Aki nyálcsorgatva annak reményében kattintott ide, hogy most jól kiosztjuk Magyarországot és a magyarságot, vagy épp gusztusosan rázendítünk egy Orbántakarodjra vagy Gyurcsánytakarodjra, azt el kell szomorítanunk, semmi ilyen nem lesz, Magyarországot és a benne élő embereket szeretem. Viszont van néhány olyan dolog, amit nem bírok megérteni. Mint Budapesten is részben élő, Magyarországot az utóbbi években figyelemmel kísérő egyetemista, összegyűjtöttem azokat a dolgokat, amelyek a legkiábrándítóbbak és legdühítőbbek Hungáriában. Haladjunk hátulról felfelé!

Bürokrácia

Anyja neve? TAJ számot nem tudja fejből? Hogy él itt maga? A máshonnan érkezőknek furcsa lehet, mennyi papír, szám és más adat kell az ember életéhez. Például máshol nem láttam még, hogy édesanyám neve kéne bárhová is, az élet mégis megy tovább. A külön lakcímkártyát már megszoktam, bár még mindig nem értem, miért nem lehet egy igazolványon a személyivel. De már kerültem bele én is olyan ördögi körbe, hogy TAJ kártyát szerettem volna igényelni, amihez kellett volna munkáltatói igazolás, amihez viszont TAJ kártya szükséges. Végtelen körök, vastag irattartó és sok mérgelődés.

Áfás számla és adócsalás

Öt lepedő, de neked papír nélkül négy, jó lesz? De ha nagyon akarod, írok ÁFÁs számlát, öt perc, és hozom a tömböt! Annak, aki nem ismeri, az ÁFÁs számla egy olyan dokumentum, ahol a vevő minden adatát felírják, mert így lehet elszámolni a költséget. És akkor képzeljük el, hogy állunk a kasszánál a boltban vagy a vasúti pénztárban, és az előttünk lévő, miután mindent megkérdezett, még kér egy ÁFÁ-s számlát, amit legtöbbször kézzel töltenek ki, hosszan megakasztva a sort. De ha nincs számla, akkor előkerül a jól ismert mutyi, hagyjuk ki az államot a bizniszből, hiszen így mindenki jól jár!

Mindenben a politika

Luxuskormány Gyurcsótány a hibás, de a Mutyiorbán is kiárusította az országot! Abszurdisztán! A magyarországi közéletet annyira átitatta a politika, hogy jóformán egy szál póréhagymát nem lehet venni anélkül, hogy ne halljunk valakit politizálni. A focihoz és a politikához mindenki ért a maga szintjén, ami legtöbbször a legpopulistább szólamok és undorítóan összetákolt szókapcsolatok formájában jelenik meg.

Pesti tájszólás

Bazmeg, épp a szendómat tolom a Blahán, aztán megyek napszemcsit venni. Vágom, hogy király a műsor, de majd csörgetlek a sopping után, bazmeg! És mindezt ékes affektálással, mondat végén felemelt hangsúllyal, öt szavanként egy bazmeggel vagy kurvaanyáddal, mert az úgy már alaptartozéka a pesti magyar nyelvnek. És majd elfelejtettük: mindegy, hogy huszonéves vagy vagy aggastyán, a tegezés alaphelyzet.

Pesszimizmus

Magyar a magyarnak a farkasa! Egyik rosszabb, mint a másik, nincs kiút, rajtunk van a turáni átok és a háttérhatalom! Leggyakrabban mélynemzeti körök szeretik szajkózni ezeket a szólamokat, amelyeknek a lényege, hogy csak Magyarországon történhetnek így a dolgok, és mindez csak rosszabb lesz, és erről persze mindig más tehet. Így aztán senki sem felelős semmiért, mert mindig a másik hibázik, és úgy mindig nyugodtabb az ember lelkiismerete, ha elhiszi, rajta nem múlik, csak a másikon, meg persze a politikáni.

BKV

Pár éve a fenti pontok mindegyikét egyetlen egy betűszóval is össze lehetett volna foglalni: BKV. A budapesti tömegközlekedés önmagában tartalmazta a fent leírtakat, de még minden mást is: A szocializmus örökségét, a hanyagságot, a szakmaiatlanságot, az évtizedekig nem épülő vonalakat, a szétrohadó buszokat és metrókat, az árusok által elkövetett bérlethamisítást, az európai viszonylatban is drága jegyeket, a korrupciót, a hosszú sorbanállást a pénztáraknál és a késő busz ajtajánál, a hajléktalanokat, a kéregetőket, az agresszív bliccelőket, és lehetne még folytatni a sort.

De néhány év alatt a BKV-BKK óriásit fejlődött, nehéz is elképzelni, hogy ott, ahol öt éve még az állomás neve és az aktuális menetrend sem volt kifüggesztve, mára már digitális kijelző tájékoztat arról, melyik eszköz mikor érkezik, és milyen korlátozások vannak érvényben. Új villamosvonalak épülnek, megszűnnek az indokolatlan belvárosi csonk végállomások, mi több, elkészült a négyes metró, némi csúszás után, de már lehet biciklit is bérelni és rendes jeggyel hajón is utazni, amin még WiFi is van.

Talán nem is lehetne jobb zárása a kis összefoglalónak, mint az, hogy ami még pár éve a problémák gócpontja volt, mára már látható fejlődésnek indult!

Kép forrása: www.index.hu