A Fidesz kilátásba helyezte a határon túli magyaroknak szóló kettős állampolgárságot, majd tegnap be is mutatta a tervezetet. Mennyiben érint ez minket rövid távon? Az MKP és a Híd nyilvánosan is kijelentette, sokkal szerencsésebb lett volna később felvetni ezt a kérdést. Ha a Fidesznek ilyen szövetségesei vannak a határon túl, akkor nincs is szüksége ellenségekre.

Maradjunk a tényeknél. Tény, hogy a Fidesz egyik nagy ígérete volt a kettős állampolgárságról szóló törvény módosítása. Tény, hogy a szlovák nyilvánosságnak fogalma sem volt róla, hogy néz ki ez a szabályozás, és pontosan miféle következményekkel jár. Tény, hogy Martonyi bejelentése után a szlovák fél hisztérikusan reagált, egymást érték a sajtótájékoztatók, kemény szankciókat helyeztek kilátásba. És az is tény, hogy a tervezet – miután bemutatták – nem egészen úgy néz ki, ahogy Lajčák lefestette. Például az első pillantásra nemzetközi fórumokon támadhatatlannak tűnik. A legszomorúbb tény mind közül az, hogy sem az MKP, sem a Híd nem volt képes profi módon reagálni a Fidesz kezdeményezésére.

Egy törvény az jó, vagy rossz, összhangban van a nemzetközi normákkal, vagy nincs. Egy törvény megalapozottságára nincs tekintettel pár hónap kifutási idő. Már csak ezért is nevetséges Csáky Pál és Bugár Béla legfőbb érve, miszerint várni kellett volna pár hónapot, és csak a választások után szóba hozni a kérdést. Nem ugyanezért röhögtük ki pár hónapja a Smert és az SNS-t a hazafias törvény kapcsán? Attól, hogy szeptemberben kell kiaggatni a szlovák zászlót az osztályokba, kevésbé tűnik ökörségnek a szabályozás?

A törvénnyel kapcsolatban teljesen tájékozatlan szlovák közvéleménynek információkra lett volna szüksége. Arra, hogy bármelyik MKP-s politikus józanul elmagyarázza, milyen következményei lehetnek a szabályozásnak. Pláne azért, mert az MKP saját maga is befolyásolhatja, miként fog kinézni a végső tervezet (a Híd nem, Bugárék semmitmondó álláspontját egyelőre intézzük el egy kézlegyintéssel).

A kettős állampolgárság ügye valójában végtelenül egyszerű. Vannak jó törvények, és vannak rossz törvények. Ha ez egy jó törvény, akkor egy magyar párt vegye a bátorságot, hogy kiáll mellette és elmagyarázza, miért jó. Ha ez egy rossz törvény, akkor tegye ugyanezt, és mondja el, hol vannak benne a hibák – de ne alibizzen.

És valójában ez a törvény idézi elő a szlovák nacionalizmus felerősödését? Ugyan már, egy olyan kampányban, ahol az MKP bevallottan törvényszegő egynyelvű plakátokkal ragasztja teli a déli régiókat, ne a kettős állampolgárság ügyét hibáztassuk Slota előtérbe kerüléséért…