Semmi – válaszolhatnánk a címben feltett kérdésre. Illetve nem teljesen: 99 százalékra biztos, hogy lesz kisebbségügyi kormánybiztos, s 98 százalékra biztos, hogy A. Nagy Lászlónak fogják hívni. De mire lesz jó, mit fog tudni tenni a kisebbségi ügyek előmozdítása érdekében, s milyen hatással lesz ez a hazai pártpolitikára – nos, ezekre a kérdésekre csak találgathatjuk a választ.

És itt jön a probléma. Ez esetben a Híd problémája is, mely a posztra jelölhet. Ekkor ugyanis – pontosabban a sokadik támadás után – komoly dilemma elé kerül. (Azt ugyanis nehezen tudjuk elképzelni, hogy pl. Maďarič pont holmi ellenzéki kormánybiztos akarata miatt fúj visszavonulót…)  Dühösen rácsapni az ajtót Ficóra, vagy nyelni egyet (aztán még jó párat) s maradni. A smeresek érzéke az utóbbi időben finomult, így könnyen lehet, hogy olyan magyarellenes javaslatokkal fognak előállni, amelyek a szlovák közvéleménynél nem érik el az ingerküszöböt – s tegyük hozzá, a kisebbségi kérdések amúgy sem számítanak a szlovák média fő témáinak. (Legfeljebb egy maroknyi entellektüel fog hümmögni, miután Hunčíkék megrugdossák őket, hogy írjanak együtt egy nyílt levelet…) Ha ilyen helyzetben vonják vissza jelöltjüket, a párt gondosan épített együttműködés-imidzse sérülhet komolyan – a szlovákok szemében. Ha viszont maradnak, akkor magyar térfélen veszthetnek szavazatokat, hiszen minden egyes magyarellenes mozzanat bőven tálalva lesz a (hazai) magyar médiában.Megszűnik a kisebbségi miniszterelnök-helyettesi poszt, helyette létrejön a kisebbségi kormánybiztos funkciója. Előrelépés? Aligha. Habár minden relatív, s ha ahhoz viszonyítjuk, hogy korábban arról volt szó, ellentételezés nélkül csukják be Csáky/Chmel hivatalát, akkor már ez is eredménynek számít.

Ami lényeges, a poszt Robert Fico és pártja akaratából jön létre. S ezzel mindent elmondtunk. Fico nyilatkozatai és a kormányprogram szerint kisebbségi téren a kabinet célja a status quo fenntartása lesz. Ez eleve keretet szab a biztos tevékenységének. Defenzív keretet. Előrelépésre számítani így balgaság lenne, a biztos feladata az állandó védekezés lesz. Jelenleg “magyar ügyekben” rendkívül szelídek a smeres megnyilatkozások, ám ez ne tévesszen meg minket sem. Csak idő kérdése, mikor rukkol elő Dušan Čaplovič vagy Marek Maďarič egy-egy öles magyarellenes javaslattal.

POLL

Összességében a Híd többet veszthet a poszttal, mint nyerhet. Könnyen lehet, hogy egy idő után csak teher lesz számára, melytől a legszívesebben megszabadulna, s csak várni fog az alkalomra, hogy ezt a legeffektívebben megtehesse. Arról nem is beszélve, hogy ezzel újabb támadófelületet ad legfőbb konkurensének, az MKP-nak, amely előveheti régi kedvenc témáját a Smer és a Híd együttműködéséről. Most viszont nem nagyon tehetett mást, mint hogy elfogadja a javaslatot. Miután Ficóék bejelentették, hogy megszűnik a miniszterelnök-helyettesi poszt, természetes reakció volt, hogy próbálták menteni, amit lehetett – talán ők sem bíztak benne, hogy ebből egy kormánybiztosi poszt jöhet ki. Amit aztán a Smer – okos húzással – nekik ajánlott fel, sőt, azt kimondottan azt akarta, hogy az ő jelöltjük foglalja el. Pedig Bugáréknak – a fentebb leírtak miatt – jobb lett volna, ha egy Hídhoz nem köthető ember, esetleg egy smeres kötődéseiről ismert esztéta kapja a posztot…

De nem így lesz. Fico logikája érthető, s a helyzettel ő nyerhet a legtöbbet. A Smer a választások után minden szempontból a politikai centrum elfoglalására törekszik. Ehhez hozzátartozik az is, hogy visszavesz (egyelőre) magyarellenes retorikájából, s – ha ez úgysem fáj neki – akit csak lehet, bevon politikájába. Így is építheti konszenzuskereső imidzsét, s megoszthatja az ellenzéket. Létrehoz egy biztosi posztot, ami pénzügyileg semmibe sem kerül, s a pártján belül sem sért érdekeket. Így bárminemű politikai költség nélkül ajánlhatja fel az ellenzéki magyar pártnak, amelyet ezzel lekötelez. Legalábbis első körben. S megnehezíti ellenzéki mozgásterét. Ha pedig esetleg egy idő után Bugáréknál betelne a pohár, könnyen rájuk foghatja: mi felajánlottuk nekik az együttműködést, szokatlanul erős gesztust tettünk, de ők nem akartak konstruktívak lenni és együttműködni. “Ez az együttműködés pártja? Együtt lehet működni egyáltalán ezekkel a magyarokkal?”

Döntöttek – az idő mutatja meg, mennyire felelősen

Sokat elárul a Hídon belüli állapotokról a biztosi posztra történt jelölés is. Szakmailag rátermett és ambiciózus káderek híján A. Nagy László lett a befutó, aki egy leszállóágban lévő politikus, ez gyakorlatilag nyugdíja előtti utolsó állása lesz. Pedig itt volt a Híd számára a lehetőség, hogy egy olyan politikust jelöljön, aki az adott poszton tudta volna “építeni magát”, s egyben a pártnak is pluszpontokat hozni.

Az egész biztosi történetnek van még egy érdekes vonatkozása. A következő éveket várhatóan nem ússzuk meg Fico-Orbán csörte nélkül (a szlovák kormányfő előbb-utóbb biztos, hogy kihasználja ezt az ütközőfelületet). Ekkor az az érdekes – s Bugárék számára rendkívül kellemetlen – helyzet állhat elő, hogy Fico mellett magyar ügyekben egy hidas politikus fog állni (legalábbis minimum hivatalból), míg a barikád másik oldalán a magyar kormányfő hazai fegyverhordozói az MKP politikusai lesznek…