Elgondolkodtunk már azon, mikor vonul Csáky nyugdíjba? És azon, hogy melyik pártnak van valóban jövője a szlovák politikában? Mečiar, Duray már nem lesz fiatalabb, de mi a helyzet a bejutásra esélyes nyolc párt listás jelöltjeivel? Megabejegyzés, sok szép grafikonnal.

A szemtanú szabadidejében számolt egy kicsit, és egyszerűsített szempontok alapján felállította a legnépszerűbb nyolc párt korfáját. Persze, ez a bejegyzés csak részben szakmai – hiányoznak a hivatkozások, néhány feltételezést nem lehet csak úgy levonni a képviselőjelöltek életkorából, a pártok jellemzésénél pedig több nagyzoló állítás is külön bizonyításra szorulna. És a stílus kedvéért időnként két lábbal lett megtaposva a szakmaiság. Bízzunk benne, hogy a politika iránt érdeklődők mégis tanulságosnak találják.

Vizsgált csoportok

Elsőre pár szó a módszerekről: korcsoportokba lettek sorolva a választási listán szereplő képviselők, ebben a bejegyzésben két minta végeredményei kerülnek bemutatásra. A (Szlovákiában egységes, százötven nevet tartalmazó) listák első húsz helyezettje minden pártnál komoly eséllyel pályázik a képviselői székbe, róluk egy külön kimutatás készült – leegyszerűsítve ők ugyanis a pártelit.

A másik statisztika már az összes, listán szereplő százötven képviselőt érinti, ők a szűkebb párttagság. Azok az elhivatott személyek, akik többé-kevésbé hivatalosan is képviselik a párt álláspontját minden elérhető fórumon.

Korcsoportok szerinti megosztás

Szintén durva egyszerűsítés korcsoportokba sorolni a képviselőket, mégis szükséges, az egyszerűsítés kedvéért. A 21-30 évesek még fiatalok, tapasztalatlanok a politikában. Általában demonstratív céllal, vagy  értékes háttéremberként, érdemeik elismeréseképp kerülnek a listákra. A 31-40 éves jelöltek kipróbált, de hivatalosan még mindig fiatalként prezentált káderek, 41-50 éves korban illik már magasabbra mászni a ranglétrán. 51-60 év között már lassan a visszavonuláson kell gondolkodni, aki hatvan év fölött is a listán van, az egy igazi tekintély – vagy született politikai túlélő. És most lássuk a pártokat.

MKP – Magyar Koalíció Pártja

Azonnal egy anomáliával kezdünk. Az MKP listavezetőinek kor szerinti összetétele minden más pártnál durvább – az ötvenes generáció túlképviselt, van pár veterán, viszont teljesen hiányzik a közvetlen utánpótlás. Hová tűntek a negyvenesek? Hamarosan meglátjuk. Az egészen biztos, hogy Csáky Páléknak egy-két cikluson belül komoly utódlási gondokkal kell szembenézniük, hiányoznak ugyanis a jól felépített, fiatalabb személyiségek. A párt 150-es listája ehhez képest jóval kiegyensúlyozottabb, sokkal arányosabban oszlanak meg a helyek az egyes korcsoportok között.

Híd-Most

Nos, meg is van az MKP negyvenes korosztálya – ott csücsül a Híd listavezetői közt. Vajon – több más tényező mellett – a lehetetlennek bizonyuló belső elitváltás az egyik komoly oka volt annak, hogy megalakult Bugárék pártja? Érdemes rajta elgondolkodni, ahogy azon is, hogy egyébként korántsem olyan fiatalos a Híd, amennyire az imidzs alapján tűnhet. A harmincas és negyvenes korcsoport viszonylag domináns, fiatal kipróbálatlan pályakezdőkből viszont annál kevesebb van. Az OKS idős képviselőinek jelenléte csak enyhén torzítja az adatokat.

