Ha a Hídnak van Víziója, a Szótlan Szemtanúnak miért ne lehetne? Legyen, méghozzá amolyan lírai. Már csak azért is, mert szerdán kiderült, hogy Pered szlovák neve bizony a kormány döntése alapján marad Tešedíkovo, és ezen igazából senki sem lepődött meg. Meg az is kiderült, hogy a kormány egy maga által alkotott, súlytalan kisebbségi jelentésben összegzi a nemzetiségek problémáit. Szlovákia nem a mi országunk. Még mielőtt valaki nacionalista elhajlással vádolná meg a blogírót (akinek a telefonja egyébként is gyakran sípol, mióta kerekasztalos szóvivő lett), Szlovákia úgy általában véve nem az állampolgárok országa, nemzetiségre és ideológiára való tekintet nélkül.

Mi a demokrácia lényege és értelme? A jól működő intézmények, amelyeket közvetlenül vagy közvetve saját magunk választunk és végső soron azon ügyködnek, hogy jól érezzük magunkat. Legyen munkánk, szórakozásunk, érezzük, hogy az állam garantál bizonyos lehetőségeket a bajban, legyen az egyéni, szociális, vagy jogi jellegű probléma. Mit tapasztalunk ebből? Gyakorlatilag semmit, az elvárások leírhatatlanul mélyre süllyedtek.

Szlovákia intézményei az utóbbi két évtizedben fokozatosan leépültek, vagy soha nem is alakultak át a kommunista megfelelőikből. Ami azért is szomorú, mert lassan tíz éve számít az ország uniós tagnak, oda pedig elméletileg azért igyekeztünk, hogy az állami garanciákra legyen egy erős biztosíték, méghozzá Brüsszel keze és figyelmes szeme.

Ehhez képest nézzük meg, hol állunk. A parlament odáig züllött, hogy egy kocsmából előbb dobnák ki a vendégeket, mint a törvényhozás épületéből az ittas képviselőket. Nem mellesleg a szlovákiai magyarság felének nincs itt képviselete. A pártokban a társadalom egyébként is mélyen csalódott. Az államfő gyengekezű, tisztségének paródiája, sokkal inkább a nemzet bohóca, mintsem egy köztiszteletben álló, szuverén közszereplő. A kormány intézkedéseit minősíti, miként áll bármiféle kisebbséghez – nem csak a magyarokhoz, de tulajdon politikai ellenfeleihez is.

A rendszer további szereplőit listázva lesz még szomorúbb a kép: az ügyészség Malina Hedviget zaklatja, a bíróság  maffiózóknak biztosít szabad terepet és tagjai az államot perelik, példamutató bírói kiállásra kevés példa van. A rendőrség képviselőiről a “szolgálunk és védünk” jelszó helyett előbb ugranak be a sokszor az egyszerű útonállásra hasonlító közúti ellenőrzések és a kétes akciók. Az Alkotmánybíróság tekintélye roskadozik, adós még egy nagy pofonnal a magyar közösségnek, a kettős állampolgárság kapcsán, de ami késik, nem múlik. Kire, mire számíthat az egyszerű állampolgár a nagybetűs Állammal szemben? Talán az ombudsmanra, de Jana Dubovcovára is egyre csak fokozódik a nyomás, valós hatalom pedig soha nem is volt a kezében.

Amilyen az állam, olyanok a közhivatalok, a helyi, lassú, akadékoskodó és a felelősségrevonásra teljesen immunis bürokrácia, az állami cégek, mint a kétnyelvűségtől irtózó vasutak. A mentalitás elterjedése viszont bőven túlnyúlik az egyszerű hivatalnokokon: közegészségügyi intézményeket látogatni, számon kérni az iskolákon a minőséget szintén értelmetlen feladat. Összességében Szlovákia nemhogy a tulajdon állampolgárainak nem az országa, de egyáltalán nem is jó hely.

Az egyszeri polgár két kézenfekvő és egy nehezebb választás elé van állítva. Az első a menekülés. Munkát, megélhetést, megbecsülést keresve dobbantani jellemzően nyugatra vagy délre, Magyarországra. Kiszakadni a szlovákiai rögvalóságból, ami egyébként egy idő után lehúzza az embert a mocsárba, de erről később. A másik választás az ignorancia, elutasítás és bezárkózás. Az intézmények, politikai pártok (“a politika”), az aktív állampolgárság tudatos vagy tudattalan utálata, mert azok problémát okoznak és egyébként is mindenki csal és lop. Ide tartozik az asszimiláció, a beolvadás is, a kisebb ellenállás választása a többség által okozott, kivédhetetlen kellemetlenségekkel szemben. És az a legrosszabb, hogy a menekülést és az ignoranciát választókat nehéz jó szívvel, észérvekkel, nem érzelmekre hagyatkozva bírálni. Ha valakinek nem életcélja a rendszer valamelyik összetevője ellen  harcolni, akkor bizony elmegy vagy elhallgat.

Van ebből kiút? A Szótlan Szemtanú hiszi, hogy igen. A legnagyobb sötétségben is vannak ugyanis apró fénypontocskák.* Értelmes emberek, akiknek számítanak a közügyek, a tágabb vagy szűkebb környezetük, afféle anomáliák a rendszerben (ami nem képes a tudatos polgárok nevelésére). És amennyiben fáradságos munkával megtalálják egymáshoz az utat, megszerveződnek, aktívak lesznek, akkor abból ötletek születnek a további terjeszkedéshez, az újfajta mentalitás elterjedéséhez.

A szerveződéses rész nagyon fontos. Egymagában valakinek ugyanis Szlovákiában egyszerűen nem éri meg tisztességesnek, aktívnak, jónak lenni. Sőt, ez kimondottan hátrány: az embert elnyomják, megalázzák, kihasználják kevésbé tisztességes, versenyelőnyhöz jutó társai, érthetetlen idiótává változik a környezete számára. Más a helyzet akkor, ha egy egész kollektíva kezdi el alkalmazni magára a szabályokat. Egymást erősítik és bátorítják, túljuttatják a nehéz helyzeteken. És abban a környezetben, amelyik ezeket az értékeket vallja, már lehet értékekre alapozni, ki lehet taszítani a csalókat, a korruptakat – legalább a helyi közösségekből, ha azon túlnyúlva nem is. Az intézményekben, a társadalomban ez sajnos nem így működik. Generációk felelőssége ennek a létrehozása.

Jöjjön el a mi országunk, legyen meg a mi akaratunk.

* – tanultabb olvasóknak: a szerző ezt a kifejezést (eredetiben: points of light) becsszóra nem George Bushtól lopta, aki szintén mondott hasonlót, az ciki lenne. A szerzőt egy fantasyelméleti értekezés ihlette a gonosz ellen küzdő hős kalandozókról. Ez így sokkal jobban hangzik, nem?