Robert Fico első kormánya hatalmas stratégiai hibát követett el azzal, hogy szélmalomharcba kezdett az újságírókkal. Iveta Radičová stratégiai hibája pontosan az ellenkezője volt. A tanácsadói és a szövetségesei is elhitették magukkal, hogy okultak a történtekből.

Fico 2006 és 2010 közti kommunikációja a nemkommunikálásra volt építve. Emlékezzünk csak vissza, a 2010-es választásokkor Ján Počiatek például nem volt hajlandó elárulni, mekkora lesz az államháztartási hiány. Fico megtagadta a választ a Sme újságíróinak kérdéseire, a tévéműsorokban pedig csak a KDH-val volt hajlandó vitázni. A Smer magára haragította az összes újságírót, kezdve a 2006-os választási éjszakával, amikor senkit sem engedtek be a pártszékházba.

Radičová próbált másképp indítani. Felfogadta Rad Baťót (a Trend exfőszerkesztője, a Sme exkommentátora), és az újságírókkal formális jó viszonyt hirdetett. Ennek volt része Radičová nőies ötlete is, miszerint minden csütörtökön teázás mellett találkozna és beszélgetne az újságírókkal. Radičová annyira el akarta kerülni, hogy az újságírókkal való rossz viszony miatt kritizálják a lépéseit, hogy minden ajtót nyitva hagyott a sajtónak. A minden irányba elszivárgó információk, mint kiderült, pontosan olyan romboló hatásúak voltak, mint Fico strucc-médiapolitikája. Radičová csapata gyenge próbálkozásokat tett a közösségi médiával, de a képgalériák feltöltésén túl sajnos nem jutottak (időközben Radičová huszonötezres Facebook-oldalát kivonták a forgalomból vagy törölték).

POLL

Az idei előrehozott választások kampánya nagyszabású volt az interneten is. Miroslav Beblavý (SDKÚ) például több mint 10 ezer eurót költött a online hirdetésekre. Nem keveset költött az MKP a Facebook-oldalának felturbózására. A Smer kampánystábja pedig az SaS lekörözését tette meg hosszú távú céljának. Egyedül a Híd nem érezte fontosnak a nagy volumenű offline kampánya mellett a virtuális terjeszkedést. Fogalmazzunk úgy, hogy, hogy látszólag megfelelőnek érzik a gimis színvonalukat a közösségi médiában.

A kormánybukás előtti külső pártkommunikáció siralmasságát fémjelezte az is, hogy az egyes politikai Facebook-oldalakhoz már csak azért csatlakoztak új emberek, hogy anyázhassanak. Bár a kampány alatt felvillant a remény, március 10. után nem kellett tíz bejegyzés ahhoz, hogy felsoroljuk mely pártoldalak dolgoztak copywriterekkel.

Stratégia a kampány után
Az ellenzéki pártoknál áll a bál, és a kormány első száz napjáig elég valószínűtlen, hogy saját agendával álljanak elő és frekventált interakcióba kezdjenek az olvasókkal. Az SDKÚ-t csak elnökválasztása, az SaS-t pedig csak a marihuána dekriminalizáció tartja fenn a víz felszínén. A Híd továbbra is csak látszólagosan létezik a kibertérben, a KDH egyáltalán, az MKP pedig folytatja a Farkas Iván-féle populista elégedetlenkedést.

Teljesen más utakon jár a Smer. Az oldalát arra használja, hogy más fényben és hangulatban tüntesse fel az újságírók cikkeit. A Smernek mindig nagyon jól ment a névadás és az új megnevezések gyártása (pl.: Radičová kódja, tákolmány), ezért nem kimondottan lepődünk meg, ha a Súmračná utcán dolgozó trollok barátságos vagy pozitív üzenetet kódolnak az amúgy érdekpolitikai lépésekbe (lásd. Lajčák véget vet a politikai jelöléseknek, stb.).

A szocdemek a kötelező minimumnál nem mondanak többet a sajtónak. Nem avatják be a sajtót a kormányprogram írásába, a pártelnök nem ad havi egy interjút a nyomtatott sajtónak, nincs nyilatkozatháború. Okkal nem akarnak villogni, minél nehezebben jutnak információkhoz az újságírók, annál kevesebb helyen tudnak beléjük rúgni. Ez az állapot mindenkinek megfelel, még a lapoknak is.

A Smer nyilván arra fogja használni az első száz napot, hogy megalapozza a közvélemény hangulatát a (közelgő) botrányok előtt. Érdemes lesz figyelni, hogy botrány-menedzsment téren tanultak-e az SaS hibáiból. Sulík pártjának sajtóosztálya ugyanis csúnyán félrekezelte a párt baklövéseit és az egész kommunikációs stratégia egy defenzív, önsajnáltató vonalat vett fel.

A választások előtt hirtelen mindenki felfedezi a közösségi médiában rejlő potenciált, a választások után pedig ugyanolyan gyorsan el is felejtik. Copywritereket, SM-menedzsereket csak akkor divat alkalmazni, ha szorul a hurok. Ficóék most jó feléről fogták meg a közösségi médiát, de tekintve a konfrontatív politikájukat, csak a botrányokig lesz leányálom a Smer oldala.