A nagysikerű Grand Theft Auto számítógépes játéksorozat legújabb küldetéslemeze a szlovák nagyvárosban, Pozsonyban játszódik. A játék nem kimondottan nehéz, néhány helyen viszont elakadhat a helyi viszonyokban járatlan, mégis szórakozni vágyó játékos. Ebben segít ez a rövidke végigjátszás.

I. rész – Igor, a maffiózó

Ahogy repülővel a pozsonyi egyes terminálra érkezünk, rövid ügyességi játék veszi kezdetét – makulátlan öltönyben kell átjutnunk a hallba, hogy megbízást kapjunk, ám az óriási esőben a frissen befejezett átjáró plafonjáról csöpög a víz. Óvatosan haladjunk, ha kiismertük a problémás helyeket, könnyen átjuthatunk a folyosón. Az átjáró végén az egyik helyi maffiafőnök megbízottja vár ránk, s megkapjuk első küldetésünket.

I. 1. – Belvárosi belezés: Néhány vendéglő nem fizeti Igornak a védelmi pénzt – nekünk pedig meg kell győznünk az okvetetlenkedő tulajdonosokat, ehhez kapunk egy pajeszt. A térkép kijelöli az érintett három helyet, egyszerűen csak járjuk őket végig! Hogy az ablakokat törjük be vele, vagy a tulajdonos (lilával jelölve) végtagjaira célzunk, az opcionális – így is, úgy is elérjük a kívánt célt. Térjünk vissza a bázisra.

Forró üdvözlet

I. 2. – Anti-Jánošík: Ez nem lesz könnyű. Igornak a privát focicsapatára kell gyorsan anyagi forrásokat előteremtenie, de a helyi szövetség által kikötött határidő a tartozások rendezésére a vége felé közeledik. Kössük el a lehető leggyorsabb kocsit, csak így van esélyünk végigjárni a  védelmi pénzt fizető vendéglőket, begyűjteni a tulajdonosoktól a követelt összeget, majd időben visszaérni a bázisra.

I. 3. – A nyugalom Oázisa: Igor nagy riválisai az Oázis kávézóban szürcsölik a mindennapi betevőt. A mi feladatunk az ajánlott napi vas- és ólomszükséglet többszörösének bevitele a konkurens maffiózók szervezetébe. Első lépésben menjünk el a fegyverboltba (a térképen kékkel jelölve), majd vásároljunk valamilyen sorozatlövő géppisztolyt – szükség lesz a tűzerőre. Az Oázishoz érve láthatjuk, hogy a játék nem jelöli nyilakkal az elpusztítandó maffiózókat. Ez valószínűleg programhiba, mindenesetre ne zavartassuk magunkat, a lelőtt civilekért nem jár büntetés.

II. rész – Karol, a rendőrfőnök

Jó munkánk jutalmaképp Igor bizalmi állást ajánl fel nekünk – a rendőrségen kell dolgoznunk Karol beosztottjaként.

II. 1. – Ágyúgolyó-futam: Karol lelkes hobbiautós, szabadidejében lelkesen száguldozik. A bizalmába kell férkőznünk, mindezt úgy, hogy legyőzzük egy rögtönzött utcai autóversenyen. Nehéz dolgunk van, mert Karolt nem üldözik a rendőrök, ellenünk viszont már a sebesség enyhe túllépéséért is másodfokú körözést adnak ki. Egy trükkel javíthatunk az esélyeinken – egy luxuskocsit ellopva jóval nehezebben adják ki ellenük az elfogatóparancsot, ráadásul a gyorsabb autókat nem is érik utol a rendőrkocsik. Ne szégyelljük ezt kihasználni!

II. 2. – Bújócska: Karol gondban van – a rendőrség egyik rutingyakorlata során véletlenül robbanóanyag került egy reptéri utas csomagjába. Egy újabb idegesítő időlimites küldetésről van szó, addig kell megtalálni az érintett küldeményt a repülőtéren, amíg a gép fel nem száll. Fürgének kell lennünk a térképen kijelzett csomagok felkeresésével, ráadásul hiába használjuk a rendőrkutyát, a blöki sem gyorsítja meg a keresést.

