A politikusok egyik legnagyobb ellensége a statisztika: az excel-táblázatok kimutatásaiban szereplő számokat nehéz cáfolni és kínos kimagyarázni. Az MKP a múlt héten olyan szeretetcsomaggal lepte meg a környezetvédelmi tárcát, mely nagyon kellemetlen helyzetbe hozta az illetékeseket. Egyszerű feljelentésig fajulhat az ügy, holott jóval ígéretesebb annál.

A környezetvédelmi minisztérium múltját az SNS és a Smer gyakran cserélődő jelöltjeinek folytonos botrányaival nem kell részletezni, már csak ezért is sajnálatos, hogy egy pályázaton egy párt jelöltjeinek eredményessége meghaladja a hatvanöt százalékot, miközben a többi község közül átlagban csak minden ötödik jut pénzhez. A kedvezményezett párt ezúttal nem az SNS, hanem a Híd.

A statisztikákat szorgosan összegyűjtötték, az aránytalanság mértéke nyilvánosságra került, a botrány további menete viszont magyarosra sikeredett. Az MKP saját eredménytelenségére hívta fel a figyelmet, mire Nagy József kijelentette, a párt szándékosan hiányos pályázatokat nyújtott be, hogy később tudjon panaszkodni. Ez az érvelés egyébként nagyon eredeti, hihetetlenül inkompetensnek kellene lennie egy polgármesternek ahhoz, hogy saját faluja érdekeivel ellentétes módon rossz pályázatokat nyújtson be, méghozzá azért, hogy semmiképp se nyerjen pénzt. Az ember azt hinné, egy megépített kanalizációs rendszerrel jóval hatékonyabban lehet kampányolni a választások előtt, mint egy gonosz rosszakarók által elbuktatott pályázattal. Elhangzott egy egészen abszurd vád is, mely szerint az MKP-s polgármestereknek érdekében áll egy elmaradott községet igazgatni, hiszen a befektetők mellett így a szlovák nemzetiségű betelepülők is elmaradoznak. Az MKP a vádaskodásért cserébe feljelentené Nagy Józsefet, az ígéretes kezdeményezés pedig kölcsönös sárdobálásba fullad.

Az igazi kérdés az, miként lehet, hogy a független, átlátható és transzparens bizottság nemcsak az MKP-t, hanem az összes többi politikai formáció polgármesterét (beleértve a függetleneket) is hátrányosan megkülönböztette a miniszter pártjához képest. Mit tudhatnak a Híd által vezetett községek pályázatírói, amit a többiek nem? Nagy József szerint a siker titka abban rejlik, hogy hozzáférhető, de fontos információkat hoztak polgármestereik tudomására. Valóban senki másnak nem jutott eszébe, hogy hasonló segédanyagokkal lássa el saját pártja polgármestereit? Egyáltalán, miféle segédanyagok javíthatták fel a Híd pályázatait annyira, hogy háromszor eredményesebbek lettek az átlagnál? Ha az MKP valóban kellemetlen helyzetbe akarja hozni Nagyot, erre kérdez rá, nem pedig személyeskedésbe fajuló vitába bonyolódik a miniszterrel.

A cikk az Új Szó véleményrovata számára készült