Az ellenmatricákkal kampányoló Szlovák Megújhodási Mozgalom (SHO) neve eddig nem nagyon került be a köztudatba, holott tudnánk mihez kapcsolni a szervezetet. A nyitrai központú társaság hét éve az MKP betiltásáért gyűjtött aláírásokat, majd Malina Hedvig megverésével kapcsolatban került szóba a neve, most pedig kettős keresztes matricákat ragasztgatnak, hogy megmutassák, „ki az úr Szlovákiában”. Valós támogatottsággal rendelkező mozgalom, vagy csak a szlovák társadalom egyik vadhajtása? Az új szlovák radikális jobboldal most épp a magyarokkal kapcsolatban aktivizálja magát.

A csoportosulás ellenségeinek köre meglehetősen tág: a magyarok ugyanis a társadalmon élősködő cigányok, a Szlovákiában elhanyagolható számban élő, de kártékonynak bélyegzett bevándorlók, a liberális, szabadelvű fiatalság, a szabadkőművesek, valamint a zsidók társaságába kerültek. A szövetségesek közé tartoznak a szomszédos szláv népek (a csehektől azért némi távolságot illik tartani), az oroszok vagy a szerbek. És persze ott vannak a hagyományos értékek: Štúr, Hurban, illetve Tiso öröksége, valamint egy olyan állam képe, amely tele van nemzetileg elkötelezett és öntudatos szlovákkal. Mindez nem sokat számítana, ha egy marginális szervezetről beszélnénk, de a helyzet nemilyen egyértelmű: a mozgalomnak például 4500-nál is több szimpatizánsa van a Facebookon – háromszor annyi, mint a régimódi nacionalista SNS-nek. Igaz, ez a szám még mindig eltörpül a Mi Szlovákiánk Néppárt 62 ezer támogatójához képest. Amely mellesleg ideológiailag egy platformon van az SHO-val.

Amikor ennyi személy közös nevezőre kerül az ellenségkeresés terén, fel kell tenni a kérdést, vajon mi ösztönzi őket. A frusztráció, a beidegződések vagy egyszerűen csak a tájékozatlansággal vegyes tudatlanság? A Szlovák Megújhodási Mozgalom virtuálisan közvetített üzeneteit tekintve vegyes a kép, optimistán akár ki lehetne jelenteni, hogy csak egy kis műveltségre lenne szükségük a szimpatizánsoknak. A személyes kedvencem például az a kettős keresztes matricázós üzenetek között megbúvó bejegyzés, amelyben a kajak-kenu világbajnoksággal kapcsolatban született, és a legjobbakat kívánják benne Gelle Péternek és Vlček Eriknek – egyben megjegyzik, hogy a magyarok most biztosan dühönge–nek. Másfél órába telt, amíg valaki megjegyezte, hogy sok kajakos, aki szlovák színekben indul, még az államnyelvet sem beszéli valami jól. Ezeknek a fiataloknak a leghalványabb fogalmuk sincs arról, mit is kell érteni a szlovákiai magyar közösségen, nem csoda, hogy képtelenek felfogni a kétnyelvűséget követelő matricák lényegét.

Egy idegen közösség problémáit megérteni nem könnyű, ráadásul Magyarországhoz hasonlóan Szlovákiában is szépen lassan, észrevétlenül kialakult egy olyan alternatív kultúra, amely a szlovák nép fensőbbségét hirdeti és egy olyan kitalált, ellentmondások nélküli történelemés társadalomképen alapul, amelyben nincs helye más közösségeknek. A progresszív radikális fiatalok szemében Slota egy alkoholista, romlott, régi politikai elit képviselője. A felvidéki magyar közösségnek hamarosan egy teljesen új, másfajta burokban nevelkedett nacionalista közeggel szemben kell magát megvédenie – a Szlovák Megújhodási Mozgalom az új irányvonal előhírnöke.

A cikk az Új Szó véleményrovatába íródott