A tervezettnél hosszú hónapokkal tovább húzódik a kettős állampolgárságról szóló törvény módosításának elfogadása. Bugár Béla a hétvégén jelezte, hogy csak ősszel foglalkozik az üggyel ismét a koalíció, ami arra utal, hogy a Híd nem képes jobb belátásra bírni partnereit.

Ez látványos fordulat. A párt kétes kimenetelű politikai manőverezések helyett megpróbálja inkább elfeledtetni a nyilvánossággal a számára egyre kényelmetlenebbé váló témát.

Bugár elmondása szerint az új magyar alkotmány és a határon túli magyarok választójogával kapcsolatos homályos elképzelések miatt lehet szükség a több hónapos halasztásra, ez az érv azonban több sebből is vérzik. A Híd már januárban tisztában volt ezzel a problémával, mégis szorgalmazta a törvény megváltoztatását, ráadásul Bugár az Új Szó hasábjain februárban kijelentette, hogy a kormányközi megállapodás lehetőségét pont azért utasítja el, mert annak előkészítése akár egy évig is eltarthat.

Az előző hetekben nem történt előrelépés az ügyben, nem tudni, csak sejteni lehet, miként (nem) szavaznának az Egyszerű Emberek és a KDH-s Radoslav Procházka. Mivel a jelenlegi körülmények között az utolsó dolog, amire a koalíciónak szüksége van, egy újabb látványos kudarc, kézenfekvő megoldás a döntés elhalasztása. A Híd hivatalos kommunikációjában éppen ezért menti a menthetőt: egyre kisebb jelentőséget tulajdonít a tervezetnek a kisebbséggel foglalkozó többi törvény kárára, és próbálja elfeledtetni, hogy valaha is a probléma gyors megoldását ígérte.

Az már más kérdés, hogy ősszel, az új magyar alkotmány ismeretében van-e reális esély a kettős állampolgárságról szóló törvény módosítására. Ha a Fidesz megadja a határon túli magyarok választójogát, az inkább elrettentően fog hatni a Híd koalíciós partnereire, ráadásul a kormány egysége is sokat gyengülhet a tavasz folyamán. A késlekedés nagy valószínűséggel a tervezetbe fog kerülni.

Törvényhozó tavasz előtt áll a parlament: a legfontosabb reformokat és változtatásokat most, hónapokon belül kell elfogadnia a kormánykoalíciónak, ugyanis még mindig viszonylag kevés ellentét mérgezi a pártok kapcsolatát. Azok a problémás törvények, melyek elfogadását elhalasztják, várhatóan soha nem készülnek el, vagy csak teljesen új, az eredetihez még csak nem is hasonlító formában kerülnek újra napirendre. Vajon mikor tudnának megegyezni a pártok, ha nem most, évekkel a következő választások előtt?

Bugár Béla kijelentése azt mutatja, hogy a Híd a kettős állampolgárság kérdésében elbukott. Nem feltétlenül önhibájából, a zavaros koalíciós viszonyok közepette nagyon ügyesen kellett volna taktikázni ahhoz, hogy meggyőzzék az önállósodó Egyszerű Embereket. A kudarc főként abból a szempontból fájó, hogy előrevetíti, más kisebbségi érdekeltségű törvények is nagyon könnyen, hasonló módon kerülhetnek a süllyesztőbe.

A cikk az Új Szó véleményrovatába készült