Hetek óta összevont szemöldökkel figyelem a kisebbségi kormánybiztos posztjáról szóló tárgyalásokat. A legutóbbi fejlemények alapján sajnos úgy tűnik, nincs minek örülnünk. A biztossal egyelőre nem nyerünk semmit, veszíteni viszont máris veszítettünk.

Fontosnak tartom leszögezni, hogy nem vagyok a fölösleges konfrontáció híve. Szinte mindig van lehetőség a párbeszédre és az együttműködésre, még a Fico-kormánnyal is, ezért mindenképpen érdemes megpróbálni tárgyalásos úton előrejutni a kisebbségek jogállásának rendezése ügyében. Ehhez azonban a kormánybiztos tisztje semmit nem tesz hozzá. Ha valamit el fognak érni Bugárék Ficóékkal szemben, az politikai alku útján lesz, nem a kormánybiztos fellépése miatt.

A kormánybiztosnak ugyanis nincs semmilyen saját hatásköre a kisebbségi jogok biztosítása terén, mindössze a kormányhivatal tanácsadó szerve. Az egyetlen dolog, amiben részben önálló, a kisebbségi kultúrákra szánt pénz elosztása. Ezért nagy a kísértés, hogy az ember az egész fellépés mögött ne mást, mint e pénzcsomag feletti ellenőrzés megszerzésére tett kísérletet lásson.

Ezt támasztják alá egyébként a téma kapcsán kiadott sajtónyilatkozatok is, ugyanis előre kudarcot vizionálnak, csak ezt nagyon ravaszul teszik. A. Nagy László, aki mától tölti be a posztot, múlt héten azt hangsúlyozta, hogy a biztosnak nincs végrehajtási hatásköre. A Híd-közeli szociológus, Ravasz Ábel szerint, ha figyelembe fogják venni a biztos véleményét, az előrelépést jelenthet a kisebbségek számára. Nagyon rafinált nyilatkozat, a cikkben, kezdve a szalagcímtől, ugyanis a pozitív megfogalmazás dominál (v. ö.: a hivatal optimális működése előnyt jelenthet a kisebbségeknek). Arról, hogy mi történik, ha nem veszik figyelembe a véleményét, meg nem lesz „optimális működés”, nem esik szó. Minek is, hiszen „ma senki nem tudja, hogy a kormány milyen súllyal veszi majd figyelembe a kormánybiztos javaslatait”, mondja Ravasz.

Tényleg nem lát senki a jövőbe, de azért hadd segítsek egy kicsit. Amikor a Híd kormányon volt, a magyarokkal inkább rokonszenvező jobboldal buktatta meg a nyelvhasználati szabályok érdemi változtatását. Most, hogy nem a Hídtól függ a kormánytöbbség, és a nacionalista szavazatokat begyűjtő Smer kormányoz Madaričcsal és Čaplovičcsal, nem értem miért gondolná bárki is, hogy pont a biztos tanácsai nyitják majd fel a kormánypárt képviselőinek szemét, és veszik rá őket a kisebbségi kérdés rendezésére. Ezt sugallni meglehetősen merész dolog. Az pedig egyenesen megtévesztés, hogy a biztos működhetne optimálisan is, ugyanis tény, hogy ettől még a Chmel-féle kormányhivatal is messze állt, márpedig a kormánybiztosnak egyértelműen gyengébb pozíciója lesz.

Persze ne legyünk cinikusak, a biztos lehet hasznos is. Kicsi esélyt adok ennek, de a kapanyél is elsülhet. Ennek értékeléséhez azonban először azt kellene látnunk, hogy mit is tervez a Híd „elérni” a biztos által, mi is a poszt betöltésének célja. Erről eddig egy dolgot tudtunk meg, az pedig nagyon elszomorító. A. Nagy László szerint a jelenlegi kisebbségi status quo „megfelelőnek nevezhető”. Talán nincs is tudatában annak, hogy ezzel mekkora kárt okozott a szlovákiai magyaroknak. A szlovákok nagy részének véleménye szerint ugyanis a kisebbségi helyzet nálunk teljesen rendben van, csak a magyarok találják ki a problémákat. És most „hiteles” forrás erősíti meg a téveszméjüket.

Nem tudom, hogy ezt a szerencsétlen öngólt milyen újabb kommunikációs bravúrral igyekszik majd korrigálni a Híd-stáb. Bár lehet, hogy az öngól nem is pontos kifejezés. A szlovákiai magyarok hálójában landolt a labda, de hogy a biztos melyik csapatban játszik, az nem egyértelmű. A Smernek ugyanis egyértelműen az a célja, hogy őt kirakati bábuként a saját kisebbségi politikájának reprezentálására használja. A poszt elfogadásával ennek kudarcában a Híd részt és felelősséget vállal. Kíváncsi vagyok, milyen érzés lesz A. Nagy számára mondjuk az Európa Tanács vagy a magyar kormány felé bizonygatni, hogy az egynyelvű vasúti feliratok vagy a magyar hirdetésekért megbírságolt regionális TV-k helyzete „megfelelőnek nevezhető”.

POLL

A poszt elfogadásának tehát egyértelműen van hátránya is. Előnye egyelőre a Híd számára van, a szlovákiai magyarok számára nem. Ez akkor változhatna, ha kiderülne, mi a biztos programja, mit kíván elérni. Nem szabad átesnünk a ló másik oldalára, és irreális dolgokat elvárnunk, de azért a mostani semmivel tényleg nem kellene beérnünk. Például, ha mást nem, a kultúrára szánt pénzek elosztásának pártatlan alapokra helyezését garantálhatná a biztos, mert arra lesz hatása. Kíváncsian várom, hogy az elkövetkező hetekben kapunk-e erre valamiféle ígéretet. Annak hiányában ugyanis úgy tűnhet, az egész fellépés célja pont ezzel ellentétes, és nem több, mint aminek látszik: pénzforrások bebiztosítása a szlovákiai magyar érdekképviselet meggyengítésének árán.