Fájdalommal, kudarcokkal teli júliuson van túl a szlovákiai magyar közösség. Még csak nem is a nyelvtörvény miatt, mert arról a rendelkezésről még rengeteget fognak beszélni, a buszsofőrtől pedig csak azért is többen fognak magyarul jegyet kérni. Az igazi tragédiák a képviselők aknamunkájától függetlenül keresendők. Ki tudta eddig, hogy utáljuk a szlovák orvosokat? Miért nem igazolt Dunaszerdahelyre a német tank? Mennyivel csökken majd a magyarság létszáma azután, hogy a Digi TV-ről eltűnt az RTL Klub?

3, A Bugár-szlogen

“Az orvos nemzetisége? Nem akadály, ha gyógyít” – virít az utak melletti hidas óriásplakátokon. Bugár új pártja sasszemmel észlelte a szlovákiai magyar közösség legaktuálisabb problémáját, a nettó idegengyűlöletet. Amióta Simagöröngyösön szegény Kopecký doktort felvidéki magyar nacionalisták egy csoportja rugdosta össze (not), érthető is, hogy szilárd, határozott állásfoglalásra van szükség a hányattatott sorsú szlovák orvosok mellett. A Híd nem félt megtenni a lépést, célcsoportja a szlovákiai magyar lakosság békésebb fele – akiknek elege van a többségi nemzethez tartozó gyógyítók terrorizálásából. Kezdetnek nem rossz.

2, Jancker mégsem jön Dunaszerdahelyre

Kevesen tudatosítják, mekkora lehetőség veszett kárba azzal, hogy Carsten Jancker nem igazolt a DAC-hoz. Az egykor jobb napokat is látott német csatárt nem azért szeretjük, mert gólokat rúg (igazából már egy ideje csak a hírnevéből él), hanem azért, mert egy jelenség. Nem lett volna szebb látvány a szurkolói szemnek, mint ahogy ez a hatalmas, masszív torony kifut a pályára a meccs elején, majd a puszta jelenlétével terrorizálja az ellenfelet. Jancker a DAC-ban tudat alatt a magyarság árja felsőbbrendűségi kötődéseit hirdette volna az egy fejjel alacsonyabb és jó pár kilóval könnyebb szlovák tucatfocistákkal szemben, ez most nem jött össze.

1, A Digi TV letiltotta az RTL Klubot

Három nyelvtörvénynél is nemzetpusztítóbb hatással bír, hogy a Digi TV alapcsomagjából eltűnt a legnépszerűbb magyar kereskedelmi csatorna. A Barátok köztön szocializálódott tömegek (azon kevesek kivételével, akiknél nem szerelték le a jó öreg antennát) ezentúl a szlovák tévé gyöngyszemein szocializálódnak majd, a maffiózós Banánnak pedig lesz egy újabb szobra, ezúttal Komáromban. Egyes, meg nem erősített prognózisok szerint az angol Discovery Channel nézettségének robbanásszerű emelkedése várható.