Míg a Híd a Smer kebleire omlott, s a koalíciós szerződés – hiába lesz az nehéz szülésnek beálítva – már fait accompli, addig Bugárék szellemi holdudvarában még nem kezdődött el az ébredezés.

A ráeszmélés erre bizonyára jobb szó lenne, s persze sokkal kellemetlenebb, mert számot kell vetni a már leírt szavak erejével. A hidas lelkületű újságírók, politológusok és megmondóemberek az elmúlt években hűségesen tolták a párt szekerét, és különösképpen az utolsó hónapokban tették oda alaposan magukat az ügy mellé, a legjobb Beethoven szimfóniák fináléjába belehevülő muzsikusokhoz hasonlóan. Így festették át a modern, korrupcióellenes, polgári értékrend jól hangzó mázával Bugárék számára azt a trójai falovat, melyből aztán vasárnap vígan ugráltak ki a keménymagos hidas legények és támogatóik a megérdemelt Kánaán felé.

A szlovákiai magyarok egy része – már nem lehet azt írni, hogy döntő része – pedig lelkesen habzsolta a szkríberek tollából áradó mesét az együttműködésről és az ország érdekeit figyelembe vevő cuki szlovenszkymagyar emberképről. De álljunk meg egy pillanatra és töredelmesen valljuk be: inkább lehetett az ilyen „haladó” képpel azonosulni, mintsem az MKP-s dinoszauruszok alkalmi felhorkanásaival vagy a körülöttük táncot lejtő ICS-s indiánfiúk csatakiáltásaival.

Véleményformálóink most magukra maradtak, sőt, legutóbb épp az általuk piedesztálra emelt kedvenceik oktatták ki őket a polgári értékrend gyakorlati alkalmazásából. Érdekes lesz figyelni merrefelé indulnak el innen a gondolataik és mivel próbálnak meg bennünket a jövőben elbűvölni. Először bizonyára jön a nemes felháborodás, hosszú bekezdésekbe bújtatott óvatos kiskapukkal, eddigi királycsinálói szerepkörük árnyalásával. Már látom a kisebbik rossz választását méltatló fordulatokat, a mindent a Kotleba hordáihoz mérő sorokat, melyek aztán előkészítik az „árgus szemekkel követjük a Híd kormányzati viselkedését” című, hálás demokráciaellenőri szerepkört. Közben újrafelfedezik a független újságírást vagy nekiesnek az egyébként legitim szlovákiai magyar érdekképviseleti célok magyarkodóvá, maradivá való átmaszatolásának – így az ilyeneket nehezebb lesz majd a Smer-SNS nászban járó Hídon számonkérni.

Létezik azonban egy másik út is. Ugyanaz kell hozzá, ami a politikai érdekképviseletünkből évek óta hiányzik minkét oldalon: bátorság.