Két hét aktív kommentelés után egyre nyilvánvalóbb, hogy milyen sztereotípiák alapján vélekedik az átlagos szlovák (internetes felhasználó) a magyarokról. Ezek a viták könnyen irányíthatóak, hiszen körös-körbe ugyanazokkal a közhelyekkel találkozunk. A Kaufland oldalán elindult viták inspiráltak a következő néhány pont megfogalmazásában, hogyan lehet kivédeni ezeket a rossz és lerágott kliséket.

1. Légy kedves. Nincs erősebb a pozitív válasznál. Lehet, hogy nem győzöd meg a vitapartnered, de a többi olvasó véleményét még befolyásolhatod vele.

2. Légy tárgyilagos. Ne küldj el senkit a fenébe azért, mert buta, vagy mert kevésbé művelt (történelemből, emberi jogokból vagy gazdaságból) mint te. Sose személyeskedj, a vitának csak akkor van értelme, ha tárgyilagos maradsz, és pontosan körbeírod a gondolataid.

3. Kérd meg a vitapartnered, hogy fogalmazza meg a problémáját a kétnylevűséggel kapcsolatban. Itt általában mindig elakad a párbeszéd, vagy visszatér a kezdeti sztereotípiákhoz, amelyek könnyen cáfolhatóak.

4. Légy türelmes. A vitapartnered nyilvánvalóan nem rendelkezik akkora ismeretekkel a nyelvi jogokról és az európai keretegyezményekről, mint te. Magyarázd el neki, hogy a magyar őshonos kisebbség (autochtónna menšina) Szlovákiában, ezért a németországi török, vagy a franciaországi arab kisebbséggel való összehasonlítás nem állja meg a helyét.

5. Mutass példákat. Gyakran merül fel a magyarországi szlovákok helyzete. A reciprocitással példázódók velük akarják igazolni Szlovákia kisebbségi politikáját, mondván ők bezzeg nem hangosak, és tábláik sincsenek, meg követeléseik sem. Ilyenkor érdemes néhány képet linkelni a rajkai vagy a pilisszentkereszti hivatali (kétnyelvű) táblákról. Nem a mi felelősségünk, hogy a szlovák kisebbség milyen követeléseket fogalmaz meg, ezért annak hiányát nem rajtunk kell számonkérni.

6. Figyelj a helyesírásra. Mind a sajátodra, mind a vitapartneredére. Ha az tele van helyesírási hibákkal, nagybetűkkel, és százasával rakja a pontokat a mondatok után, akkor említsd meg neki, hogy képmutatás elvárni a szlovákiai magyaroktól, hogy tökéletesen műveljék a (szlovák) irodalmi nyelvet, miközben láthatóan ő is messze áll ettől.

7. Kulturális igény hangsúlyozása. Az anyanyelv képezi a kultúra alapját. Mivel nem vagyunk sem növények, sem állatok, igényt tartunk a használatára. Nem azért szeretnénk táblákat, mert nem beszélünk szlovákul, hanem mert a használata nélkül kopik az anyanyelvi szókészlet és idegen megnevezésekkel duzzad fel.

8. Nem akarunk elköltözni. A “miért nem költözöl inkább Magyarországra, ha magyar táblákat akarsz” beszólásra a kedvenc érvem, hogy “te sem költözöl Svédországba az alacsony korrupció végett, vagy az osztrákokhoz a jobb utakért”. Konstruktív problémamegoldásra törekszünk, ami nem szabadna, hogy számítson bárkinek is.

9. Használd mások érveit. Ha azonosulsz mások érveivel, akkor másold be őket, ugyanis az újonnan bekapcsolódott vitázók gyakran elsiklanak a már megválaszolt kérdések felett. Nagyon jó alapot képez a Madari.sk kérdések és válaszok szekciója is, amellyel általában könnyen vissza lehet fordítani a közhelyekben gondolkodó hozzászólókat.

10. Ne lépj le. Nagyon sok energiát emészt fel a vitapartnerek negativitása, de érdemes tűrni és kitartóan válaszolni. Maguktól nem fognak eltűnni az irántunk táplált közhelyek, és ez a legkevesebb amit tehetünk.

Aki szeretné magát élőben is kipróbálni, az jöjjön a nemzetiségi tartalmú hozzászólásokkal elárasztott Kaufland oldalára, kész esettanulmány.