Alapjában véve nem szerencsés dolog az “intelligens” jelzővel illetni egy nyári tábort, hiszen ezek az összejövetelek arról szólnak, hogy sörözünk, borozunk és pálinkázunk egyszerre, jó esetben pedig zenét is hallgatunk.  Ha a fenti tevékenységek mellé sikerül leszervezni néhány olyan közéleti beszélgetést, amit hallani sehol máshol nem lesz alkalmunk, akkor az intelligens szócska mégiscsak a helyén van. Az érintett tábor pedig a Gombaszögi Nyári Tábor – Krasznahorkán.

A részletes program, koncertek és közösségépítő italok listájának felsorolásától eltekintek – azt mindenki megnézheti a honlapon. Helyette érdemes legalább érintőlegesen felsorolni, mi mindenről hallhatnak előadást a táborozók. A DH-tábor hagyományosan erős, idén egyenesen kivételes felhozatalt biztosít a kempingben összpontosuló szürkeállomány terén.

A nyitónapon, azaz jövő hét kedden szerdán, mert kedd a nulladik nap, mint ahogy azt a SzSz még kezdődő Parkinson-kórja ellenére is tudhatta volna magas tisztségben levő rendőrségi funkcionáriust és atomfizikus-EP-képviselőt (azaz Duka-Zólyomi Árpádot) is faggathatnak a résztvevők, az első nap csúcsa ugyanakkor egyértelműen a Szlovákiai magyar roadmap névre hallgató kerekasztal. Aki már olvasta a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának anyagait, vízióit, és elképzeléseit, az végig is hallgathatja ugyanezt sokkal interaktívabb formában. Mi a jövője a felvidéki magyarságnak, a nyelvhasználatnak, vagy éppen az önrendelkezésnek? A látványosan, közönség előtt gondolkodók szerepében Tóth Károly, a Fórum Intézet igazgatója, valamint Fiala János illetve Horony Ákos jogászok.

A második napon Simon Attila egyetemi tanár a szlovákiai magyarok helyzetét feszegeti 1938-ban, Vrabec Mária újságíró pedig személyesen is bemutatja a Malina Hedvigről írt sikerkönyvét miközben mindenki teletömi magát gulyással.

Harmadik nap, vissza az aktuálpolitikához. Öllös László politológus elemzi az aktuális szlovákiai történéseket, Bauer Edit pedig az Európa Parlamentben végzett munkáról ad áttekintést. Brüsszel az még mindig jó? Kiderül. A nap csúcsát Bugár Béla és Bárdos Gyula találkozója jelenti, azaz igazi interaktív MKP-Híd vita alakulhat ki két vezető politikus között, ráadásul hozzáértő és kellően kíváncsi fiatal közönség előtt. Alapesetben ilyen fontos találkozót személyesen aligha láthattunk, hallhattunk – vagy ha igen, akkor sok furcsa telefonos hozzászólást kell elviselni körítésként.

A negyedik nap politikai kontentjét Petőcz Kálmán szolgáltatja, kisebbségi jogokról lesz szó, illetve nap közben feltűnnek és beszélnek az előző húsz év diákhálózatos prominens aktivistái. A nap előadása pedig a legtehetősebb szlovákiai magyar vállalkozók fóruma, ahol az érintettek együtt adnak választ a kérdésre: miként lehet sikeresnek lenni manapság Szlovákiában.

Szolgálati bejelentés: a Szótlan Szemtanú egész végig a táborban tartózkodik majd, ezen blogbejegyzés kinyomtatott formában történő bemutatása (médiasátras csalás nem ér!) egy sörkuponnak felel meg. Az első tíz személy esetében, hogy ne kerüljön jelzáloghitel a házra. Jelen sorok szerzője sok érdekes kártyás társasjátékot visz magával Krasznahorkára, és talán moderátorként is részt vesz egy-két beszélgetésen.  Harmadrészt, de egyáltalán nem utolsósorban a tábor ideje alatt a blogon minden nap megjelenik egy élménybeszámoló az aktuális történésekről: hogy azok is tudják, mi történik az év legfontosabb nyári táborában, akik önhibájukon kívül lemaradtak róla. Jó pakolást, ha ezen a héten zuhog, akkor a nagy számok törvénye alapján jövő héten komoly kánikula várható!