Holnap ismét szavazunk. Korábban, mások már megírtak minden érvet, ellenérvet, elmondhatót. A befolyásolás szándékától függetlenül egy dolgot szeretnék a magam részéről hozzátenni. A magyar kisebbség választása evidens, de az eredmények a szlovák többség hozzáállásától is függenek majd. A holnapi nap lesz az ország nagy tesztje. A szlovák nemzetiségű választóké, ha úgy tetszik.

– Először fordul elő 1998 óta, hogy a választások előtt a hatalom magyar- és haladásellenes propagandája a közszolgálati szűrőn keresztül árasztja el a nyilvánosságot.

– Nem volt még rá példa, hogy egy értelmes, okos, nyugati gondolkodású jelölt egy nyilvánvalóan gyenge képességű, de a nemzeti érzelmekre ható politikussal csap össze – aki nem Vladimír Mečiar.

– Először fordul elő, hogy alternatívája van az eddig taroló Smernek.

– A második fordulóban egy férfi és egy női politikus között kell majd választani feketén-fehéren.

A hétvégén Szlovákián van a sor, hogy véleményt nyilvánítson. A falusiak, a városiak, a szlovákok, a magyarok, a nyugdíjasok, az első szavazók, a munkanélküliek, a topmenedzserek, a nacionalisták, a liberálisok, a jobboldali- és a baloldali szavazók mind, együtt (a nem szavazás is véleménynyilvánítás). Az, akire a legtöbben szavaztak, Szlovákia elnöke lesz – demokratikusan, többségi akarattal. Az elnök személye megmutatja, hogy mit az ország maga a világról, a haladásról, nemzetről és értékekről. Holnap eldől, hogy hol tartunk európaiságban. Nem egyenként, hanem együtt, mind.