A magyar választók közös indulást akarnak, ám nem mindegy, milyen az. Megmértük, mennyien szimpatizálnak a régi pártokkal és az Összefogással.

MKP, Híd, Összefogás? Koalíció, választási lista? Úgy döntöttünk, a magunk szerény lehetőségeihez mérten megkutatjuk a közvéleményt. Egy Google Forms kérdőívben vártuk a válaszokat az aktuális kérdésekre, a kérdőívet 1152-en töltötték ki. Ez egy klasszikus közvélemény-kutatási minta nagyságának felel meg, természetesen egy ilyen online mérés nem lehet ugyanolyan reprezentatív, mint egy több ezer eurós kutatás.

A korra, régióra és nemre érkezett válaszok alapján reprezentatívnak mondható a mérés, egyedül a 2016-os pártválasztás kérdésében kevésbé az. Ha őszinték voltak a három évvel ezelőtti pártpreferenciák bevallásai, akkor a mintában valamivel több MKP-s és kevesebb hidas választó szerepelt (konkrétan: 59% MKP, 25% Híd, míg a 2016-os exit poll alapján a magyarok között 48%-a az MKP-ra, 35%-a a Hídra voksolt). A táborokon belüli vélemények és mozgások viszont így is sok mindenről árulkodnak. Nézzük az eredményeket!

Az első kérdésben arra voltunk kíváncsiak, a jelenlegi felhozatalból kivel szimpatizál a választó. Érezhető egy relatív MKP-fölény, ám meglepő módon az Összefogásnak nagyobb volt a népszerűsége, mint a parlamenti Hídnak. A PS magyar platformja megelőzte a két törpepártot, az MKDSZ-t és a Magyar Fórumot is.

Milyen listára szavazna? – tettük fel a második kérdést. Itt különböző alternatívákat kínáltunk: minden magyar párt közös indulását, koalíciókat, közös listákat, külön indulást, szlovák pártokat. A legmenőbb a közös indulás: 44% szerint mindenkinek össze kellene kapaszkodnia, 29% szerint az Összefogás-MKP-Magyar Fórum kombináció a legjobb. Egy MKP-Híd koalícióra (a felmérés indításakor még a kettő párt választási pártja, mint opció nem volt reális) csak 8%-nyian voksolnának. Kb. ugyanennyien gondolják úgy, hogy mindenkinek külön kellene indulnia, illetve hozzávetőlegesen ennyien voksolnának szlovák pártra.

Az MKP-Híd koalíciónál érdemes megnézni a pártszimpátiák szerinti bontást is. A Híd szimpatizánsainak közel fele (44%) ezt a megoldást preferálja, negyedük egy mindenkit felölelő közös listát, negyedük a külön indulást favorizálja. Ellenben az MKP szavazóinál minimális a Híddal való közös indulás támogatottsága: csak 2,3% mondta azt, hogy erre vágyik. Ez érdekes információ az MKP OT szombati döntésének fényében.

A messze legelutasítottabb politikus Bugár Béla: 76%-nyi válaszadó szerint nincs helye egy közös listán. Még a hidas szimpatizánsok bő tizede is kukázná. Ez az adat csak alátámasztja az országos trendet: a Focus legutóbbi mérése szerint Bugárnál csak Harabinnak nagyobb az elutasítottsága. A második helyen Csáky Pál végzett 50%-kal, szorosan mögötte Bastrnák Tibor (48%) és az egyik táborban sem népszerű Simon Zsolt (45%). Mellettük Érsek Árpád és Jakab Elemér sem tartozik a választók kedvencei közé.

A felmérés szerint a Híd 2016-os szavazóinak csak kb. fele van most a pártnál (a 2016-os eredmény és a mostani országos felmérések közötti különbség is erre utal). A magyar formációk közül a másfél hónapja elindított Összefogás tudta megszólítani a legtöbb csalódott hidast (17%), az MKP és a Magyar Fórum egyaránt 4-4%-ot tudott elvinni a 2016-os Híd-táborból. Intő jel, hogy közel 10% a PS magyar platformjánál kötött ki.

A pártok és mozgalmak közül nem meglepő módon az Összefogással szimpatizálók tábora a legfiatalabb: főleg a 18-25 és a 26-40 közötti korosztályban népszerű, utóbbiban fej-fej mellett van az MKP-val (35 vs. 32%). A legidősebb, 56 feletti korosztályban viszont a Híd már picivel megelőzi az Összefogást (21 vs. 19%). A legidősebb tábora a Hídnak van, ezt mutatta ki egyébként a Focus ügynökség 2016-os exit pollja is: a kormánypártra főleg az idős és alacsony végzettségű választók szavaznak.