Finoman szólva is gusztustalanul szexista módon reagálta le a felvidéki sajtó egy része azt az egyébként valóban meglepő hírt, miszerint Pfundtner Edit régi-új parlamenti képviselő az MKP főtrollját választotta egyik asszisztenséül, a reakcióval kis híján szimpatikussá téve az utóbbi szereplőt.

Pedig önmagában is hatalmas támadási felületet, és számtalan, politikailag pikáns elmélet és bírálat gyártására alkalmas témát szolgáltatott a Híd volt képviselője azzal, hogy – az MKP Híd-fóbiáját, tanácsadóként Berényi pártelnök fejében tökélyre fejlesztő – Király Zsoltot alkalmazta parlamenti fegyverhordozóként Pfundtner. Ám a sajtó nem MKP-friendly részének, döbbenetes módon jellemzően leginkább egyféle asszociáció ugrott be az ügyről, mégpedig a képviselőnő általános vélekedés szerint dekoratívnak tartott, elsődleges és másodlagos nemi jellegével összefüggésbe hozható sikamlós fantáziák.

Először is hüledezve olvastam a legolvasottabb felvidéki hírportál címlapján, a Paraméteren, a felvidéki blogvizeken valamilyen oknál fogva Csehszlovák Kém néven ámokfutó, prágai Bőtös Botond írását, melyben mintha finoman lekurvázta volna Pfundtnert, azt vizionálva – a cikkben bolddal, külön sorba kiemelve – hogy biztosan megtalálja majd a parlamenti vécéket.  Aligha ürítési szokásokra célzott a szerző: ugyanabban a mondatban gratulált a “párosnak,” “mivel” kötőszóval teremtve logikai kapcsolatot a vécéfelkeresés és a Pfundtner-Király duóra párosként való utalás között. Ha netán mégis Pfundtner szellemi képességeire, vagy egyéb vécén űzhető tevékenységekre célzott volna – Pfundtner egyébként két országos választást levezényelve is elnökölt a központi választási bizottságban, és ügyvédi irodát működtet – a félreértések elkerülése végett könnyen találhatott volna kevésbé altesti példát a blogger.

Álljunk meg tehát egy szóra: a hírportál magát liberálisnak tartó import-bérbloggere – címlapra kiemelve, tehát a szerkesztőség egyetértésével – kendőzetlenül nemiségre célozgat egy politikusnő esetében, csak mert az neki nem tetsző politikai nézettel rendelkező embert alkalmazott. Kíváncsi lennék, hogy például a Híd nőtagozata, az Idea mit szól a pártsajtó efféle hozzáállásához a női politikusok munkássága iránt. Az egyébként kákán is nácit és diszkriminációt kereső CSK ezúttal a legmaradibb és legidejétmúltabb előítéletekre asszociáltat a nőkkel kapcsolatosan, miszerint egy nő politikai vagy ilyen-olyan karrierje során szükségképpen beveti másodlagos nemi jellegét is, de legalábbis jobban tenné, ha nem a parlamentben kóricálna, mert ott úgyis csak vécézésre alkalmas.

Persze önmagában CSK miatt nem ragadnék billentyűt, bár mérlegeltem, hogy bekommentelek a cikk alá, de láthatólag az olvasók is bölcsen ignorálták a bejegyzés kommentálását. Csakhogy megláttam az Új Szó címlapját is, ahol főcikkben foglalkoztak a Pfundtner-Király párossal. Maga a cikk korrekt volt, ám különös képpel illusztrálták azt: a képviselőnő hidas korszakában készülhetett valamelyik Híd-rendezvényen, amint hátulról karon ragadja és pajzán ábrázattal hozzásimul Simon Zsolt, a Híd képviselője. Mondani sem kell, Simonnak semmi köze a Pfundtner-Király hírhez, így nehéz a szexista utaláson kívül másra asszociálni. Talán jobban meg kellene válogatni a képeket, mert bizony könnyen pejoratív asszociációkra adhat okot egy hasonló illusztráció. Ami például Fico esetében még oké, de a tájainkon hagyományosan gyenge lábakon álló női politizálás esetében riasztó hatású lehet.

Ha ez nem lenne elég, mindehhez csatlakozott a Híd sajtóosztálya által működtetett és gründolt Grundblog, azaz a Híd Körképje, melynek a témával foglalkozó förmedvényében nem átallották azt írni az egész „szerkesztőség” által aláírt cikkbe, miszerint Pfundtnerre „álló pöccsel” szavazott 2012-ben az őt karikázó választók egy része, a paraméterre írt prosztó kommentjükben pedig szintén Pfundtner külsejére utalgattak a grundosok. Persze érthető a Híd pincsikutyáinak ezen reakciója annak fényében, hogy Bugár Bélát láthatólag érzékenyen érintette az eset (mondjuk az is megérne egy misét, hogy a pártblog említett írását – mely magyar nyelven íródott – szlovák felkonffal posztolta a pártelnök a facebookon).

Szóval nesze neked női politika és politikusok, cikkezhet a témáról a Közbeszéden akár Bauer Edit vagy Bolemant Lilla, ha a női emancipáció témáját másutt hagyományosan felvállaló liberális pártok és sajtótermékek mifelénk inkább azonnal ócska lotyót/buta libát kreálnak a nekik nem tetsző politikusnőből, mint afféle pszeudoliberális hímsoviniszták.