Az MKP nevet változtatott. Koalíció helyett Közösség. A névváltozás kommunikációja azonban eléggé felemásra sikeredett, felületes, hiányzik belőle a tökös magyarázat, hogy akkor miért is Közösség, mit jelent ez, és miért fontos? A pártvezetés, Berényi Józseffel az élen ezidáig  nem magyarázta el (még a saját párttagságának sem) alaposabban, mit is jelent a közösség, szinte csak arra koncentrált, hogy a koalíció már miért nem jó.

Berényi, a néváltozást jóváhagyó kongresszuson elhangzott beszédében még meg sem említi a névváltozást (megj. a továbbiakban egy kivétellel a párthoz közel álló FelvidékMa portálról linkelünk). Holott milyen pofás kezdet lett volna a közösség mint megtartó erő vagy hasonló elemekkel teletűzdelt, harcra serkentő szónoklat! A kongresszus nyilatkozatában sem találunk említést a névváltoztatás okáról, és mondanivalójáról sem! A pártdzsemborit megelőző felvezetőkben, ahol rengeteg alkalom lett volna ütni a vasat, alig bukkan fel a téma, nemhogy annak bővebb kifejtése. Az egyetlen részletes indoklást Farkas Ivántól találtuk szeptember 10-ről.

Ebből két dologot tudok csak kiolvasni: egyrészt az MKP még mindig multitaskingol: egyszerre több (valójában annyira nem lényeges) dologgal foglalkozik, a megfelelő kommunikációs alkalmak el vannak pocsékolva. A párt, a kongresszuskor kínálkozó nagyobb sajtónyilvánosságot elpazarolta Lomnici Zoltánra (who the hell is he??), a elégedetlenkedett a Beneš-dekrétumok fölött és a Selye János Egyetem visszaminősítésén. Nem mondom, hogy nem fontos témák ezek, viszont nyugodtan lehetett volna ezzel külön, egy későbbi sajtónyilatkozatban is foglalkozni. Persze a fenti kihagyott üzeneteket ki lehet magyarázni a hivatalos belügyminisztériumi bejegyzésre való várakozással, a névváltozást érintő szavazás eredményét övező bizonytalansággal. Ez ellen szól, hogy az új név abszolút többséggel nyert, ilyen ereményt előre ki lehet tapogatni,  vagy legalább Berényi készíttethetett volna külön-külön beszédet a szavazás két lehetséges kimenetelére és a „Közösség” jelentésének elmagyarázására.

Valamint látni, hogy a pártvezetés híján van az eszmei alapnak, a politikai marketingről és a hosszabb távú stratégiai tervezésről már nem is beszélve. A Duray-kör, ahonnan még érkezhetne ideológia töltet, már marginalizálódott, nem is meglepő, hogy Pogány Erzsébet tollából érkezik a „közösség” szót az MKP-nak kisajátító (egyébként ügyes) próbálkozás a nemrég elfogadott kisebbségi minimum kapcsán: „A nemzet iránt elkötelezett politikusaink által leggyakrabban ismételt „szlovákiai magyar nemzeti közösség” öndefiníció sehol sem szerepel a szövegben, és szinte tapintható az igyekezet, ahogy az egyik fél – Most-Híd – szeretné elkerülni ezt a meghatározást, a másik – az MKP – pedig a kisebbség kifejezést tartja nem kívánatosnak.”

Az eszmei töltet hiánynak a további bizonyítéka Berényi SME-s interjúja. Az egyébként magyar kérdésekben a szlovák média fehér hollójának számító Juraj Hrabko még vissza is kérdez, hogy mégis tartalmi szempontból mi változik, mit jelent a közösség? Berényi ekkor is a néző számára relatíve halálunalmas alapszabály-változásról és tagfelvételről beszél, ahelyett, hogy a szlovákoknak pár mondatban elmagyarázná, hogy WTF a szlovákiai magyar közösség és miért is akar közösségi párt lenni az MKP. Valószínűleg azért mert (még) ő sem tudja.  A hétfői Duna TV-s interjújában még viccelt is azzal, hogy az új nevet még a párton belül is szokni kell. Szokják is gyorsan, mert így nem lesz soha plusz ötvenezer szavazat a parlamenti küszöb megugrásához…

Egy ilyen horderejű döntésnél egy magát valamire tartó pártnak, vagy akár nem politikai szervezetnek a külsőt, a dizájnt is azonnal meg kellett volna változtatnia. A párt weboldalán nemhogy a kongresszus másnapján, de szinte több, mint egy hétig a régi pártmegnevezés szerepelt (nemrég cserélték le, a Facebook csoport továbbra is a régi néven fut). Nem éppen szerencsés kimaradás, amit a honi sajtón kívül az Index is észrevett. Ezt a ballépést még überelték a régi MKP-logó újrafelhasználásásával, Berényi szerint az új (most már régi) logó “csak” választási logó volt. Nyugodtan kimondhatta volna, hogy az a logó egyszerűen gagyi, nem vált be. A szombati névváltozás bejelentése remek alkalom lett volna ennek a választási logónak a csendes lecserélésére, egy olyanra, ahol legalább már az új pártmegnevezés szerepel. Talán végleg hazamentek a fideszes kampánytanácsadók?