Ha a cigányügyi /helyzet majdnem robban/ az MKP és Híd /szíve együtt dobban. Egy vak megfigyelőnek, aki nem látná, milyen sármos Bugár Béla, fogalma sem lenne arról, mi volt a különbség a két párt között az elmúlt hét napban. Ismét elszámoltató szerda, extra pártválasztási útmutatóval.

Nagyon hálás hét napon lehetnek túl a kampányoló pártok, mert két kézenfekvő téma is a házhoz jött, még csak különösebben meg sem kellett magát eröltetnie a PR-osztálynak. Az SNS egy fotoshoppolt roma férfi képével hirdette, kiknek nem adnának pénzt semmi szín alatt, Robert Ficónak pedig az a kényelmetlen feladat jutott, hogy bejelentse, megszponzoráljuk a helóták talpraállását. Egy dolog biztos: az MKP és a Híd nem ezen a két témán fog összeveszni.

A hét témája 1.: az SNS rasszista

Nem csapta le egyik párt sem Slotáék magas labdáját, mind a Híd, mind az MKP maradt a jól bevált elítélésnél és elhatárolódásnál. Valószínűleg azért, mert ezzel a taktikával a későbbiekben egy durván magyarellenes plakátot is izomból le lehet majd támadni, magyarellenességre hivatkozva.

“Az SNS plakátjai veszélyeztetik a multietnikus társadalom békés együttélését. Az MKP éppen ezért felszólítja a főügyészt, vizsgálja meg, nem ütköznek-e törvénybe az SNS plakátjai” – olvasható Csákyék állásfoglalásában.

“A Híd mély felháborodással veszi tudomásul a Szlovák Nemzeti Párt kampánystratégiáját és ezen belül óriásplakátjait, melyekkel a párt faji gyűlölködésre ösztönöz, és mélyen megsérti a roma kisebbséghez tartozókat” -gondolta tömören és summásan a Híd.

A hét témája 2.: a görög kölcsön

Robert Fico pechjére pont a választások előtt kényszerült meghozni miniszterelnöksége egyik legnépszerűtlenebb döntését – kedvezményes kölcsönt adni a görögöknek, ráadásul hitelből. A szlovák ellenzék lecsapott a váratlan lehetőségre, az MKP és a Híd pedig gondos formulációival megmutatta, hogy kell igent mondani valamire úgy, hogy közben azt is mondjuk, nem.

Farkas Iván például kijelentette, hogy segíteni kell Görögországnak, de véleménye szerint az országnak kisebb összeggel kéne támogatni a helléneket, mint a 816 milliós kölcsön. A Híd egy sajtónyilatkozatban jelentette ki, hogy nem tartják szerencsésnek a görög pénzügyi injekciót.

A hét beszélgetése

Csáky Pál és Bugár Béla is magasabb fokozatra kapcsolt, Bugár részéről a Hospodárske Novinynak adott interjúban vannak érdekes dolgok, míg Csáky a Sme napilapnak nyilatkozott.

“Régen egy macskára is ráfesthettek volna egy MKP-logót, az emberek pedig megválasztották volna. Mert a logó alapján szavaznak. Ma is így van ez” – magyarázta Bugár, melyik jelenség változik majd meg a hagyományos szlovákiai pártrendszer megszűntével. Csáky Pál ugyanakkor arra a meglehetősen erős kijelentésre ragadtatta magát, miszerint a kilenc százalék alatti eredmény “többé-kevésbé” kudarcot jelent majd az MKP számára.

Ami a jövő szempontjából különösen érdekes, hogy a pártvezetők a Smer-rel köthető jövőbeni koalícióra a rutinos rókák magabiztosságával mondtak igent is és nemet is. “Elutasítjuk a koalíciót az SNS-szel, mandátumot kérünk a választóinktól az SDKÚ-val és a KDH-val való kormányzásra. Prioritásaink közé tartozik a jobboldali kormány, de várjunk a választások időpontjáig… nem kerülöm ki a választ, az MKP stabil és kiszámítható párt.  Azt viszont nem akarom, hogy a választások után felróják,  hogy valami mást mondtunk májusban. Ez egy korrekt és felelősségteljes hozzáállás” – így Csáky.

“Ha volna lehetőségünk kormányra lépni a Smerrel és még egy, jelenleg ellenzéki párttal, akkor elgondolkodnánk rajta. Az a kérdés, vajon volna-e esélyünk változásokat véghez vinni. Ha igen, elgondolkodnánk rajta” – vélekedett Bugár.

Mulatva az urnák elé:

Hét nap alatt összesen hat MKP-s rendezvényre került sor Szlovákiában, tulajdonképpen két párhuzamos előadássorozat fut Jól választott név alatt szerte az országban – most éppen Közép-Szlovákiában. Címszerepben: Barátok közt Vili bácsi, Katus néni és Benkő Géza illetve Bagi–Nacsa, Dráfi Mátyás és Barátok közt Magdi anyusa.  A Jól választott akciók egészen a választásokig folytatódnak.

A Híd Kassán nyitott egy koncerttel, szintén több párhuzamos rendezvényt tart, elsősorban a hétvégéken. A párt titkos fegyvere Magyarország egykori első számú diszkóimportja, a Neoton Família.  Változó felállásban Lajcsi, az Irigy Hónaljmirigy és az LGT emlékzenekar is a felhozatal része, az életben megfáradt negyvenesek számára egy Híd-rendezvény kissé több szórakozást nyújthat, mint egy MKP akció. Bugár Béla pártjának sikerült beszerveznie Peter Lipát is, a szlovák zenész pár északi koncerten vesz majd részt – ezeken az akciókon értelemszerűen hanyagolják a magyar előadókat.

A hét folyamatábrája:

Egyszerűen nem lehet eléggé dicsérni a zseniális pozorblogot, Kevin Deegan-Krause a voličomer tökéletlenségén felbőszülve létrehozta a saját folyamatábráját, amiből gyorsan el lehet dönteni, kinek mi a legmegfelelőbb párt. Az ábra sajnos csak angol verzióban létezik.