Nem telik el hét Szlovákiában anélkül, hogy a koalíció egyik vagy másik politikai csoportosulása ne fejezné ki elégedetlenségét a hivatalos irányvonallal. Az elmúlt napokban az „ötödik és a hatodik” kormánypárt hallatott magáról: az Egyszerű Emberek könnyen elsüllyesztheti a kettős állampolgárság módosítására vonatkozó terveket, az OKS pedig szóban egyre inkább függetleníti magát a Hídtól. Mindkét csapat a kelleténél legalább egy évvel korábban kezdi a választási kampányt.

Igor Matovič, az egyszerű emberként politizáló aktivista pártalapításra készül, ezért nem meglepő, hogy hirtelen előkerült egy fontos téma, amelynek kapcsán hangsúlyozhatja, mennyire nem ért egyet a koalíció elképzeléseivel. Az Egyszerű Emberek politikai manővere a felvidéki magyarságot érintheti kellemetlenül, úgy tűnik, hogy a kettős állampolgárság ügyében mehet egymással ölre Matovič és eddigi partnerei. A politikus célja fenntartani a róla kialakult képet: olyan hiteles embernek szeretne tűnni, aki őszintén nyilatkozik, és nem köt alkut. Végeredményben ezzel növelheti támogatottságát a hozzá hasonló „egyszerű” választók körében.

A szavakban egyre inkább önállósodó OKS esete némileg különbözik az Egyszerű Emberekétől – Dostálék nem a nemzetiségi, hanem a gazdasági és ideológiai témákkal szólíthatják meg választóikat. Erre még nem került sor, de a Híddal napról napra fagyosabb a polgári konzervatívok viszonya: egyre látványosabban elégedetlenkednek azzal, hogy parlamenti frakciójukon keresztül nincs beleszólásuk a Koalíciós Tanács munkájába. Az OKS ambíciója, hogy hosszú távon meghatározó, megbízható párttá váljon, amely következetesen ragaszkodik sajátos ideológiájához.

A kormánykoalíció stabilitása szempontjából Matovič és Dostálék egyaránt veszélyt jelentenek. Egyik politikai érdekcsoportsemtagja a Koalíciós Tanácsnak, érdemi befolyásuk nincs a döntésekre, viszont következmények nélkül vétózhatjákmega kormányjavaslatait – úgy, hogy gyakranmégválasztóik szimpátiájának elvesztésétőlsemkell tartaniuk.

A kormány előtt két lehetőség áll: Iveta Radičová vagy figyelmen kívül hagyja az Egyszerű Emberek és az OKS követeléseit, a két csoportosulás voksaival pedig egyetlen törvény elfogadásánál sem lehet biztosan számolni, vagy bevonja a Koalíciós Tanács munkájába, s így közvetlen felelősséggel ruházza fel őket. Nem lesz könnyű döntés, mert senki sem szeret a hatalmon osztozkodni: márpedig a négy kormánypártnak le kellene mondania valamiről a hosszú távú stabilitás érdekében.

A cikk az Új Szó véleményrovatába készült