Hatvanezer szavazat – saját számításaik szerint mindössze ennyire lenne szükségük az európai parlamenti mandátumhoz a szlovákiai prostituáltaknak. Az utcalányok érdekeit képviselő személyek összedugták a fejüket és eredményre jutottak, saját listán mérettetik meg magukat a választásokon. Talán nem is esélytelenül.

“Alenkától jött az ötlet, kedveském” – válaszolta a prostituáltak szóvivője. “Alenka pár éve elvégezte a Comenius egyetemet politológia szakon, aztán végül még időben felmérte, hogy jövedelmezőbb állás után kell néznie. Az utóbbi időben a recesszió miatt sajnos a kliensek is megcsappantak, így szükségét érezte, hogy bejuttassa magát egy stabil, jól jövedelmező pozícióba. Megvan hozzá minden elméleti tapasztalata, ragyogó menedzser, dekoratív jelenség, pályaválasztása előtt több tudományos munkát is jegyzett” – jellemezte a listavezető jelöltet a szóvivő.

Alenka Pozsonyban és a főváros közvetlen környékén próbál meg szavazókat szerezni, saját elmondása szerint elsősorban a középkorú férfilakosságot tudja megszólítani programjával. “Úgy érzem, én vagyok egyedül képes hitelesen képviselni a kisemberek problémáit a parlamentben” – nyilatkozta a jelölt, de nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy meddig hajlandó elmenni a szavazók megnyerése érdekében.

A Prostituáltak Pártjának vezetői szerint a politikai szerveződés igaz regionális alapokon nyugszik. Alenka listás társai az országot területi felosztva járják majd be a városokat és a személyes kapcsolatok erejét hangsúlyozva szeretnének minél több választót meggyőzni arról, szavazzanak rájuk.

Kamil Mach, a Föderális Kutatóintézet politológusa szerint a Prostituáltak Pártjának komoly esélye van a sikerre. “Az empirikus kutatások Alenkáék sikerét is előrevetíthetik. Brit tudósok felmérései  kimutatták, hogy a gyenge identitású választó átlagosan három fontért már hajlandó elmenni szavazni. Egy gyors kézimunka ára, vagy egy minőségi vetkőzős műsor belépője bőven meg is haladja ezt az összeget.”

A prostituáltak pozitív üzenetekkel teli, jó hangulatú kampányt ígérnek és gőzerővel készülnek a megfeszített időszakra. “Fünf-fünf-fünf, acht-nójn-null-null, rúf mich an” – üzente a szóvivő végezetül a médiának valamint a választópolgároknak és hozzátette, minden érdeklődő hívást, segítséget, felajánlást, meghívást szeretettel várnak.