Sikerül-e Andrej Kiskának legyőznie Robert Ficot? Így hangzik a köztársasági-elnökválasztás második fordulójának nagy kérdése. A szakértők szerint a politikailag újoncnak számító kihívó sikere nagyban függ attól, hogy a szemtől szembeni (szó)párbajokban helyt tud-e állni a második ciklusában regnáló miniszterelnökkel szemben. A négy televíziós vitából kettőt már megtartottak a hétvégén, lássuk, kommunikációs szempontból fel tudott-e Kiska nőni a feladathoz. Urbán Péter vendégszerzőnk írása.

Merthogy fejlődésre volt szüksége, ezt mutatták az első forduló előtti vitaműsorok, ahol rendre szürkébben szerepelt, mint a többi jelölt. Mentségére legyen mondva, nem volt egyszerű dolga: politikai zöldfülűként nagyon tapasztalt szónokokkal találta szembe magát. Robert Ficoról politikailag nem sok jót tudunk mondani, de azt el kell ismernünk, hogy mesterien bánik a szavakkal, Hrušovský is egy hosszú karrier tucatnyi politikai vitáját tudhatja maga mögött (valószínűleg egyszer s mindenkorra), Kňažkonak a szakmája a szereplés és Procházkának is volt már pár éve arra, hogy szokja a politikai aréna légkörét. Nem csoda, hogy a Fico-ellenes táborban már az első forduló előtt elkezdtek aggódni amiatt, hogy ha Kiska kerül a második körbe, Fico szét fogja szedni a televíziós vitákban. Nos, az első két tévés szereplés után kijelenthetjük, hogy Kiska még egyben van, s bár kommunikációs szempontból továbbra is a miniszterelnök a dominánsabb, Kiska sokat fejlődött az első forduló óta. Lássuk, miben erősödött s mire vezethető vissza a jobb szereplés.

Először is: szerzett tapasztalatot. Furán hangozhat elsőre, hogy 2-3 tévés szereplésre azt mondjuk, hogy tapasztalat, de ha valamiből semennyi nincs, túlesni az első néhány alkalmon s leszűrni azoknak a tapasztalatait, nagy potenciált rejt magában. Főleg egy olyan specifikus műfajban, mint az élő televíziós adás: a tudatot, hogy minden a nyilvánosság szemeláttára megismételhetetlenül történik, lehetetlen szimulálni. Valahogy olyan ez, mint egy vb-döntő a fociban: lehet sokat edzeni, gyakorolni, de azt a helyzetet, hogy mindent eldöntő tizenegyest rúgok, lehetetlen mesterségesen reprodukálni. Kiska mögött ügyes kommunikációs csapat áll, ezt a billboardos és facebookos kampánya is bizonyítja. Most szerzett hozzá néhány nagyon értékes élő műsoros tapasztalatot. S ami még fontosabb, tanulékonynak mutatkozik.

Az RTVS vitaműsorában

Az RTVS vitaműsorában (SITA-felvétel)

Másodszor: már nem öten ülnek körben, hanem csak ő és Fico. Hogy miért előny ez? Igen, elsőre úgy tűnhet, hogy kedvezőbb, ha többen vannak Fico ellen, a valóságban viszont nincs így. Kiska, Procházka, Kňažko, Hrušovský (de akár Bárdos is) azért küzdöttek, hogy bekerüljenek a második körbe, így egymást sem kímélhették. Nem is kímélték. S ennek a leginkább Kiska itta meg a levét, hisz őt mérték stabilan a második helyre a közvélemény-kutatások. Elég csak visszaemlékezni az RTVS vagy a Markíza ötfős vitaműsorára, bőven jöttek támadások Kiska felé minden oldalról, nem csak a SMER jelöltjétől. Most a helyzet változott, az ellenfelek száma valóban egyre redukálódott, ráadásul arra se kell odafigyelnie, hogy úgy védje meg magát, hogy közben ne üssön nagyot vissza, mert szüksége lesz Procházka, Kňažko, Hrušovský (de akár Bárdos) szavazóinak a voksára is. Sokkal egyszerűbb egy emberre koncentrálni, mint az érdekek ötös mátrixában egyensúlyozni.

