A komáromi Green Plantation a legismertebb kávépörkölő manufaktúrák közé tartozik Szlovákiában. Nem csak a kiválóan pörkölt kávé tette azzá, hozzájárult oktató- tájékoztató tevékenységük is – videók, podcastok, blogok, szakcikkek formájában. A minőségi kávéról, a pörkölés művészetéről és a harmadik hullámos kávézókról Ondrejka Péter ügyvezető, baristával beszélgettünk. A beszélgetés első része ITT olvasható.

Hozzánk is érkezik az új hullám

Milyen a jó kávé? – érdeklődöm. „Mindig az, ami ízlik. Természetesen frissen pörkölt, és frissen őrölt. A boltban vásárolt vákuumos kávé idővel sajnos elveszti aromáját” – mutat rá. Szerencsére hazánkban is egyre nagyobb a kereslet a minőségi kávéra, Péter szerint jelenleg ott tartunk, mint a borral 15 évvel ezelőtt. „Valamikor főleg az édes borokat szerettük, ma már a jó minőségű rizlingek is kelendőek, egyes borászokat pedig kimondottan kedvelnek és keresnek az emberek. Hasonló a helyzet a kávéval is: alakulóban van, és növekszik az ipar. Sokáig csak az ár számított, ma már a minőség is szempont. Egyre többen keresik a hazai pörkölőket a multicégekkel szemben” – mondja.  Hozzáteszi, véleménye szerint hamarosan a kávékultúra is eljut arra a szintre, mint a bor. A környező országokban, Budapesten vagy Brünnben már hódítanak a harmadik hullámos kávézók, de Prágában is jellemzőek, ez a trend pedig lassan érezteti hatását Pozsonyban is. A visszajelzések alapján a fogyasztók 80 százaléka még mindig inkább az espressot és a cappuccinot keresi, de lassan nálunk is keresetté válnak a filter kávék, főleg otthoni felhasználók körében, mivel könnyebb az elkészítésük.

sztakvIIb

 Saját kávézójuk ugyan még nincs, de már tervben szerepel.

Péter egy hengeralakú műanyag tárgyat mutat, amely a legismertebb alternatív kávékészítő eszköz a mai piacon. Az Aeropress viszonylag új találmány, ám rövid idő alatt népszerű vált nem csak a baristák, de az otthoni kávékedvelők körében is. Segítségével szinte bárhol, bármikor elkészíthető egy finom csésze kávé. Használata végtelenül egyszerű: a készülékbe kávét szórunk, leforrázzuk vízzel, hagyjuk egy kicsit ázni, majd a nyomó részt a helyére illesztve átpréseljük a kávét a szűrőn az alá helyezett pohárba. Kísérletezésre is alkalmas, hiszen a kávéőrlemény finomsága, a víz hőmérséklete, a víz és a kávé aránya, az áztatás időtartama mind-mind befolyásolja a kávé ízét. 2008-tól pedig már Aeropress világbajnokságot is rendeznek. „Az idei szlovák bajnokság főrendezői között voltunk, a szlovák kört a mi baristánk nyerte, majd kijutott Seattle-be a világbajnokságra, ahol szintén első helyezést ért el” – számol be sikereikről Péter. Hozzáteszi, a díjak ugyan fontosak, de nem törekszenek feltétlenül rá, inkább a kávéra összpontosítanak.

Nem csak készítenek, tanítanak is

Tudásukat pedig igyekeznek megosztani: a Kaliforniában élő Valér podcastokban és videókban mutatja be a kávékészítés rejtelmeit, járja körül a minőségi kávé témaköreit, beszélget hazai baristákkal és szakemberekkel. Oktató tevékenységük azonban nem csak a netre korlátozódik, barista képzéseket is tartanak, melyeket a szlovák bajnok, Veronika Gálová vezet. „Ez számunkra azért is fontos, mert szeretnénk, hogy az, aki a mi kávénkat issza, jól le is tudja főzni. Főleg a kávézókat, de egyre több magánszemélyt érdekel a kurzus” – teszi hozzá Péter. Saját kávézójuk ugyan még nincs, de már tervben van. Pozsony környékén azonban egyre több nagyobb kávézóban találhatóak meg az általuk pörkölt kávék, megkóstolhatóak többek között a Gorila.sk internetes könyváruház által üzemeltetett Urban House-ban is. Szempont számukra az is, hogy emberek között mozogjanak, megkóstoltassák terméküket és közvetlen visszajelzéseket kapjanak, így gyakori résztvevői különböző fesztiváloknak, szombatonként pedig jelen vannak a pozsonyi régi vásárcsarnokban is. Hírük külföldre is eljutott, mint megtudtam, legutóbb a párizsi konyakmúzeumban működő kisebb pop-up kávézóba szállítottak, de Bécsből és Prágából is keresik őket.

Miközben az utolsót kortyolom a csészémből, Péter a terveikről mesél. „Próbáljuk megemelni a termelést, ha ez sikerül, több saját kávézót is tudunk nyitni. Felmerült, hogy bérbe vennénk egy saját farmot Brazíliában vagy Kolumbiában, vagy pörkölnénk Amerikában is. Ugyan a megélhetés fontos, nem a profit a cél. Mindenekelőtt azért csináljuk, mert szeretjük. Ez egyfajta életstílus” – vallja.

Sztankó Annamária