Az úgy kezdődött, hogy jöttek a társasjátékok és Pozsonyban elkezdtünk a mindennapi munka mellett játszani táblás és kártyás játékokat. Én, a Laci, meg a Gábor. És ha már előkerültek a játékok és söröztünk, heti rendszerességgel beszélgettünk olyan témákról, ami minket érdekel és a világban történik – ugyanis én a Kerekasztal és az újságírás kapcsán tudom, mi történik, Lacinak rengeteg internetes projekthez volt köze, Gábor pedig az Új Szó onlinet szerkeszti.

Szépen lassan pedig arra jutottunk, hogy ezeket a beszélgetéseket akár fel is vehetnénk, hiszen rengeteg olyan téma van, ami nincs eléggé kibeszélve. Például az, hogy a mindennapokban miként (nem) használjuk a nyelvünket. Esetleg az, hogy mi történik Rajkán – abban a magyarországi faluban, ahol Gábor lakik és tele van szlovák betelepülőkkel. Vagy hogy valójában mit gondolnak az átlagemberek azokról a fontos dolgokról, amikről egyébként csak újságcikkekben és a valóságtól elrugaszkodott beszédekben hallunk. De igazából az is érdekel minket, hogy mikor szervezhetünk Pozsonyban játékestet, vagy melyik sör a legfinomabb szlovákiai magyar viszonylatban.

Egy szó mint száz, elkezdtünk adásokat gyártani – és ha valakit érdekel, mit mondunk, meghallgathatja az interneten. Örökéletnek neveztük el, mert ezzel a kóddal általában végig lehet menni a legtöbb számítógépes játékon különösebb problémák nélkül. Meg egyébként is, jól hangzik. Talán ez az első, kimondottan szlovákiai magyar podcast. Van egy weboldalunk is, itt lehet rákattintani az egyes adásokra külön-külön. Kellemes szórakozást!

Az eddigi podcastok listája:

#001 – Mesék mirólunk, a skótokról és az önkormányzatokról (2014.9.16., letöltés) – a kísérleti első adásban szó esik az autonómiáról meg az önkormányzati választásokról, illetve arról, hová érdemes menni az ősszel a fővárosban.

#002 – Használd a magyar nyelvet, kerüld az ebolát! (2014.10.10., letöltés) – kiderül, mit gondol Szlovákiáról és Magyarországról a rajkai szlovák kolónia, miként használjuk a nyelvünket a hétköznapokban, illetve miként szoktunk rá arra, hogy fizessünk a számítógépes játékokért.

#003 – Az adás témája a cenzúra. Vagy nem is. (2014.10.23., letöltés) – szót ejtünk az internetes portálokról és a véleménynyilvánítás gyakorlatáról, a Pentáról és az Új Szóról, de az is kifejtésre kerül, miért annyira gyenge szerintünk a szlovákiai magyar vitakultúra.