Harmadszor: Kiskának jól jött az – azt hiszem először az OKS-től nyilánosságra hozott – információ, hogy a Fico-kormány 48 722 euróval megtámogatott egy olyan céget, melynek vezetője szoros kapcsolatokat ápol a szcientológiával. Igaz, hogy Fico nem engedte el teljesen ezt a témát, de szombaton az RTVS vitájában például végképp nem hozta szóba, Kiska viszont kapott friss muníciót a védekezéshez, sőt, az ellentámadáshoz is. Vasárnap a TA3-on, mikor Fico újra előrukkolt a szektás dumával, köszönte szépen, ki is használta.

Mi az, amiben Kiska kommunkációja javult?

Kommunikációs szempontból a politikai vitaműsoroknak – nem csak az elnöki párbajoknak, hanem minden politikai beszélgetőműsornak – az a sajátosságuk, hogy ugyan két ember kommunikál egymással, a párbeszédben elhangzó üzenetek valóságos címzettje mégis egy harmadik szereplő: a televízió előtt ülő választó. Nem azért vitáznak, hogy meggyőzzék egymást – mint mondjuk egy átlagos hétköznapi életben előforduló vitában lenni szokott – hanem hogy a nézőt/hallgatót győzzék meg. Vagyis minden egyes közlés valójában egy harmadik személy felé – egész pontosan egy népes célcsoport felé – irányul. Ennek tudatosítása a sikeresség alapja: erre lehet és kell építkezni. Ebben nagyon erős Robert Fico. S ebben fejlődött sokat Kiska az első forduló óta. Lélektanilag nagy löketet jelenthetett neki, hogy immáron egyedüli kihívóként maga mögött érezheti a Fico-ellenes tábort. Ez is oka lehet annak, hogy sokkal nagyobb határozottságot sugall, mint az első forduló előtt. Nem zökken ki, ha támadás éri, van türelme kivárni a megfelelő pillanatot az adekvát válaszra, magabiztosan mond ellent Ficonak s már keményebb hangnemre sem fél váltani.

Egymásra mutogatnak

Egymásra mutogatnak (TASR-felvétel)

A hatékony és sikeres kommunikáció kulcsa a folyamatos visszacsatolás: információ arról, hogyan csapódik le a címzettben a küldő mondanivalója. A standard hétköznapi helyzetben küldőnek van lehetősége észlelni a címzett verbális és nem verbális reakcióit, tudja csekkolni, átment-e az üzenet, milyen hatást váltott s ha kell, tud korrigálni, vagy viszontreagálni. A vitaműsor fentebb említett kommunikációs sajátsága révén – vagyis hogy a valódi címzett nem a szemben ülő, hanem a tévéképernyők előtt ülő anonim tömeg – ez az azonnali visszajelzés hiányzik a vitapartnereknek. Itt is előnyben van Fico, aki a politikai múltja révén jobban ismerheti a választók reakcióit az ő személyes rétorikájára. Kiska stábja viszont egy nagyon ügyes ötlettel állt elő. A povedzmuto.sk honlapon keresztül lehetőséget teremtettek a választóknak, hogy elárulják, ők mit mondanának Ficonak. Kétségkívül: a szociális médiákon széles körben terjeszthető propagációs eszköznek sem egy utolsó ötlet, de a valódi hozadéka abban rejlik, hogy a reakciókon keresztül Kiska stábja újra kapcsolatba kerül a tényleges célközönséggel, azok igényeivel, ötleteivel, elvárásaival, a gondolkodásmódjukkal. Nyilván nem teljesen reprezentatív az a néhány tucat reakció, mikor kb. egy millió szavazatért megy a harc, de a semminél lényegesen több.

Akik azért aggódtak, hogy a poprádi elnökjelölt esélytelen lesz a nyílt konfrontációban, tévedtek. Az első két televíziós vita azt mutatja, hogy Kiska egy olyan területen is képes gólokat lőni, Fico érezheti otthon magát. Márpedig az idegenben lőtt gólok a fociban is sokat érnek. Hogy pontosan mennyit, az szombaton fog kiderülni.