SDKÚ

Egy másik nagyon érdekes hibrid, domináns ötvenes elnökséggel és dinamikusan idősödő listás tagsággal., ráadásul a korfa választ adhat arra is, miért szenved manapság a legnagyobb ellenzéki párt. Miért lehet az, hogy a párt képtelen tömegesen fiatalítani? A szemtanú tippje, hogy az idős káderek tizenkét éve, az SDK megalakulásának idején még a legjobb politikai korban voltak. Ez a réteg, amely több párt tagságából állt össze máig meghatározza az SDKÚ arculatát, és nem hajlandó távozni a politikából. Így lesz egy fiatalos kvázi tömegpártból konszolidált polgári középpárt.

KDH – Kereszténydemokrata mozgalom

A KDH egyáltalán nem olyan öreg formáció, amilyennek az ember hinné, de ez elsősorban a felsővezetésben nyilvánul meg. A kereszténydemokratáknak vannak “fiatal” (értsd: harmincas, de nagyon tapasztalt) húzónevei, például Daniel Lipšic, vagy Jana Žitňanská. Továbbá valóságos áldás volt a pártnak, hogy a nagy öregek egy része (Mikloško, Palko) az előző választási ciklusban kilépett a vezetésből és önálló pártot alapított, a helyüket pedig főleg a fiatalabb évjáratok tagjaival sikerült feltölteni.

SaS – Szabadság és Szolidaritás

Egy újabb anomália korántsem meglepő módon az SaS, a maga szélsőségesen fiatal korfájával.  Sulíkék rengeteg fiatal jelöltjükkel, döntéshozó harmincasaival az egyetlen, kor alapján is egyértelműen új pártnak számító formáció a szlovák politikai színtéren. A SaS listájáról tényleg nem érdemes többet beszélni, elég ránézni a beszédes ábrákra. Talán egy dolog: csak egyetlen hatvanon fölüli jelöltje van a pártnak, az viszont országos viszonylatban is a legidősebbnek számít – a 72 éves Juraj Kamenca jogot tanít a pozsonyi közgázon.

Smer

A legerősebb kormánypárt nyolc éve még kimondottan fiatalos imidzst erőltetett, ennek fényében kissé meglepő, hogy a választási listák tele vannak negyvenesekkel és ötvenesekkel. Különösen alulreprezentált a harmincas réteg, ez gyakorlatilag azokat jelentené, akik a jelenlegi kormány idején verekedték be magukat a Smerbe. A vezetőséget tekintve már kiegyensúlyozottabb a kép, Kaliňák, Počiatek, Baška (illetve a 44 éves Maďarič) remek húzónevek.

SNS – Szlovák Nemzeti Párt

A Smer még mindig tapasztalatlan kiscserkészek gyülekezetének tűnik az SNS-hez képest. Slotáék abszolút számokban mérve is a legidősebb listát állították fel, ha nincs a Slota-rajongó ifi, Jakub Gajdošík, akkor a legfiatalabb listavezető is a negyvenesek közé tartozott volna. Rafael Rafaj, a párt üdvöskéje egyébként ötven éves. Az SNS öregecske nacionalista párt, részben ennek is betudható erőtlensége. A Szlovák Testvériségre érdemes hosszú távon is figyelni, mert ha valaha is lesz szlovák Jobbik, akkor már csak generációs okokból is sokkal inkább ők lesznek azok, mintsem Slotáék.

HZDS – Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom

Vladimír Mečiar pártja maradt utolsónak, ami egy érdekes képződmény – a pártvezetés és a listatagok is dominánsan ötvenesek, a fiatalítás görcsös jegyei ugyanakkor tényleg érezhetőek a párt listáján, már a listavezetők között is. Habánik, Klinko, Sika, Straková – ha a párt mégis bejut a parlamentbe, akkor idővel akár meg is jegyezhetjük ezeket a neveket, ők a mečiar-fiókák. Persze sokkal valószínűbb, hogy miután a szűk vezérkar átlép a hatvanba, a HZDS végleg lehúzhatja a rolót.