Mintegy száznyolcvan millió eurót csoportosítana át autópálya-építésre az eredetileg kutatásokra és oktatásra szánt uniós programokból a kormány. Hosszú távon nagyon rossz jel, a jobboldal újabb választási ígéretét szegi meg, ráadásul a törzsszavazóit haragítja magára. A tudásalapú társadalom és a minőségi felsőoktatás az SDKÚ egyik legkitartóbban hangoztatott ígérete – a párt ugyan ezzel a jelszóval veszítette el a 2006-os választásokat, de ugyanezek a célkitűzések négy év múlva is megjelentek a jobboldal programjában.

A tudományos élet fellendítése, valamint a kutatásokra fordítható összegek uniós forrásokból való növelése a kormányprogram egyik hangsúlyos elemévé vált. Úgy tűnik, csak papíron.

Iveta Radičová javaslatára most súlyos eurómilliókat csoportosíthatnak át az uniós programokból a KDH közlekedési szupertárcájához, autópálya-építésre. A kormány indoklása szerint erre a lépésre azért van szükség, mivel a tudományos programokra szóló alapokból nagyon gyengén merít az ország, az utakra pedig rövid távon nagyobb szükség van. Nos, az alapokból valóban a kelleténél jóval kisebb mértékben, gyakorlatilag Románia és Bulgária szintjén merítenek a szlovák tudományos intézmények, csakhogy ezt a kormányprogram célkitűzései alapján nem egyszerűen megállapítani kellene és beletörődni, hanem megoldani. Ráadásul Eugen Jurzyca oktatási miniszter sem állt a helyzet magaslatán – bár Ján Mikolaj terhes örökségét átvéve van gondja elég – hiszen a minisztérium bürokráciája jelenti a legnagyobb akadályt az alapok zökkenőmentes kihasználásában. Az oktatási tárca gyakorlatilag fél év alatt feladta a harcot, így lehet az uniós pénzből tudományos vívmányok helyett betonút.

Mit jelent a jövőre nézve a váratlan döntés? Egyrészt, mivel továbbra is kevés pénz jut majd a kutatásokra, tovább folytatódik a tehetséges szlovákiai tudósok elszivárgása külföldre. Másrészt a kormány látványosan képtelennek bizonyul az egyik kulcsígéretének betartására. Márpedig ha az innováció és a kutatások fontosságát évekig hangsúlyozó SDKÚ nem képes megoldani az ágazat finanszírozásának helyrebillentését, akkor kicsoda?

Hab a tortán, hogy a kormány ismét a fiatal, Szlovákiában érvényesülni szándékozó értelmiségieket bünteti. Ez a réteg segített megnyerni a jobboldalnak a választásokat, mégis egyik pofon éri a másik után. A Radio FM megszüntetésére irányuló miniszteri kísérlet, vagy az a terv, mely szerint a hallgatók kötelezően fizessenek egészségügyi járulékokat a közfelháborodás hatására elbukott, kérdés, ki fogja meghallgatni a tiltakozó doktoranduszokat.

A cikk az Új Szó véleményrovatába készült