz mellett, a következő négy évben pedig mindenki megvívja a maga harcát – és pont Orbán Viktornak lesz a legnehezebb dolga. A Fidesz minden egyes botránnyal, korrupiós üggyel, mutyival közelebb kerül a választók szemében az MSZP-hez, és szépen lassan elfogyhat. A szocialisták a pártegység megtartásával és a belső hatalmi harcokkal lesznek elfoglalva az első pár évben. Az LMP kénytelen lesz standard politikai pártként működni a parlamenti környezetben, ahol a politikai alkuk és az egységes, osztatlan kiállás számít a legnagyobb erénynek. A Jobbik pedig… nos, a Jobbiknak tovább kell egyensúlyoznia a saját szélsőségesei és a józan ész diktálta hozzáállás között, abban a tudatban, hogy bármilyen rossz lépést masszív szavazatvesztés, vagy kiközösítés követhet a radikálisok részéről. A Jobbik csakúgy, mint korábban, most is a többi párt, a régi elit hibáiból fog élni. Erről fog szólni ez a négy esztendő Magyarországon: a régi elit hibáiról – és sikereiről.