Különlegesek vagyunk, mi felvidéki magyarok. Élvezzük a kétnyelvűség és a regionalizmus előnyeit, kezünket pedig keményre cserzi a szikár felvidéki talaj miatt kétmarokra fogott ásó. Létünk pallérozza az elmét és megedzi a testet, előnnyel indulhatunk hát a munkaerőpiacon. Van azonban néhány terület, ahol még a sok közül is kimondottan előny felvidéki magyarnak lenni, vegyük hát őket számba. Fontos is az ilyen módszeres lista a mai recessziós időkben.

5, Telefonos adminisztrátor

A nagyvállalatok csökkentik az alkalmazottak létszámát, mindig jól jön egy multitalentum a telefonok mögé. Ügyes kéz, a belső rendszerek rutinszerű használata és a kombinált magyar-szlovák-cseh nyelvtudás. Egy  felvidéki magyar alkalmazott tökéletes három-az-egyben megoldásnak bizonyulhat egy kellően anyagias és földhözragadt szemléletű multi számára. Az adminisztrátori állás ráadásul hosszú távon is előnyökkel jár, kis erőfeszítéssel öt év múlva akár csoportvezetővé is előléphet a reménybeli jelölt.

4, Fóliás paprikatermelő

Mi az, ami a szlovákoknak nincs, nekünk pedig van? Igen, ivóvízkészlet, de van itt más is. Látott már valaki a Tátrában fóliasátrakat? Na és zsenge paprikát? A két tökéletes összetevőt kombinálva meg is van a klasszikus őstermelő típusa. A felvidéki magyart fóliázásra teremtette a természet. A görbelábú lovas ősök nem is gondolták volna, milyen jól jönnek az alacsony növést biztosító gének a nehezen megközelíthető fóliasarkakban.

3, Építőipari munkás

A legendák szerint Budapestet szlovák építőmunkások húzták fel a tizenkilencedik században. Pozsonyt ugyanakkor magyar munkások hozzák rendbe két évszázaddal később. Házi feladatként álljon be mindenki a sorba egy fővárosi szupermarketben a kifli-jogurt-kannásbor kombinációval felszerelkezett munkások mögé. Igen, ők magyarul fognak beszélni. Amennyiben szerencsénk van, összehaverkodhatunk velük és mehetünk is a partiba. Itt is komoly perspektívák előtt áll a fiatal tanonc, tíz év múlva akár brigádvezető is lehet belőle.

2, Csöves

Említésre méltó fontos dolog, hogy Pozsonyban nem csak az építkezéseken hallani magyar szót. Próbáljunk meg magyarul szólni az utcasarkon kéregető koldushoz és garantált a siker. Kis indulóköltséggel magunk is a sarkon találhatjuk magunkat és azt tudjuk, hogy a hosszú távú siker titka a barátságos kollektíva és a regionális összefogás. Némi magyartudással könnyen a helyi elit bizalmába férkőzhetünk és elindíthatjuk karrierünket a megbecsült személlyé válás rögös útján – mindezt a gyönyörű Pozsony utcáin.

1, Hivatásos bohóc

A Szlovák Ember a magyarok szidásánál egyetlen dolgot mégiscsak jobban szeret a szíve mélyén. A magyarokon nevetni. Amennyiben szerencsénk van, a közeljövőben indul egy tehetségkutató, egy valóságshow, vagy egy napi szappanopera. A válogatáson ne habozzunk, próbáljuk meg eladni magunkat minél hülyébbnek és minél magyarabbnak, a siker pedig garantáltan nem marad el. Lelkiismeret-furdalás helyett felfoghatjuk a dolgot kultúrmissziónak is – minden szlovák elmondhatja majd magáról legalább, hogy látott egy vérbeli magyart.