Bajban van a kormánykoalíció, sokadik válságát éli meg a Radičová-kormány. A Szótlan szemtanú megpróbálja megválaszolni, mi lesz a kormány, az Egyszerű Emberek, a Híd és Berényi sorsa.

Mi történt tegnap a parlamentben?

A kettős állampolgárságra vonatkozó szabályok enyhítésével kapcsolatban elbukott a kormánykoalíció. A kormányjavaslat értelmében egyszerűen csak nem ismerték volna el a törvényellenesen megszerzett külföldi állampolgárságot, ám Igor Matovič (SaS) egy módosító javaslattal egyúttal lehetetlenné tette volna, hogy a felvidéki magyarok felvehessék a magyar állampolgárságot a szlovák elvesztése nélkül. Módosító javaslatát a parlament 76 szavazattal elfogadta, öt kormánykoalíciós képviselő is mellette szavazott – az Egyszerű Emberek négy tagján kívül Radoslav Procházka KDH-s képviselő is támogatta a javaslatot. Ezek után már nem is szavaztak a módosító javaslattal átformált törvényről.

Miért olyan különlegesek a tegnap történtek? Eddig is tudtuk, hogy nem egységes a koalíció.

Korábban még nem volt rá példa, hogy valaki ennyire nyíltan szembeforduljon a koalíciós megállapodással. A kudarcba fulladt főügyészválasztás idején például csak titokban, a nevüket nem felvállalva mertek félreszavazni a kormánykoalíció képviselői. Most az érintettek ugyanakkor büszkén álltak ki a javaslat mellett. Mivel ez egy nyílt precedens, máskor is jóval könnyebben megtörténhet, hogy a parlamentben bukik el egy koalíciós törvényjavaslat.

Nem beszélhették meg volna a pártok ezt a dolgot a szavazás előtt egymás között?

Nem volt hol megbeszélniük, az Egyszerű Emberek ugyanis nem vesz részt a koalíciós tanács ülésein. A megállapodás szerint Richard Sulíknak kellene kezelnie Igor Matovičot, az SaS elnöke egy hosszú, italozásba fulladt este győzködte a politikust, mindhiába. Bugár Béla is beszélt az öntörvényű képviselővel, szintén sikertelenül. Nem is juthattak volna nagyon semmire, hiszen mindkét beszélgetés magánakciónak minősült.

Mi lett a következménye a félreszavazásnak?

A Híd éppen nagyon megsértve érzi magát, és nem is hajlandó a legszükségesebb pontokon kívül más ügyekben a koalícióval szavazni. Matovičot kizárták az SaS parlamenti frakciójából (ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy ugyanúgy megy a feje után, mint eddig), Procházka pedig úgy néz ki, következmények nélkül megússza a félreszavazást. A Híd márciusban ismét beterjeszti a javaslatot.

Most akkor lehet nyugodt szívvel megint Bugár Bélát szidni?

A Híd most bajban van, hiszen hiába adott szokása szerint engedményeket a koalíciós partnereinek, ezúttal egyáltalán semmit nem ért el vele. A Híd politikájának alapvető eleme kérdőjeleződik meg – az, hogy lehetséges a kompromisszumokkal valami jobbá változtatni a rossz törvényeket. Ha Bugár Béláékat valamiért lehet hibáztatni, az a KDH-val a szavazás előtt kötött alku, ami legalább annyira szégyenletes, mint a nyelvtörvényes büntetések (mitől lesz lojálisabb az a magyar rendőr, aki nem veszi fel a kettős állampolgárságot annál, aki igen?). A módosított törvény elfogadása érdekében a párt megtette, amit megtehetett.

A kormánynak ezzel vége?

Nem, formailag legalábbis működőképes maradt. Az SaS-ból nem zárták ki az összes Egyszerű Embert, mindössze Igor Matovičot, Richard Sulík most megpróbálja megosztani a különcködő képviselői csoportot. Néhányan átigazolhatnak az SaS-ba, s ha így alakul, megint kialakul egyfajta törékeny kormánytöbbség. Matovič kívülről hajlandó támogatni a kormány javaslatait, de csütörtökön láthattuk, hogy korántsem minden kezdeményezéssel ért egyet. Ha az Egyszerű Embereket márciusig sikerül meggyőzni, akkor a Hídnak még van esélye másodszorra átvinni a kettős állampolgárság tiltásának enyhítését, ha nem, akkor nagyon nehéz hónap elé nézünk.

Berényi Józsefnek pechje van, megfosztják szlovák állampolgárságától és elbúcsúzhatunk tőle?

Elsőre nem tűnik túl szerencsésnek, hogy az MKP elnöke jó előre a sajtóban is bejelentette, kérvényezi a magyar állampolgárságot – mert bizony a törvények értelmében ha megkapja, akkor búcsút inthet a szlováknak. A politikusnak most két választása van. A kulisszák mögött megkérheti a magyar szerveket, hogy ne siessenek annyira a kérelme elbírálásánál, esetleg titokban tarthatja, hogy magyar állampolgár lett. Vagy be is jelentheti, ha sikerrel járt, és az európai szervekhez fordulhat jogorvoslatért. Mártírnak lenni pedig néha kifizetődő – és ha másként nem lehet ellehetetleníteni ezt az abszurd törvényt, akkor Európán keresztül kell megtenni mindezt.