Véget ért a Gombaszögi Nyári Tábor és a Martosi Szabadegyetem, elkezdődött a számháború. Feleslegesen.

A gombaszögi tábornak blogportálunk is társszervezője volt, szerzőink több mint egy tucatnyi programot szerveztek le és valósítottak meg Krasznahorkaváralján. Többek közt vendégünk volt Tom Nicholson, Bodoky Tamás, Vályi István, Winkler Róbert (TotalCar), Ódor Lajos, Kántor Zoltán, valamint amerikai és svédországi egyetemeken kutató szlovákiai magyarok. A magunk részéről sikeresnek nevezhetjük a tábort, s örülünk, hogy a résztvevők is kiemelkedőnek ítélik a rendezvényt. Gombaszög lassan, de biztosan a nyár legjelentősebb szlovákiai magyar eseményévé vált – évek óta érvényes, hogy távolról sem csak az egyetemisták tábora –, sőt, az év egyik legjelentősebb magyar akciójává. Elég megnézni az előadók és résztvevők hosszú listáját. Ez pedig nemcsak a szervezők, hanem a honi magyar közösség sikere is, amely bizonyítja, hogy van igény a tartalmas, nyílt és őszinte párbeszédre, közös dolgaink ki- és megbeszélésére.

gombaszog-csapatjatekok

Csapatjátékok

Gombaszögnek a helyszínválasztással is erős üzenete van: Trianon után a (cseh)szlovákiai magyarság hirtelen más világban találta magát, olyan régiók kerültek egy országba, melyeknek 1920-ig nem sok közük volt egymáshoz. Természetessé vált az igény, hogy legyenek olyan fórumok, amelyek a Dél-Szlovákia hosszan elnyúló vidékein élő magyar emberek kapcsolatépítését, információcseréjét és nem utolsó sorban közösségi tudatuk erősítését szolgálják. Ez a folyamat 1928, az első gombaszögi táborozás óta jelen van, sok más nagy hagyományú rendezvénnyel egyetemben (pl. a kerékpártúrák). Amennyiben sikeres nemzeti közösséggé szeretnénk válni, figyelembe kell vennünk ezeket a  földrajzi sajátosságokat és mindannyiunknak vennie kell a fáradtságot és gyakrabban eljárnia Csallóközből Gömörbe vagy Bodrogközből Mátyusföldre. Számos országos civil szervezetünk napi szinten oljda ezt a dilemmát, hogy hol lehet közös találkozókat szervezni, amire a „keletiek” is el tudnak jönni, illetve a „nyugatiaknak” sincs nagyon messze. Közösségépítő igyekezetünknek sok minden más mellett ez az egyik kemény, mondhatni mindennapos próbája és ennek a krasznahorkai vár tövében lezajló gombaszögi tábor kiválló szimbóluma, emlékeztetője minden évben. A pozitív összképet az idei nyárra vetülő megosztottság árnyékolja csak be. Nem azzal van a gond, hogy más is rendezett egy jellegében a gombaszögihez hasonló fesztivált, hanem az, hogy mikor és hogyan tette ezt, s milyen jellegű akcióval színesítette a palettát. S itt részben nem is a „rászervezett esemény” lebonyolítói a hibásak – akik minimális idő alatt gyakorlatilag kihozták a lehetségesből a maximumot –, hanem az a kimondottan ostoba politikai döntés, amely a mikor és hogyan kérdéseire választ adott.

gombaszog-koncert

Koncert a Királyréten

Utólag lehet számháborúzni, de nem érdemes. Az ugyanis az elejétől evidens volt, hogy Gombaszög – elsősorban regionális és költségvetésbeli limitjei miatt – nem tud sokkal nagyobbra nőni, mint az elmúlt években volt. Ami nem is baj, a lassú és tudatos épülés, a színvonalra és nem a mennyiségre fektetett hangsúly többet ér a résztvevői létszám gyors növekedésnél. Nyugat-szlovákiai helyszínen a martosi akcióra fordított irdatlan mennyiségű forrás töredékéért is bárhol s bármikor leszervezhető egy olyan rendezvény, amelyre garantáltan többen jönnek el, mint Gombaszögre. Ebben a kontextusban kimondottan mókásak azok a típusú MKP-s értelmezési képletek, melyek szerint a rászervezés kiváltotta médiavisszhang valójában kedvezett Gombaszögnek, tehát Martosnak hála sikerült 1000 fölé ugrani a létszámmal…

Pártembereknek olykor kivételes tehetségük van az ellenségek előállításában – ez ezúttal is bebizonyosodott. Az MKP vezetésének sikerült öngólt rúgnia a rászervezéssel. Egy ilyen akció után a pártfüggetlen fiatal értelmiségnek meglett a vaskos véleménye az MKP-ról, amiért a csúcsvezetés csak önmagát okolhatja. Olyan helyzetben, amikor a politikai piacon versenyhelyzet van, ráadásul ismét választások közelednek, s a konkurens párt nem követ el ilyen balgaságot, ez méretes öngólnak számít. Pontosabban: ki nem kényszerített hibának.

Nicholson

Beszélgetés gorillákról és oligarchákról – a Közbeszéd szervezésében

Az elmúlt hetekben többször elhangzott: a Felvidéken legyen akárhány ifjúsági rendezvény, csak lehetőleg ne egy időben. Ezzel csak egyetérteni lehet, egy kitétellel: legyen akárhány független és nyitott platform közös dolgaink megbeszélésére. Egy pártrendezvény ugyanis erre sajnos nem teljesen alkalmas. S ne takargassuk azt, amit úgyis felesleges: egy párt ifjúsági szervezete (nevezze magát akár társszervezetnek is) által megrendezett szabadegyetem pártrendezvény marad. Amivel nincs is gond, minden pártnak joga ilyet szervezni, ifjú kádereket képezni, szimpatizánsokat meggyőződésükben megerősíteni. Ám a nyitott párbeszédnek, a közösséget érintő dolgok megbeszélésének értelemszerűen ez nem lehet fóruma.

Gombaszög jövőre is lesz, remélhetőleg a mostaninál is érdekesebb programmal, s legalább annyi résztvevővel, mint idén. A Közbeszéd, lehetőségeinkhez mérten jövőre is részt fog vállalni a honi magyarság egyik legfontosabb fórumának szervezésében.

Fotók: Facebook