Véget ért az a történelmi elnökválasztás, amelynek során először indult el egy magyar jelölt a voksoláson. A Szótlan Szemtanú előzetes elvárásai alapján az 5-7 százalék közötti eredmény számíthatott reálisnak, de a végső számoknak teljesen felhőtlenül  kevesen örülnek. Szlovákiában március 15.-én ugyanakkor nem népszámlálás zajlott, hanem a legjobb ingyenes közvélemény-kutatás, rengeteg tanulsággal.

Jelen kis írásnak nem célja hosszasan elemezni a többi jelölt szereplését, úgyhogy azokról csak címszavakban: az alulteljesítő Robert Fico úgy bukott, hogy közben nyert, Andrej Kiska hozta a számait, a mit sem érő bronzérmet szerző Radoslav Procházka pedig úgy nyert, hogy közben elbukott. Kňažko maga sem számíthatott jobb eredményre, Hrušovský kampánya már hetekkel korábban szétesett (ha volt egyáltalán), Ján Čarnogurskýnak pedig talán még az ellenségei sem kívánták, hogy ennyire méltatlanul fejezze be a politikai pályafutását, pár vokssal lemaradva a kommunista jelölt mögött. És akkor jöjjön Bárdos.

Az MKP vezető politikusa és a Csemadok elnöke pár nappal korábban jól tippelte meg, hogy legfőbb ellensége a közöny lesz, a kiugrás elmaradásának másik oka a jelölést övező általános értetlenség. Valójában minden egyes apró sikerélményre akad egy apró, kellemetlen, mi-lehetett-volna-ha feltételezésre építő kudarcélmény. És további problémákat okoz, hogy az 5,1 százalékos eredményt – tekintettel arra, milyen úttörő tettről van szó – nehezen tudjuk kontextusba rakni és értelmezni, összehasonlítani mondjuk egy másik elnökválasztással. Azaz nehéz levonni a végső tanulságot, hogy a végső szám a lehetőségekhez képest valójában sok, vagy kevés.

Bárdos Gyula 5,1 százalékos támogatottsága jobb, mint az MKP legutóbbi parlamenti választási mutatói, ez jó. De nem kiugróan jók a számok, azt a látszatot keltik, mintha pártkaranténban maradt volna a jelölt, ez rossz. Bárdos abszolút számokban majdnem hozta az MKP legutóbbi parlamenti mutatóit, ez jó. Mindezt viszont úgy érte el, hogy közben a Híd – a jelöltje révén – lenullázta magát, ez rossz. Bárdos kampánya szlovákiai magyar viszonylatban hozott pozitív, emlékezetes pillanatokat, ez jó. Soha nem tudjuk meg, hogy ez a kampány mennyiben fordítható le valós szavazatokra és mért szimpátiára, ez rossz. Bárdosnak sikerült előremutató és pozitív üzeneteket megfogalmaznia az elmúlt pár hétben, ez jó. A magyarságot tömegesen érintő közöny (erről bővebben később) mellett viszont sokszor az elemi szlovák értetlenség falát sem tudta vele áttörni olyan látványos mértékben, ahogy azt talán az elején hittük, ez rossz.

Összességében elmondható, hogy a szlovákiai magyar társadalomnak sokat segített a jelölés, de hogy mennyit, azt ebben a pillanatban talán még mi magunk sem tudatosítjuk – és sokban függ attól, mit kezd a felhalmozódott erkölcsi és ismeretségi tőkéjével az elnökjelölt. Amennyiben nincs Bárdos, az összes közül a 2014-es elnökválasztás szólt volna a legkevésbé az etnikai kisebbségekről. El lettünk felejtve, parkolópályára rakva – miközben minden korábbinál nagyobb verseny bontakozott ki a második helyért. A jobboldal és a politikai elit általános válságát mutatja, hogy hiába indult féltucatnyi Fico-ellenjelölt, egyikőjük sem akart és tudott foglalkozni minden ötödik szlovák állampolgár problémáival és bajaival. A politika ugyanis a bő felhozatal ellenére eltávolodott tőlünk és ez különösen igaz a helyi magyarságra, iszonyúan nagy kihívás ezen a jelenségen változtatni.

A szlovákiai magyar választó még az átlagnál is jobban frusztrált. Nem érdeklik a szimbolikus üzenetek, azok sokszor még csak el sem jutnak hozzá. Nincs milyen csatornán – nem csak ezt a blogot nem olvassa senki, az Új Szó, a Pátria, saját médiánk is kikerült a figyelméből. Ezeknek az embereknek március 15-én a Híd nem tudott elfogadható alternatívát kínálni, az MKP és a helyi mércével mérve szokatlan kampány pedig csak részben tudták áttörni az általános közönyt. Azt a közönyt, aminek a megléte, esetleg megerősödése óriási problémát jelent majd minden érdekérvényesítő akció esetén. Azt, hogy a pártok a saját fennmaradásuk érdekében miként birkóznak meg a kihívással, érdekes lesz figyelni. Viszont óriási a felelőssége a helyi szinten tevékenykedő szervezeteknek is: a közügyekben való aktív részvétel – legyen szó választásról, a hangunk hallatásáról, ha helyi szinten problémák vannak, aktivistáskodásról – alapja a megmaradásnak és a gyarapodásnak. Ha akad tanulsága az elnökválasztásnak, akkor az az, hogy az ideológia- és pártfüggetlen apátiát és fásultságot fel kell számolni. Addig pedig örüljünk annak, hogy van egy olyan politikusunk, aki heteken keresztül képes volt állni a sarat és megtartani a karakterét.

Disclaimer: A szerző a kampányban nyíltan felvállalta Bárdos támogatását és nagyon jól érezte magát tőle. Ez az érzés remélhetőleg még jó sokáig megmarad.