Vajon minek az éve lehetett 2013 a szűkebb régióban? Talán a megyei választásoké? Ugyan! A felvidéki kis közösség végre vizuális tartalomelőállításban is alkalmazkodott a rohanó kor követelményeihez, azaz elég hosszúra nyúlik az idén készült emlékezetes videók listája. Ezekből került összeállításra egy rövid, szubjektív, sorrend nélküli lista. Vajon kimaradt valami?

Gombaszögi előzetes

Nagyon erős volt az idei Gombaszögi Nyári Tábor videószekciója, volt miről forgatni és ötletek is akadtak szép számmal. A TÜneményes Gombaszög című műalkotást ezért csak egy link erejéig (katt) említjük meg, helyette viszont teret kap a történelmi jelentőségű beharangozó videó. Azért történelmi, mert ebben debütáltak a drónról (közönséges nyelven: repülő minihelikopter), magasból készített profi hatású felvételek. Na és a zene is száz százalékig a mienk, napjaink legaktívabb szlovákiai magyar zenekara, a párkányi Jóvilágvan játszik.

 

Totalcaros teszt a gombaszögi táborban

Ebben a válogatásban az utolsó gombaszögi videó, egyben a legszórakoztatóbb hazai rosszautó-teszt – igaz, konkurencia sincs nagyon. Ezzel a profi anyaggal szintet lépett az egyetemista médiacsapat: Winkler Róbert és Vályi István az előadásuk után beszáll a százötven eurós tábori tombolakocsiba és diplomatikusan elmondják, miért nem egy ilyen kocsit akarnak otthonra. Személyes kedvenc: 3:55-nél bukkan fel a videó névtelen hőse, a Nyitott Csomagtérből Filmező Operatőr, aki annyira elszánt, hogy egy meredekebb kanyarból kiesve akár az életét is adta volna a művészetért.

 

Felbukkan az emberi vízállásmérő

Az év legnépszerűbb és legnézettebb felvidéki magyarja a politikusokat surranópályán beelőzve természetesen Juhász Rokkó József, a performanszok helyi és nemzetközi nagymestere. Közsmertebb nevén az esernyős őrült ember. Rokkó ezernyi rajongójának mutatott példát, mikor a dunai árvíz idején Budapesten szmokingban becaplatott az áradó folyóba és perceken át várta a vízitaxit, ami ismeretlen okokból csak nem akart megjönni. Az árral küzdő kisember pedig mindannyiunk példaképe!

http://www.youtube.com/watch?v=VHEjMQ0YQ60

 

Disznóölés timelapse

Vajon mi különbözteti meg az embert az állattól, az igazi, tősgyökeres szlovákiai magyart a városi, kozmopolita, globalizáció által megrontott nemzettest elpuhult tagjaitól? Hát persze, hogy mindegyikünk részese volt már életében legalább egy igazi disznóölésnek, vagy legalábbis azt hazudja. Bónuszpont jár azért, ha valaki nyugati vendégek és természetvédő aktivisták előtt vetíti le egy autentikus tor pillanatképeit. A disznóölés timelapse az év legeredetibb felvidéki videója, amit kezdő böllérek és érdeklődő laikusok is szakmai szemmel tanulmányozhatnak.

 

Koporsó a pozsonyi parlament előtt

Ki ne játszott volna el azzal a gondolattal, hogy fel kéne gyújtani a parlamentet és egy csésze forró teát szürcsölgetve lehetne nézni a meleg színekben játszadozó lángokat, amint épp elemésztik az épületet? Na jó, de azért egy teherautónyi trágyát csak le kellene borítani a bejárathoz, mint tették azt a dühös gazdák a kormányhivatallal! Egy alternatív megoldás azért megvalósult az idén, decemberben hat fiatalember aktív közreműködésével a bezárásra ítélt kisiskolák nevében egy koporsó  jutott el a bejáratig. A végtelenbe és tovább!

 

Berényi énekel

Ha egy külföldi ismerősünknek el akarjuk magyarázni, miként is működik a szlovákiai magyar politika, és mindössze egy percünk van rá, ne tétovázzunk, hanem indítsuk el neki az év legzseniálisabb irányított gerillavideóját. A Magyar Közösség Pártjának elnöke maga is dalra fakad a megyei választási kampányban megerősítve, hogy a nótás kedvű emberarcú politikus a legsikeresebb politikus. Jutalma egy második hely a nagyszombati megyefőnöki választáson és az év legjobb szlovákiai magyar videói közti kiemelt pozíció.

 

Hülyén jártak Pozsonyban a magyar egyetemisták

Monty Python + magyar egyetemisták + Pozsonyi szabadtéri performansz = jó dolog. Hát igen, vajon mikor jutna hasonló dolog eszébe a többi egyetemistának? A legjobb jelenet 2:25-nél található: a hülyén járó minisztériumi tisztviselő szimbolikusan is jelzi a lét céltalanságát a legszebb posztmaterialista filozófiai hagyományokat felidéző módon, Heidegger és Camus érvrendszerét átvéve. De az is lehet, hogy csak útjában volt a lámpaoszlop.

 

Pered egy párhuzamos univerzumban

Idén sem volt hiány kétnyelvűségi akciókban, az idei legjobb kétnyelvűsítő videó apropóját pedig a Joj és a Markíza hírhedt helyszíni riportjai szolgáltatták. Egy párhuzamos univerzumban nincs vita és nézeteltérés arról, hogy mit is kell kezdeni a kialakult helyzette. Sőr, a község alkalmazottai a peredi testület kimondott utasítására szerelik fel a táblát a népszavazás után, egyben beköszönt a világbéke és a harmónia kora.

Valami kimaradt volna? Kommentben jöhetnek a további tippek!