Útban az orvosszakértő felé. Vigyázat, az üzletközpontban lövöldözhetnek!

II. 3. – Az elveszett jelentés: Újabb feladat az igencsak gondterhelt Karoltól. Egy hosszasan húzódó bírósági ügy orvosszakértője két év után kidolgozott egy jelentést, s el akarja azt juttatni az ügyészségre. Karolnak ez kevéssé tetszik, a mi feladatunk megkaparintani és eltüntetni az egy példányban létező dokumentumot.  Keressük fel a térképen jelzett orvosszakértőt, üssük le (ne öljük meg, az illető lassan készíti el a jelentéseket, és ez a tulajdonság kifejezett erény), majd fogjuk meg a dokumentumot, vigyük el a jelzett pontra, végül pedig dobjuk bele a Dunába.

III. rész – Narancsvidék

Ideje továbbálnunk. Politikai hatalomátvétel történt az országban, márpedig a magunkfajta, ügyes problémamegoldó személyekre mindenkinek szüksége van.

III. 1. – Védd a természetet!: A koalíció tétovázik a létrehozandó környezetvédelmi minisztérium megalapozottságát illetően. Nekünk kell felhívni a figyelmet arra az illetékes párt megbízásából, hogy a környezet védelme igenis, fontos dolog. Menjünk a térkép által kijelölt erdőbe speciális négykerekű quaddal – az erdészek nem fognak közbeszólni! -, majd kezdődhet a tombolás! Két perc alatt harminc kisállatot kell elgázolnunk, ha sikerül, megnyertük a küldetést.

III. 2. – A mandzsúriai jelölt: A környezetvédelmi minisztérium alakulófélben, de még nem dőlt el semmi a jövendőbeni miniszter személyéről. Az egyik lehetséges jelöltet – akinek igen erős érvei vannak – záros időn belül kell elszállítanunk a Bo-Tox vegyiüzem irodájából a pártszékházba. Lehetőség szerint kerüljük a forgalmas főutcákat, legnagyobb ellenfelünk a reggeli csúcsforgalom.

III. 3. – A nagy balhé: Esik a kormánypártok népszerűsége, ráadásul a sajtóban is rengeteg kellemetlen ügyet szellőztetnek meg a koalícióval kapcsolatban. A feladatunk: elérni, hogy egy példátlan parlamenti verekedés kerüljön a címlapokra. Elsőre nehéznek hangzik, valójában nem az. Vételezzünk egy váltás öltönyt a ruhaüzletben, majd a pártszékházban megszerzett ingyen parkolókártyával keressük fel a parlamenti garázst. Irány a képviselői irodák – a térképen jelzett szemüveges, alacsonyabb nőt üssük meg, majd mondjuk fel neki az előre megbeszélt szöveget (“Igor küldi”). Fussunk az ülésterembe, ügyeljünk rá, hogy kövessen. Vegyüljünk el a tömegben és osszunk ki pár pofont, majd a kavarodásban feltűnés nélkül távozhatunk. Küldetés teljesítve.

Végjáték

IV. rész – Leszámolás

IV. 1. – Leszámolás a városban: Politikától és közállapotoktól megundorodva főszereplőnk úgy határoz, nincs értelme a városban dolgozni, sőt, mindennel és mindenkivel végezni kell. Utunk a végéhez ért, az utolsó misszióban már csak a pontszámok számítanak és menteni sem lehet. A fegyverboltban vételezzünk buherált automata fegyvert, majd jussunk el a térkép által jelzett pontra. Kezdetét veszi a céltalan lövöldözés, minél több járókelőt sebesítünk meg, annál több pontot szerzünk. Az első hullámban érkező rendőröktől még nem kell tartani, később viszont súlyossá válik a helyzet – sok szerencsét!

v 1.00, Many thanks to: PacQa, RobB01, BB, GunMan.