Gyenge nyolc évig bírta ki egy pártban egymás mellett Ján Slota és Anna Belousovová. A szlovákiai nemzeti erők két ikonja a 2002-es választások előtt egyszer már nagyon csúnyán összeveszett egymással, és akkor Slota húzta a rövidebbet. Most fordított a helyzet, a nacionalista párt pedig pár év alatt végleg eltűnhet a politikából. Igaz, jön helyettük más.

Csak nézzük meg a választási kampányokat, és kár tagadni: az SNS nem egy olyan párt, amely remekbe szabott, kidolgozott programjának köszönhetően nyeri el a szavazói bizalmát. A nemzetiek épkézláb érvek helyett mindig is a népszerű személyiségekre építettek. Ráadásul az SNS két vezető politikusa néhány téren tökéletesen kiegészítette egymást: a nagyhangú, ordenáré Slota mögött ott állt Belousovová, aki egy fokkal higgadtabban mondta el ugyanazokat a nacionalista szólamokat, az értelem látszatát kölcsönözve az egyébként nem túlságosan védhető nemzeti érveknek.

Belousovová azonban óriási pechjére nőnek született, márpedig egy női SNS-es politikus nem eszik meg sok sót a párt vezetésében – legfeljebb másodhegedűsként. Nem véletlen, hogy Slota ideiglenes kizárása után a politikusnak sikerült magával csábítania szimpatizánsai felét is, ezzel pedig a kettéosztott SNS elbukott a 2002-es parlamenti választásokon. A két nemzeti géniusz néhány évig egymást ostorozta a nyilatkozataival, aztán kibékültek, Slota pedig visszatért a pártelnöki tisztségbe. Másodszor pedig már nem követte el azt a hibát, amit kilenc éve: nem hagyta, hogy kiszervezzék alóla a pártot.

Annyira nem, hogy az SNS nagyasszonyát megalázó módon távolították el, mikor másodjára is konfliktusba került Slotával. Belousovovát azért annyira nagyon nem kell sajnálni: most az önreflexiót, a kritikus hangok figyelembe vételét hiányolja, de többek között az ő elnöksége alatt fejlesztették magas fokra a pártban a hamisított belső választások intézményét. Ez meg ugye nem egy kimondottan demokratikus hozzáállás.

Belousovová kiválásának lesz egy jó meg egy rossz következménye: a jó, hogy eltűnik a süllyesztőben az SNS, a rossz pedig, hogy Slotáék pártja három év múlva megszűnik politikai tényezőnek lenni. A kizárt politikus számszerűleg aligha visz magával sok szavazót, de az SNS támogatottsága már most is annyira gyenge, hogy minden apró veszteség végzetesnek bizonyulhat a nemzetiek számára. Az új szavazók pedig aligha jönnek majd, ha Slota és Belousovová a legszebb hagyományok szellemében egymást öli a nyilatkozataiban.

Az SNS lassú eltűnése ugyanakkor egy másik szempontból sajnálatos: távozik a szlovák politikából az a párt, amelyik a mosatlan szájú, régimódi nacionalizmust képviselte a parlamentben. Rajtuk még lehetett teli szájjal nevetni, és csóválni a fejünket, miként kerülhettek ilyen buta és fogalmatlan, velejéig korrupt alakok a parlamentbe. Jön helyettük más: a fiatalok körében már most is rendkívül népszerű a Marián Kotlebáék Szlovák Testvériségéhez köthető Mi Szlovákiánk Néppárt, ami elsősorban cigányozik, és csak másodsorban ostorozza a magyarokat. Az újvonalas nacionalizmus térnyerése pedig hosszú távon sokkal fájdalmasabb folyamat lesz, mint az SNS dilettánsainak ténykedése.